Forum samochodowe » Peugeot forum » Jaki olej do silnika pomocy
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Jaki olej do silnika pomocy

Autor Wiadomość
rekebukus

Post2009-09-28, 12:22      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Witam jakis czas temu kupilem auto peugot 307 1,6 benzyna 2002r, i wymienialem w nim filtr i olej bo byl juz przetrachany. Wlalem mu full syntetic bo tak mi doradzil mechanik , przebieg mojego auta 65600. na nowym oleju zrobilem okolo 1200km ostatnio pomyslaem ze sprawdze sobie w jakim jest stanie i biorac z bagnetu na kartke papieru zauwazylem w oleju minimalne opilki metalu.... teraz ktos mi powiedzial ze nie powinienem wlac takiego oleju jak nie wiedzialem jaki byl wczesniej hmmmm i ze mi sie przeplukal silnik(1200km nie za duzo na takie plukanie??), czy nie zrobilem mu krzywdy?? wydaje mi sie ze troche jakos glsniej silnik pracuje czasem cos jak by stuka Sad jutro jade po nowy olej i niewiem wkoncu jaki mam zalac?? full czy pol styntetyczny?? i teraz pytanie za 100pkt. czy nie zrobilem krzywdy mojemu peziowi??bedzie zyl??

Reklamy
lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2009-09-29, 16:09      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Witam 1200km wystarczy aby skutecznie wypłukać osad, opiłki mogą pochodzić np. z kompozycji na półpanewkach, jeżeli pojawiły się niepokojące stuki wymiana na pół syntetyk może już nie dać rezultatu ale spróbować warto. A najlepiej to udać się do mądrego mechanika aby posłuchał tego silnika. Wprawiony mechanik określi bez problemu skąd pochodzą owe stuki w silniku.

rekebukus

Post2009-09-29, 21:40      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
witam dzieki za odp bylem dzisiaj u mechanika i zalalem go pol syntetykiem 10/w40 mobilem wydaje mi sie ze lepiej silnik pracuje przy okazji wymienilem uszczelke z pod miski i za wiele opilkow tam nie znalazle mysle ze bedzie ok zobaczymy z czasem hehe
pozdrawiam

tomas1

Post2013-03-08, 22:31      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Teraz w Lion Motors jak zmieniałem olej i filtr to zapłaciłem 199zł za Total.
Mysle ze cenowo nie wyszło to zle.

ZmienOlej_pl

Post2013-03-16, 13:59      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o same oleje,to warto szukać ich w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych. Właśnie u nas jest szeroki wybór,a w razie problemów,służę pomocą na forum:)

tomas1

Post2013-05-09, 22:32      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
No tak, dzięki za rady, wymieniłem tam gdzie pisałem i jest ok. Wiec chyba przy nich pozostane. Teraz czas na klime i inne rzeczy Smile

Autoswiatla_pl

Post2013-06-28, 14:05      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Serwisowanie klimatyzacji jest równie ważne,nie zapominaj o tym. Jeżeli póki co wszystko w porządku,to chyba faktycznie tyle. W razie czego odwiedzaj forum,służymy swoją radą i pomocą.

Tamlech85

Post2013-09-30, 23:49      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
A wracając do olejów to ten sklep internetowy zmień olej prezentuje się świetnie i to nie tylko pod względem olejów , ale ma też w swoim asortymencie wiele innych produktów.

lukasss607

Post2013-10-01, 11:08      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Zbyt rzadki olej może tak przeczyścić silnik, że pojawią się opiłki. Np. stosowanie oleju syntetycznego po oleju mineralnym może być szkodliwe dla silnika i może skutkować rozszczelnieniem, wypłukaniem osadów itp. Warto takie rzeczy wiedzieć.

link wycięty, admin.

Korcik18

Post2014-01-27, 19:40      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Olej dobiera się wg. zaleceń producenta tzn odpowiednia lepkość i klasa jakości. Kolego który twierdzi ze stosowanie oleju syntetycznego po oleju mineralnym jest złe jest w dużym błędzie. Nawet zalecane jest tylko trzeba wiedzieć jaki olej syntetyczny wybrać aby nie spowodował wypłukania nagarów i osadów z uszczelek. Dodatkowo silnik po 2000 roku naprawdę bez problemu pracują na syntetycznych olejach.

Twoje-Dywaniki_pl

Post2014-07-11, 11:48      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Polecałbym Castrol lub Mobil,ponieważ to dobre marki an których się nie zawiedziesz i masz pewność co wlewasz do swojego silnika,a to bardzo istotna sprawa.

basta

Post2014-10-29, 23:15      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Zgadzam si z Korcik18 w 100%. Trzeba lać to co zaleca producent, ewentualnie jak nie wiemy co było wcześniej to wlać zalecany przez producenta + jakiś dodatek. Z tego co wiem Ceramizer jest dobry. Zastanawiam się nad dodaniem do skrzyni i jak sprawdzałem to właśnie pisali że można dodać do oleju bo to bezpieczniej niż wlanie za rzadkiego oleju.

Zmienolej

Post2018-09-24, 14:46      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
Witam,
Na pewno aby właściwie dobrac olej silnikowy trzeba wziąść pod uwagę to co zaleca producent w książce serwisowej czyli klasę lepkości, klasę jakości oraz specyfikację oleju silnikowego.
Na pewno pomocny będzie ten materiał.
https://zmienolej.pl/pl/blog/kompendium-wiedzy/jak-prawidlowo-dobrac-olej-do-silnika
Pozdrawiam
Piotr Dziektarz

mazi88

Post2019-04-11, 16:33      Jaki olej do silnika pomocy Odpowiedz z cytatem
jeśli masz problem z doborem oleju to możecie skorzystać albo z książki do samochodu albo z aplikacji LubeMatch gdzie wybierając swój samochód dostaniemy odpowiedź jaki potrzebujemy olej.

Forum samochodowe » Peugeot forum » Jaki olej do silnika pomocy
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: