Forum samochodowe » Lexus forum » Kontrolka Check - uboga mieszanka
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Kontrolka Check - uboga mieszanka

Autor Wiadomość
Dave

Post2009-04-16, 20:57      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
W moim leksie rx 2002 rok zapala się kontrolka silnika. Błąd w komputerze pokazuje zbyt ubogą mieszankę na drugim rzędzie cylindrów. W każdym serwisie stwierdzają coś innego... Przepływomierz, sondę lambda, katalizator, fałszywe powietrze. Ja zacząłem od wymiany świec i filtrów. Dodam, że silnik trochę gorzej pracuje (czasem) niezbyt równo. Wtedy też skrzynia dziwnie przełącza biegi - trochę szarpie. Na zimnym silniku to nie istnieje. Kolega, który miał taki sam problem ze skrzynią, wymienił świece i było OK. Może zdaje mi się, ale problem pojawia się gdy jest mniej paliwa w zbiorniku. Dodam, że kontrolka czasem gaśnie sama... Czasem obrotomierz lubi skakac na poziomie 1.000 - 2.000 obrotów. Raz zdarzyło się, że jakby zadusił się... Zawsze gdy dojeżdzałem do warsztatu wszystko z obrotami było OK. Jedyne co potwierdzało, że mi nie odbiło to błąd w komputerze. Samochód był do tej pory regularnie serwisowany w ASO i rygorystycznie przestrzegałem wszelkich napraw. Teraz ma 178.000 i chyba pożegnam ASO... Proszę o pomoc!!!

Reklamy
szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-04-17, 17:26      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
Tem bład moze oznaczac wszystko czyli:
Przepływomierz,sanda lambda,lewe powietrze na ssacym lub wydechowym kolektorze,katalizator,przestawiony rozrząd,pompa paliwa(za małe cisnienie)

Dave

Post2009-04-17, 19:45      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
A co kolego myslisz o zaworze EGR...? Lewe powietrze raczej nie wchodzi w grę, wszystko dokładnie sprawdzone. Przepływomierz... tyle, że moc ma dobrą...

A6 c6

Post2009-04-17, 20:01      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
Powiem tak:
Ja mam ten sam problem tylko nie w lexusie ale w audi dzisiaj wymieniłem sonde lambda było ok moze 50km i znowu check sie zaswiecił.Zawór EGR moze sie przycinac i tez moze byc przyczyna zaswiecania sie tej usterki z tego co pamietam to jest na OBD kod P0171
Do nastepnego tygodnia postaram sie wymienic katalizator ,przepustnice wymyc i adaptowac wymienie wtryski bo to wszystko mam ze soba.jak dalej sie bedzie swiecic to dopiero po powrocie sprubuje ten zawór wymienic bo jego mam w angli a dopiero wracam 22 do GB.
Przepływke tez ciezko sprawdzic ze jest juz DED póki cos tam działa nigdy niewyskoczy to jako błąd a pojawi sie juz bład typu P0171, tak samo jest z sonda lamba.

Dave

Post2009-04-20, 17:59      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
mnie zastanawia błąd tylko na drugim rzędzie cylindrów... A kontrolka gaśnie przy jeździe na zimnym silniku. kilka startów na krótkich odcinkach. Krótka trasa i już kontrolka się świeci...

Może poodpinać po kolei lamby, egr... I patrzeć co się dzieje...? Sądzę, że gdyby trafiło na przepływkę to albo samochód by jeździł, albo stracił moc. Raz tak raz inaczej...? Czy to przy przepływce mozliwe?

Dave

Post2009-04-20, 18:00      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
Może np. pompka paliwa działa wadliwie... I jest to przyczyną innych błędów.

A6 c6

Post2009-04-20, 22:31      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
To napewno nie jest pompa paliwa,predzej cewka swieca itd

Dave

Post2009-07-29, 22:15      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
Very Happy

Od dziś mój leks znów jeździ jakby z salonu wyjechał!!! Usterka była rzadkością więc dlatego nikt nie potrafił zaradzic. Jednak sprzęt jeden z nielicznych w europie, ale przede wszystkim 19 letnie doświadczenie w naprawach tej marki zrobiło swoje!!! Myślę, że już wiecie o kim mówię... Jeden dzień diagnoza i naprawa, drugi testy... I 100% satysfakcji. Rozum i wiedza - bezcenne! Stamtąd nikt nie wyjedzie niezadowolony, wystarczy zresztą spojrzec na auta czekające na naprawę...

sebmoll

Post2009-11-13, 22:08      Kontrolka Check - uboga mieszanka Odpowiedz z cytatem
Dave napisał:
Very Happy

Od dziś mój leks znów jeździ jakby z salonu wyjechał!!! Usterka była rzadkością więc dlatego nikt nie potrafił zaradzic. Jednak sprzęt jeden z nielicznych w europie, ale przede wszystkim 19 letnie doświadczenie w naprawach tej marki zrobiło swoje!!! Myślę, że już wiecie o kim mówię... Jeden dzień diagnoza i naprawa, drugi testy... I 100% satysfakcji. Rozum i wiedza - bezcenne! Stamtąd nikt nie wyjedzie niezadowolony, wystarczy zresztą spojrzec na auta czekające na naprawę...

Witam
Mam ten sam błąd . Jak możesz napisać jaka była usterka u Ciebie?

Forum samochodowe » Lexus forum » Kontrolka Check - uboga mieszanka
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: