Forum samochodowe » Seat forum » Klekot, skrzynia biegów i rozrząd.
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Klekot, skrzynia biegów i rozrząd.

Autor Wiadomość
miglant

Post2009-05-05, 11:26      Klekot, skrzynia biegów i rozrząd. Odpowiedz z cytatem
Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem Seata Ibizy 1.3 '94r. w benzynie. Niestety kupiłem go od pośrednika, który nie wiedział nic o przeszłości tego auto. Na pewno auto było sprowadzone i zarejestrowane w 2006 roku.
Muszę wymienić prawdopodobnie któreś łożysko albo jakiś wałek w skrzyni biegów gdyż na zapalonym silniku słychać chrobotanie, które po wciśnięciu sprzęgła cichnie.
Przymierzam się do wymiany paska rozrządu ale nie wiem którym elementem jest on naciągany ponieważ na rysunku są tylko 3 elementy napędzane przez pasek: wałek rozrządu, wał korbowy i pompa wodna.
I najważniejsze, od wczoraj po odpaleniu auta słychać "klekotanie" w okolicach tłoka najbardziej na prawo stojąc przed samochodem. Kolega stwierdził, że przyczyną może być wałek rozrządu tylko nie wie czy jest on hydrauliczny czy mechaniczny.

Proszę o fachową poradę....

Reklamy
szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-05-05, 11:45      Klekot, skrzynia biegów i rozrząd. Odpowiedz z cytatem
Pasek rozrzadu napina sie za pomoca pompy wody ,a popychacze w twoim aucie sa hydrauliczne wiec jak klekocze to moga byc one,wystarczy zdjac pokrywe ustawic krzywki w góre i sprawdzic np.srubokretem czy popychacz sie ugina i tak na kazdym cylindrze,mozesz sprawdzic jeszcze cisnienie oleju bo moze masz niskie i dlatego słychac te stuki powinno byc około
bar/rpm: 2.0/2000
Co do skrzyni to wydaje mi sie ze jakies łozysko poszło sie walic.
Pozdrawiam

miglant

Post2009-05-05, 12:08      Klekot, skrzynia biegów i rozrząd. Odpowiedz z cytatem
Wielkie dzięki za odpowiedź. Tylko z tymi obrotami mogę mieć problem bo nie mam obrotomierza.

Forum samochodowe » Seat forum » Klekot, skrzynia biegów i rozrząd.
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: