Forum samochodowe » Renault forum » Hurgot przy starcie
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Hurgot przy starcie

Autor Wiadomość
olgales

Post2008-04-25, 12:40      Hurgot przy starcie Odpowiedz z cytatem
cześć
mam scenica 1,6 benzyna + LPG. Od jakiegoś czasu przy rozruchu (ale wczesniej musi troche postać) słyszę taki przeciągły hurgot spod maski, dość głośny - tak jakbym toczyła blaszaną puszkę na sznurku po ziemi - to chyba najlepsze określenie. Hurgotnie kilka sekund i cisza. W jednym z serwisów posłuchali i zaordynowali, że to rozrząd. A że i tak miałam wymieniać, to wymieniłam. I nic nie pomogło - jest to samo.
Efekt się nasila - za każdym razem jak rano jade do pracy hurgot wydaje się trwac nieco dłużej. I już ze dwa razy zdarzyło mi się, że nie odpalił mi za pierwszym razem - hurgotał i zgasł. Ale za kolejnym razem bez problemu załapuje.
Poproszę o sugestie może ktoś będzie miał coś na myśli.
Kolejna rzecz jest taka - co jakiś czas zapala mi się kontrolka silnika i napis "chceck emissions". Już to przerabiałam więc wiem że chodziło o sondę lambda. Ale ta kontrolka się tak popali ze dwa dni i sama gaśnie... I nie wiem czy to dobrze czy źle...
Scenic ma też taką przypadłość (po instalce LPG), że zaraz po starcie traci moc i naciskanie na pedał gazu daje efekt dopiero wtedy jak nacisne do dechy. jak nacisnę do połowy, nic sie nie dzieje. samochód "muli".
No to więcej grzechów nei pamiętam Smile
Głównie interesuje mnie ten hurgot, reszta wydaje się mało istotna na razie.
Coś się komuś może kojarzy?

Reklamy
witer

Post2008-05-04, 09:43      Hurgot przy starcie Odpowiedz z cytatem
witam
nie jestem mechanikiem ani nie mam większego pojęcia co się dzieje pod maską ale ze stratą mocy w swoim renault miałem do czynienia z tą różnicą ze ja mam wersje silnika 1.9tdi. I kiedyś zalałem sobie wyjątkowo taniej ropy Smile efekt był taki ze auto źle mi paliło gasło na 2 biegu przy 120 km/h natężenie dźwięku z pod maski było o wiele większe od normalnego no i podobnie jak u Ciebie na efekt w przyspieszeniu trzeba było czekać niemal po całkowitym wciśnięciu p*u gazu. Może Twój "Hurgot" jest powiązany ze złą jakością paliwa na jakim jeździsz Confused
Więc może zmień stacje gdzie tankujesz albo zrób swojej renówce dzień dziecka i wlej jakiejś dobrej benzynki. Cool
Nie wiem czy pomogłem ale morał jest taki ze nie patrzę już na niską cenę oleju napędowego Wink

adamus6424

Post2009-09-01, 17:54      Hurgot przy starcie Odpowiedz z cytatem
Witam !
Mam to samo zmartwienie przy scenic 1,6,16V, przy rozruchu słyszę hałas, powtarza się sporadycznie co kilka uruchomień. Przypuszczam że może być problem z rozrusznikiem.
Jak u Ciebie problem rozwiązany ?

mjakub75

Post2009-09-13, 18:30      Hurgot przy starcie Odpowiedz z cytatem
zgadza sie jest to uszkodzenie kola zmiennych faz rozrzadu tzw fazator trzeba je wymienic istnieje jeszcze mozliwosc wyplukania silnika robi sie to specjalnym urzadzenie i plynem a nastepnie zmiana oleju ja zmienilem na castrola i pomoglo duzo tansze rozwiazanie ale nie ma 100%gwarancji ze pomoze ja tak zrobilem w serwisie auto-compol w Poznaniu i pomogło

Forum samochodowe » Renault forum » Hurgot przy starcie
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: