Forum samochodowe » Renault forum » Jak to jest z doborem dojazdowki?
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Jak to jest z doborem dojazdowki?

Autor Wiadomość
lizard76

Post2009-01-12, 20:22      Jak to jest z doborem dojazdowki? Odpowiedz z cytatem
Może ktos sie orientuje w takiej kwestii? Czy kupując dojazdowke trzeba zwrocic uwage aby obwod opony dojazdowej byl taki sam jak pozostalej reszty w aucie? Pytam bo mam w Grand Scenicu II 16 i oczywiscie brak zapasu. Dojazdowki np 15 sa duzo tansze od 16 .Gdzieś ktos mi kiedys napisal ze dobierajac takie kolo powinien byc ten sam obwod, bo Abs zwarjuje.Pomyslalem ze szybciej kontrola trakcji-ale kiedy zapytalem na aukcji jaki jest rozmiar sprzedawanej 15 tlumaczac dlaczego potrzebuje takiej wiadomosci dostalem odp:
Witam.

koła R15 i R16 są niższe od normalnego koła na aucie.
R15 - 55cm
R16 - 58cm

Ps. To jest koło dojazdowe i nie musi mieć takiej samej średnicy koła co taki do jazdy na stałe.
Pytanie czy to prawda.Moze ktos byl by wstanie porownac rozmiar opony dojazdowej do tej na ktorej jezdzi. Bo po co przeplacac za 16 majac tansze 15.
Dzieki za ewentualne odp i sugestie

Reklamy
lizard76

Post2009-01-20, 10:56      Jak to jest z doborem dojazdowki? Odpowiedz z cytatem
Wiem juz jedno,kola dokazdowe sa mniejsze-a jesli chodzi o granda to mozna uzyc 15 ale tylko z tylu.

scenic

Post2009-01-20, 12:13      Jak to jest z doborem dojazdowki? Odpowiedz z cytatem
a twoje koła ile mają cm i wtedy będziesz wiedział który rozmiar jest najbliżej twojego,opony mamy w ruznych rozmiarach np. 175x60 szerokość, wysokość
175x80 a więc średnica koła rożni się, opona lekko siedzi, więc rozmiar powinien być niszy ale nie dużo bo będziesz kulawy zimom bardzo niebezpieczna jazda.

lizard76

Post2009-01-26, 12:42      Jak to jest z doborem dojazdowki? Odpowiedz z cytatem
Dzieki za informacje Smile

Forum samochodowe » Renault forum » Jak to jest z doborem dojazdowki?
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: