Znalazłem gdzieś w necie - to będzie hit techniki co Passat TSI EcoFuel: doładowywany turbosprężarką i kompresorem silnik TSI EcoFuel stanowi kamień milowy w dziedzinie samochodów napędzanych gazem ziemnym. Żaden samochód na gaz nie był dotychczas tak dynamiczny, a jednocześnie tak oszczędny i czysty. Passat TSI EcoFuel pobił granicę 120 gram emisji dwutlenku węgla. Silnik tego modelu z mocą 110 kW/150 KM ma dokładnie takie osiągi, jakich wymaga się od komfortowego, dużego samochodu, jakim jest Passat.
Co autor wyskoczył z tym R32. Nie od dziś wiadomo, że V6 nie będzie - ciężar+ekologia. Co do BlueMotion to Toolbox masz rację. Z tego co czytałem technologia BlueMotion nie odnosi się tylko do silników TDI, ale również BlueTDI oraz TSI EcoFuel. Z równym powodzeniem może to być TDI jak i TSI. Najpierw poczekajmy jeszcze na normalnego R20T.
Fajnie że VW tak bardzo patrzy w przyszłość i stara się technologicznie iść z duchem czasu, a można by pomyśleć że starają się go wyprzedzić. Ciekawe tylko jak się sprawdzą te systemy w rzeczywistych warunkach. Na pewno jest to najnowocześniejsza technologia - tylko czy przyjmie się w Polsce?
Pożyjemy zobaczymy Ja tam wolę mojego Passacika B5 z mega silniczkiem 1,8 150 koni. Jak postoje na światłach obok tego EcoFuela i popedzimy koniki to ocenię czy to lepsze
O kolego to już delikatna rakieta, ale faktycznie jak wejdą do sprzedaży to będzie można ocenić. Ale jednego można być pewnym na pewno będzie to dobry ruch z strony VW wypuszczając te technologie do aut sportowych...