Forum samochodowe » Lexus forum » LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY

Autor Wiadomość
t_g76

Post2008-03-01, 14:30      LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY Odpowiedz z cytatem
Witam , mam problem z systemem audio , navi i klimą w Lexusie LS 400 model 1998.
Auto posiada monitor dotykowy , który steruje radiem , klimatyzacją i nawigacją.
Nic z tych rzeczy nie działa.Pytanie moje jest takie ;
Czy urządzenie znajdujace się w bagażniku do którego wkłada się płytę od nawigacji jest zależne od tych rzeczy ,które u mnie nie działają?
Pytam dlatego , bo nie czyta płyty od nawigacji.Prawdopodobnie uszkodzony laser.
Czy bez tego urządzenia można urochomić monitor , radio, sterować klimą?
Czy na płycie od Navi znajdują się sterowniki , które potrzebne są do odpalenia reszty?
Jeżeli ktoś posiada taki model i ma ten sam system co ja , proszę o kontakt.
Jest to dla mnie bardzo pilna sprawa.Docenię tych , którzy mnie właściwie naprowadzą lub pomogą w naprawie.
Amatorom , zapalonym grzebaczom w elektronice , chętnym do zdobycia nowych doświadczeń -DZIĘKUJE!!
Pozdrawiam użytkowników Lexusa
Tomasz

Reklamy
247

Post2011-04-03, 15:36      LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY Odpowiedz z cytatem
Cześć,

sory za 3 lata opóźnienia w odpowiedzi Wink już pewnie nie tobie ale komuś może pomogę. A więc,
to co masz w bagażniku to tylko czytnik map CD (uwaga nie ma mapy polski/europy w modelach do 2000 roku - w nowszych jest na dvd), nie ma to nic wspólnego z systemem i sterownikami. Jeżeli ekran nie włącza CI się w ogóle może ktoś Ci rozkręcał kokpit żeby np. założyć lpg i sie kabel poluzował. Jeżeli na ekranie pokazują CI się dziwne poziome kreski znaczy że może być coś z akumulatorem - rozładowany, nie wyrabia. Proponuje żebyś odłączył go na chwile powinno się wszystko zresetować i raczej zadziała normalnie chociaż na chwile (miałem tak). Jeżeli masz możliwość podłącz inny akumulator żeby sprawdzić czy to on jest wadliwy. No i jeżeli nic się nie udało musisz jechać do znajomego mechanika. Nie oddawaj auta do serwisu bo mogło sie coś poluzować a powiedzą Ci ze siedzieli nad tym 5 godzin i zgarną 300 zł bez sensu.

A i chciałem się Was zapytać czy wiecie jak przerobić tą nawigacje. Bo niestety nie ma mapy na CD, a jak dzwoniłem do Lexus Katowice to powiedzieli że da się to zrobić ale trzeba wyłożyć 4-5 tys. więc to też bez sensu... Na internecie znalazłem coś takiego

-> http://www.soarer.tv/LS400/

ale szkoda bo nie mogłem znaleźć żadnej firmy w Polsce (jak na razie) która ma coś takiego na stanie i sie tym zajmuje. Wiem że to tv a nie nawigacja, ale może komuś sie przyda zamówi zamontuje i napisze czy działa Wink)

rozmawiałem z jakąś 'profesjonalną' firmą z allegro, która specjalizuję się w przerabianiu nawigacji, ale nie mieli jeszcze do czynienia z rocznikiem 98. Zaproponowali mi jedynie zmianę całego systemu i ekranu na jakiś inny, ale to nie przejdzie ponieważ co z tego że będzie działała nawigacja jak nie będzie można już korzystać z komputera pokładowego (oryginalnego) i oldsql'owej zmieniarki cd w schowku. Poza tym na systemie tak jak przedmówca wspominał ustawia się klimatyzacje i wszystko...

Może ktoś z was ma na to jakiś patent

pozdrawiam

maniek_ls400 Lexus
LS430 + LS400

Post2011-09-08, 23:42      LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY Odpowiedz z cytatem
Cześć,
też do tego się zabierałem i niestety navi nie wyciągniesz. Jedno co mi proponowano za 1300PLN to podłączenie się pod wyświetlacz z jakąś inną nawigacją i sterowanie nią za pomocą kursora - utrata ekranu dotykowego - odpuściłem.
Co do podłączenia tunera TV do monitora jest to podobno dość banalne ponieważ z komputera nawigacyjnego z bagażnika idzie sygnał RGB - wystarczy odpowiednio się podłączyć np przez przekaźniki i wprowadzić sygnał AUX (też mi się nie chciało).

Forum samochodowe » Lexus forum » LEXUS LS 400 MODEL 1998 -AUDIO ,NAVI ,MONITOR DOTYKOWY
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: