Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Jak przygotować samochód do zimy ?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Jak przygotować samochód do zimy ?

Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Autor Wiadomość
Asik

Post2014-12-16, 10:56      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Jak przygotować samochód do zimy ? Co możemy zrobić aby samochód lepiej chodził w zimowych warunkach ? Na co powinno się zwrócić szczególną uwagę? Zapraszam do dyskusji.

Reklamy
Studencik

Post2015-01-05, 13:13      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Podstawa to uzupełnić wszystkie ubytki lakieru. Można tez zabezpiecz nadwozie woskiem lub innym środkiem konserwującym, który ochroni lakier przed działaniem soli.

Compasik

Post2015-01-23, 12:14      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Ja z doświadczenia jak mam przygotować swój samochód na zimę to kieruję się do jakiegoś serwis lub stacji kontroli pojazdów, oni znają się na tym więc sprawy nie zepsują. Ostatnio byłem w Katowicach na Karoliny 2 i w miarę tanio dostosowali mój samochód na zimę.

Moneymaker

Post2015-01-26, 09:00      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Warto sprawdzic podwozie i wszytskie osłony i płyty osłaniające - przegubów, amortyzatorów.

Dabtuner

Post2015-01-29, 14:30      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim musimy tankować lepszej jakości paliwo aby nie zamarzło przy dużych mrozach,a po drugie garażować aby uniknąć korozji ina przyszłość. ewentualnie zabezpieczyć pzred rdzą u dobrego lakiernika,konserwacja podwozia także jest wskazana.

Roman342

Post2015-02-04, 11:02      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Najlepiej to chyba podjechac na przeglad do mechanika, zeby zobaczyl czy wszystko gra. Kupic plyn zimowy do spryskiwaczy, zmiotke do sniegu, skrobaczke do lodu.

wallander

Post2015-02-06, 21:45      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Przegląd to może niekoniecznie, ale podstawowe sprawy, które co roku ogarniam to:
- uzupełnić ubytki lakieru
- zaopatrzyć się w płyny do spryskiwaczy
- sprawdzić podwozie
- zregenerować silnik i zapobiec przyszłym usterkom. W zimie są ważniejsze wydatki od ciągłych napraw :p

mankell

Post2015-02-06, 22:23      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Skrobacze, zmiotkę, płyny Very Happy To moja lista zakupów przed każdą zimą. Chociaż dla pewności jeżdżę też na przeglądy.

Avde_pl

Post2015-02-10, 09:04      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Dokładnie tak: płyn zimowy do spryskiwaczy plus odmrażacz do szyb,skrobaczka,zmiotka,pudełko z piaskiem i łopatka,szmatki- to takie podstawowe rzeczy które zawsze powinniśmy wozić w aucie podczas zimy.

Moneymaker

Post2015-03-13, 08:57      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
I po co byly te wszystkie przygotowania jak nie bylo zimy Smile

kapamata

Post2015-03-15, 22:46      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Wedlug mnie, przeglądy, przeglądy i jeszcze raz przeglądy na odpowiednich stacjach kontroli pojazdow. Ja np. zawsze robie przed zima i ważniejszymi wyjazdami przeglądy u siebie w stacji w Szczecinie i nie mam zadnych problemow praktycznie

Twoje-Dywaniki_pl

Post2015-03-17, 09:10      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Teraz bardziej zasadnym pytaniem byłoby jak przygotować auto do wiosny,czyli zmienić opony zimowe na letnie,plus plyn do spryskiwaczy- to takie podstawowe zasady i wytyczne.

Asik

Post2015-04-07, 13:48      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Twoje-Dywaniki_pl napisał:
Teraz bardziej zasadnym pytaniem byłoby jak przygotować auto do wiosny,czyli zmienić opony zimowe na letnie,plus plyn do spryskiwaczy- to takie podstawowe zasady i wytyczne.

na weekend zapowiadaja 20 stopni, wiec zasadne by bylo zapytac jak przygotowac samochod do lata Smile

Twoje-Dywaniki_pl

Post2015-04-27, 07:21      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
No już z tym latem nie przesadzajmy bo jeszcze pogoda jest typowo wiosenna,ale skoro już o tym mowa to na pewno warto zwrócić uwagę na generalny przegląd plus odgrzybianie klimatyzacji.

Kasztanowy

Post2015-10-28, 22:46      Jak przygotować samochód do zimy ? Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim zmienić stację benzynową na inną jeśli masz podstawy aby twierdzić, że chrzczą paliwo. Za czasów studenckich mój kolega(nie żyjący już) na takiej stacji tankował i mu zamarzła benzyna w baku Very Happy
A tak poza tym to same oczywistości jak wymiana opon, hamulce warto sprawdzić, płyny z letnich na zimowe etc. Teraz sezon to pojawiają się różne promocje, niektóre faktycznie dobre.

Forum samochodowe » Ogólnie o motoryzacji » Jak przygotować samochód do zimy ? Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: