Forum samochodowe » Mercedes forum » Kłopot z klimą w Merc E290 TD
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Kłopot z klimą w Merc E290 TD

Autor Wiadomość
ozoszki

Post2008-02-07, 12:45      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
Witam , jestem świeżo upieczonym właścicielem Mercedesa E290 TD rok prod. 1998 i od razu mam z nim mały kłopot, mianowicie nie włącza się klimatyzacja. Obecnie panują temperatury w okolicach 0 /+ 8 stopni C i kiedy zapytałem o przyczynę takiego stanu rzeczy osobę, która mi ten samochód sprzedała dowiedziałem się, że przy takich temperaturach klima się w Mercedesie nie włącza. I tu moje pytanie, czy to prawda, że aby włączyła się klima musi być na zewnątrz wyższa temperatura. Dodam jeszcze, że czujnik temperatury zewnętrznej wskazuje -38 stopni C więc na pewno jest zepsuty lub nie ma go wcale, ponadto zainstalowana klima jest zwykła ( nie jest to klimatronik ) kiedy naciskam przycisk w kabinie EC włącza się czerwona kontrolka, ale pasek klinowy napędzający klimę przy silniku nie kręci się. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Reklamy
czarek12

Post2008-02-09, 17:08      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
mało gazu lub go w ogóle nie ma,trzeba sprawdzić szczelność układu i ewentualnie dobić oczywiście w dobrym warsztacie, nie u jakiegoś PAPARUCHA bo szkoda 2 razy wydawać kasę,co do opowieści poprzedniego właściciela o niskiej temperaturze na zewnątrz ,to niech sobie założy ciepłą MYCKĘ na PUSTY ŁEB [ABSURD]

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2008-02-09, 18:06      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
czarek12 napisał:
co do opowieści poprzedniego właściciela o niskiej temperaturze na zewnątrz ,to niech sobie założy ciepłą MYCKĘ na PUSTY ŁEB [ABSURD]

To przy jakiej temperaturze zalacza sie klimatyzacja w Mercedesach? Na mrozie tez sie wlaczy - kolego ekspercie?

czarek12

Post2008-02-09, 20:57      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
kolego 'LEWANDEREK' - daleko mi do eksperta mercedesa ale od 17 lat nimi hulam po tym świecie począwszy od 116-123-190-124-126 prawie wszystkie z klimą i jeszcze mi się nie zdarzyło [oczywiśćie gdy sprawna] aby na żądanie czyli po ustawieniu ,nie włączyła się i wyłączyła ,nawet w zimi , jest zalecane aby od czsu do czasu gdy się nie używa jednak ją włączać !

ozoszki

Post2008-02-10, 13:52      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
Kolego "LEWANDEREK" - może jednak wypowiesz się w tej sprawie. Jakie jest Twoje zdanie - w zimie włączy się klima czy nie?

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Post2008-02-10, 14:03      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
Moze kolega "LEWANDEREK" sie wypowie - ja mam nieco inny nick.

ozoszki

Post2008-02-10, 14:47      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
Oj bardzo przepraszam nie doczytałem, ale bardzo chętnie przeczytam Twoje zdanie w przedmiotowym temacie.

Piotr27

Post2008-02-24, 14:34      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
ozoszki napisał:
Witam , jestem świeżo upieczonym właścicielem Mercedesa E290 TD rok prod. 1998 i od razu mam z nim mały kłopot, mianowicie nie włącza się klimatyzacja. Obecnie panują temperatury w okolicach 0 /+ 8 stopni C i kiedy zapytałem o przyczynę takiego stanu rzeczy osobę, która mi ten samochód sprzedała dowiedziałem się, że przy takich temperaturach klima się w Mercedesie nie włącza. I tu moje pytanie, czy to prawda, że aby włączyła się klima musi być na zewnątrz wyższa temperatura. Dodam jeszcze, że czujnik temperatury zewnętrznej wskazuje -38 stopni C więc na pewno jest zepsuty lub nie ma go wcale, ponadto zainstalowana klima jest zwykła ( nie jest to klimatronik ) kiedy naciskam przycisk w kabinie EC włącza się czerwona kontrolka, ale pasek klinowy napędzający klimę przy silniku nie kręci się. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

po pierwsze jeśli włączasz klime to czerwona dioda powinna zgasnąć. Kiedy jest wyłączona klima to dioda świeci się-mercedes ma to odwrotnie oznaczone co do innych producentów aut. Sprawa ma się tak samo w klimatroniku na klawiszu EC dioda świeci się to klima wyłączona, dioda nie świeci się to klima włączona. Jeżeli chodzi o działanie to rzeczywiście jeśli będzie układ klimy pusty lub niżej poziomu to sprężarka nie wystartuje.

ozoszki

Post2008-02-25, 19:50      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
dzięki Piotr27 za Twoją opinię na ten temat. Trochę mi się to wszystko skomplikowało, byłem nawet na warsztacie, w którym zajmują się klimami i dowiedziałem się tam, że klima nie wystartuje przy tej temperaturze. Na dowód tego wprowadzili mój samochód (podobno - tak twierdzą, mnie przy tym nie było) do ogrzewanego garażu i klima włączyła się, przy czym jak piszesz czerwona kontrolka zgasła. Skasowali mnie za sprawdzenie klimy 60 zł i twierdzą, że jest sprawna. Nie wiem co o tym myśleć, słyszałem zbyt wiele opinii na ten temat od różnych użytkowników aut i co człowiek to inna opinia. Poczekam chyba na upały wtedy będę miał pewność pozdrawiam!

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Post2008-02-25, 21:19      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
ozoszki napisał:
byłem nawet na warsztacie, w którym zajmują się klimami i dowiedziałem się tam, że klima nie wystartuje przy tej temperaturze.

No kto by pomyslal... Wink

Piotr27

Post2008-02-28, 03:21      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
ozoszki napisał:
dzięki Piotr27 za Twoją opinię na ten temat. Trochę mi się to wszystko skomplikowało, byłem nawet na warsztacie, w którym zajmują się klimami i dowiedziałem się tam, że klima nie wystartuje przy tej temperaturze. Na dowód tego wprowadzili mój samochód (podobno - tak twierdzą, mnie przy tym nie było) do ogrzewanego garażu i klima włączyła się, przy czym jak piszesz czerwona kontrolka zgasła. Skasowali mnie za sprawdzenie klimy 60 zł i twierdzą, że jest sprawna. Nie wiem co o tym myśleć, słyszałem zbyt wiele opinii na ten temat od różnych użytkowników aut i co człowiek to inna opinia. Poczekam chyba na upały wtedy będę miał pewność pozdrawiam!

Nie wiem w każdym bądz razie u mnie klima załącza się zawsze. Mercedes sam zaleca raz na miesiąc nie zależnie od pory roku i temp.załączenie klimy w celu przesmarowania układu więc sam widzisz że musi to działać.kompresor musi pójść co do chłodzenia to jest to uzależnione w jakimś stopniu temperaturami...
pozdr

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Post2008-02-28, 11:04      Kłopot z klimą w Merc E290 TD Odpowiedz z cytatem
Ja w ogole nie do konca rozumiem, po co klime wylaczac? Przeciez i tak nie zalaczy sie ponizej ustawionej temperatury. W moim MB mam caly czas wlaczona i temperature ustawiona na 20 C - logicznym jest, ze jezeli wewnatrz bedzie zimniej niz 20 C klima sie nie zalaczy, a jezeli powyzej, obnizy temperature do zadanej wartosci. W Audi mam dokladnie tak samo ustawione. Nigdy nie przelaczam na EC / OFF.

Forum samochodowe » Mercedes forum » Kłopot z klimą w Merc E290 TD
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: