Forum samochodowe » Skoda forum » Lampka (ABS) w Octavii
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Lampka (ABS) w Octavii

Autor Wiadomość
poczatkujacy

Post2007-06-25, 09:57      Lampka (ABS) w Octavii Odpowiedz z cytatem
Witam,
bardzo sie nie znam na autach i jestem dosc niedoswiadczony. Od jakiegos czasu pali sie u mnie pomaranczowa lamka ABS i (po przejechaniu kilku metrow) zaswietla sie i miga lapka stop (ta od recznego). Wiem, ze nie moge z tym jezdzic, ale mechanik powiedzial mi, ze elektryk stwierdzil, ze przy komputerze jest balagan i ze mozna z tym jezdzic i nie przejmowac sie tym.

Z drugiej strony nie chce zepsuc auta, a serwis autoryzowany jest dosc drogi. Co moge z tym zrobic?

z gory dzieki za pomoc

Reklamy
Wlazlo

Post2007-06-26, 10:00      Lampka (ABS) w Octavii Odpowiedz z cytatem
Mam to samo świeci i nie działa byłem u dobrego mechanika powiedział mi ze pompa gdyż była nie używana mówił że od czasu do czasu trzeba na maxa wcisnąć hamulec zeby wewnątrz łopatka w pompie nie zardzewiała i staneła i tak jest i w moim przypadku.
zaś inny mechanik po podłączeniu komputera oświadczył że może to być brak masy na pompie lub silniczek udeżeniowy znajdujący sie na pompie. Na tym sie zatrzymalem i jeżdze bez ABS jezeli bedziesz miał odp co sie dzieje u Ciebie w aucie napisz na email wlazlo26@wp.pl dzieki.

nieskoda

Post2007-06-28, 22:58      Lampka (ABS) w Octavii Odpowiedz z cytatem
od ręcznego to rozbierz tam gdzie jest dżwignia i wyczyść styk a najlepiej psiknij wd 40, a abs to musisz na kompa ale raczej nie pompa tylko piasta w kole, normalka, wez w bezpiecznych warunkach sie rozpedz i dobrze przychamuj pare razy pod rzad, jak sie dalej bedzie palic to musisz na kompa jechac, ale nie wierz w bajki co ci tam powiedza ze trzeba wymieniac bo owszem czasme trzeba ale przewaznie to czujnik w piascie trzeba przeczyscic i po sprawie, pol godziny roboty, nowa piasta z czujnikiem okolo 300 - 500 pln to roznie w roznych markach i modelach, a jesli pompa abs to 500 -800 pln

Maicroft

Post2007-07-11, 16:20      Lampka (ABS) w Octavii Odpowiedz z cytatem
O ile problem nie zostal juz rozwiazany, proponuje podlaczenie VAG-a i sprawdzenie bledow w ukladzie ABS.
Uklad ten jest testowany zawsze po pierwszym ruszeniu od odpalenia przy predkosci 15-20km/h. Jesli lampki te pala sie, to oznacza jakis blad, jak sadze uszkodzenie jednego z czujnikow ABS-u.

Czujnik to groszowa sprawa i nie trzeba go zmieniac ze zwrotnica, tak wiec koszt naprawy nie wyrwie z butow.

Forum samochodowe » Skoda forum » Lampka (ABS) w Octavii
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: