Forum samochodowe » Renault forum » Low battery Auto Scenic II 1.9 DCI
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Low battery Auto Scenic II 1.9 DCI

Autor Wiadomość
Marmat

Post2009-04-01, 09:27      Low battery Auto Scenic II 1.9 DCI Odpowiedz z cytatem
Witam,

Jeżeli ktoś miał kiedyś podobny problem proszę o radę. Auto Scenic II 1.9 DCI.

Po każdym odpaleniu auta po kilku sekunda zapala się ikonka akumulatora wraz z napisem STOP oraz napis Low Battery.

Problem rozpoczął się jakiś czas temu po wymianie koła pasowego silnika. Pierwszy raz właśnie po tej wymianie kontrolka się zapaliła. Tylko że wtedy zapalała się raz na tydzień, 2 tygodnie, niecyklicznie i po jakimś czasie albo gasła ,albo po wyłączeniu i odpaleniu silnika już się nie świeciła. Teraz świeci cały czas.

Mechanik stwierdził że to alternator, podpinał do komputera, było niższe ładowanie. Jak twierdzi wymienił wszystkie "bebechy" alternatora .......jakiś czas po wymianie był spokój za to teraz komunikat włącza się cały czas. Nie pali się kontrolka SERVICE (chociaż wcześniej przed działaniem mechanika się paliła.

Nie chcę wyrzucać pieniędzy na nowy alternator bo nie wiem czy to akurat jest przyczyną i czy to pomoże, mechanik rozbierał alternator już 2 razy ....także i tak sporo już zapłaciłem i za robociznę i za części ?
Czy uważacie że może być jeszcze jakaś inna przyczyna ?

Reklamy
szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-04-01, 13:32      Low battery Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie po co wymieniałes koło dwumasowe?Miało bicie?Czy to co masz teraz jest nowe?Jesli to jest uzywka to mozesz miec zuzytą bierznie paska wielorowkowego czyli ze kazdy rowek na tym kółku jest płytszy i pasek sie slizga,albo wogóle to koło jest zje.....ane(uszkodzone Smile

Marmat

Post2009-04-02, 11:33      Low battery Odpowiedz z cytatem
To koło które mam teraz jest nowe, oryginalne z serwisu ....ale ....

Wymieniłem bo się rozsypało.....auto zaczęło mi coraz głośniej pracować i okazało się że to właśnie jest przyczyna koła - po porostu sie wytarło...stąd wymiana. Najpierw mechanik kupił zamiennik które jak jemu sie wydawało wyglądało identycznie, założył. Odebrałem auto, jednak od samego początku coś mi się nie podobało bo przy dodawaniu gazu auto wpadało w dziwny rezonans w pierwszym momencie. Kazałem mu rozebrać i sprawdzić jeszcze raz i się okazało że to koło jest "prawie" identyczne z jednym wyjątkiem że nie ma w sobie "wolnego koła" które powoduje że właśnie przy dodawaniu gazu ten moment napinania paska jest niwelowany przez to wolne koło...dlatego przy dodawaniu gazu pasek zanim się naciągnął dobrze wpadał w dziwne drżenie.
Teraz zastanawiam się czy przypadkiem to właśnie że jezdziłem około 3 -5 dni na takim kole nie spowodował uszkodzenia czegoś (alternatora itd)

P.S.

Dzisiaj już nie dojechałem do roboty bo akumulator się rozładował całkowicie, wezwałem pomoc drogową która odprowadziła auto do serwisu. Tam miły Pan powiedział mi że jeżeli to będzie alternator to oni nie bawią się w jego regenerację tylko wstawiają nowy.......a nowy kosztuje 2250 zł....myślałem że spadnę z krzesełka.
Pozdrawiam

szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-04-02, 18:27      Low battery Auto Scenic II 1.9 DCI Odpowiedz z cytatem
Wymien alternator ale postaraj sie o uzywke nie kupuj nowego za drogo albo pojedz do warsztatu co zmieniali ci kolo dwumasowe i powiedz jaka sprawa ze po ich złym dobraniu czesci teraz masz problemy z alternatorem.
Po to stosowane jest koło dwumasowe zeby amortyzowało w czesci przyspieszenie silnika.
W alternatorach z silnikiem diesla dodano jeszcze sprzęgło w samym kole alternatora po to zeby silnik podczas gaszenia nie wprawiał alternatora w lewe obroty,pewnie po cos jeszcze ale mam za mało wiedze.Pozdrawiam

Forum samochodowe » Renault forum » Low battery Auto Scenic II 1.9 DCI
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: