W moim leksie rx 2002 rok zapala się kontrolka silnika. Błąd w komputerze pokazuje zbyt ubogą mieszankę na drugim rzędzie cylindrów. W każdym serwisie stwierdzają coś innego... Przepływomierz, sondę lambda, katalizator, fałszywe powietrze. Ja zacząłem od wymiany świec i filtrów. Dodam, że silnik trochę gorzej pracuje (czasem) niezbyt równo. Wtedy też skrzynia dziwnie przełącza biegi - trochę szarpie. Na zimnym silniku to nie istnieje. Kolega, który miał taki sam problem ze skrzynią, wymienił świece i było OK. Może zdaje mi się, ale problem pojawia się gdy jest mniej paliwa w zbiorniku. Dodam, że kontrolka czasem gaśnie sama... Czasem obrotomierz lubi skakac na poziomie 1.000 - 2.000 obrotów. Raz zdarzyło się, że jakby zadusił się... Zawsze gdy dojeżdzałem do warsztatu wszystko z obrotami było OK. Jedyne co potwierdzało, że mi nie odbiło to błąd w komputerze. Samochód był do tej pory regularnie serwisowany w ASO i rygorystycznie przestrzegałem wszelkich napraw. Teraz ma 178.000 i chyba pożegnam ASO... Proszę o pomoc!!!
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
Tem bład moze oznaczac wszystko czyli:
Przepływomierz,sanda lambda,lewe powietrze na ssacym lub wydechowym kolektorze,katalizator,przestawiony rozrząd,pompa paliwa(za małe cisnienie)
A co kolego myslisz o zaworze EGR...? Lewe powietrze raczej nie wchodzi w grę, wszystko dokładnie sprawdzone. Przepływomierz... tyle, że moc ma dobrą...
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
Powiem tak:
Ja mam ten sam problem tylko nie w lexusie ale w audi dzisiaj wymieniłem sonde lambda było ok moze 50km i znowu check sie zaswiecił.Zawór EGR moze sie przycinac i tez moze byc przyczyna zaswiecania sie tej usterki z tego co pamietam to jest na OBD kod P0171
Do nastepnego tygodnia postaram sie wymienic katalizator ,przepustnice wymyc i adaptowac wymienie wtryski bo to wszystko mam ze soba.jak dalej sie bedzie swiecic to dopiero po powrocie sprubuje ten zawór wymienic bo jego mam w angli a dopiero wracam 22 do GB.
Przepływke tez ciezko sprawdzic ze jest juz DED póki cos tam działa nigdy niewyskoczy to jako błąd a pojawi sie juz bład typu P0171, tak samo jest z sonda lamba.
mnie zastanawia błąd tylko na drugim rzędzie cylindrów... A kontrolka gaśnie przy jeździe na zimnym silniku. kilka startów na krótkich odcinkach. Krótka trasa i już kontrolka się świeci...
Może poodpinać po kolei lamby, egr... I patrzeć co się dzieje...? Sądzę, że gdyby trafiło na przepływkę to albo samochód by jeździł, albo stracił moc. Raz tak raz inaczej...? Czy to przy przepływce mozliwe?
Od dziś mój leks znów jeździ jakby z salonu wyjechał!!! Usterka była rzadkością więc dlatego nikt nie potrafił zaradzic. Jednak sprzęt jeden z nielicznych w europie, ale przede wszystkim 19 letnie doświadczenie w naprawach tej marki zrobiło swoje!!! Myślę, że już wiecie o kim mówię... Jeden dzień diagnoza i naprawa, drugi testy... I 100% satysfakcji. Rozum i wiedza - bezcenne! Stamtąd nikt nie wyjedzie niezadowolony, wystarczy zresztą spojrzec na auta czekające na naprawę...
Od dziś mój leks znów jeździ jakby z salonu wyjechał!!! Usterka była rzadkością więc dlatego nikt nie potrafił zaradzic. Jednak sprzęt jeden z nielicznych w europie, ale przede wszystkim 19 letnie doświadczenie w naprawach tej marki zrobiło swoje!!! Myślę, że już wiecie o kim mówię... Jeden dzień diagnoza i naprawa, drugi testy... I 100% satysfakcji. Rozum i wiedza - bezcenne! Stamtąd nikt nie wyjedzie niezadowolony, wystarczy zresztą spojrzec na auta czekające na naprawę...
Witam
Mam ten sam błąd . Jak możesz napisać jaka była usterka u Ciebie?