Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Autor
Wiadomość
tomekmajewski
2009-06-08, 21:43 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Witam i bardzo proszę o pomoc.
Posiadam Audi A6 i mam bardzo dziwny problem z 2strefowym klimatronikiem. Po uruchomieniu auta przez jakiś czas ok.20 min. klimatyzacja chodzi normalnie. Po tym czasie z 2 wlotów po stronie kierowcy (lewy wlot i szyba) zaczyna lecieć gorące powietrze pomimo, że ustawione jest AUTO 18 Stopni C. Po wyłączeniu funkcji AUTO na włączonej klimatyzacji również przez 2 z trzech wlotów po stronie kierowcy leci gorące powietrze. Po przełączeniu na ECON powietrze schładza się. Pomaga również wyłączenie silnika i ponowne uruchomienie auta. Wtedy ponownie klima chodzi dobrze przez jakiś czas i znów sytuacja z 2 wlotami powtarza się. Dziwi mnie to, iż na początku jest wszystko OK, a później część jednej strefy zaczyna grzać (nie cała strefa). Podłączyłem do kompa u Pana Henia i pokazało błąd 00818 (czujnik temp. powietrza parownika). Pan Henio powiedział, że to nie ma wpływu na istniejący problem. Nie wiem co robić, jestem załamany. Jeśli ktoś z Was mógłby pomóc będę bardzo, bardzo wdzięczny.
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-06-08, 22:09 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Majewski jak masz problem z klimą i na kompie wyskakuje ci bład czujnika to go wymien albo zobacz czy czasem sie kostka z niego nie odpieła.
A pan Henio jak by zobaczył ze masz za mało powietrza w kole to wtedy mógłby powiedziec ze to nie ma nic wspólnego z klimatyzacją lub twoim kłopotem.
"Pan Henio powiedział, że to nie ma wpływu na istniejący problem" i......co dalej ????
Co Ci powiedział? zmien samochód sprzedaj go ?A moze bał sie rozbierania deski rozdzielczej i wolał powiedziec ze to nie ma wływu na usterke ????
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2009-06-08, 23:26 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Wygląda na to że pan Henio ma problem z interpretacją błędów, ten czujnik jest integralną częścią instalacji klimy. Uszkodzenie tego czujnika powoduje najczęściej wyłączenie sprężarki tak się dzieje np. w BMW. być może w audi robią się jaja takie jak opisałeś. Proponuje na dobry początek zrezygnować z usług pana HENIA dla dobra swojego samochodu i portfela. POZDRAWIAM>
audi6
2010-08-26, 22:20 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
miałem taki sam problem wystarczy ściągnąć podszybie i z prawej strony zobaczysz dwa zbiorniczki przykręcone na sześć śrub torx ostrożnie żeby Ci nie spadły, wylesi ci jakieś 50ml płynu powoli ściągnij osłonkę tam będą 2 elektro zawory wyczyść je polecam pastę TEMPO następnie jak usuniesz pozostałość pasty posmaruj silikonem w płynie poskładaj to i gotowe
zipek
2017-08-23, 08:27 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Trzymajcie namiary - http://frostthermoking.pl/klimatyzacja-samochodowa/
Niedawno mi pomogli. Sprawa super załatwiona, klimatyzacja naprawiona, a jednak w większości miejsc nawet po podłączeniu sprzętu nie potrafili mi powiedzieć konkretów - byłem w super w 4 miejscach. Kosztowo wyszło ok, ale najważniejsze, że temat rozwiązany. To było w Szczecinie.
edonio
2017-08-24, 18:24 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Dodaj, że masz ich właśnie z mojej sugestii Tak, pomogą, nam również naprawili klimatyzację, ale to zawsze zależy od danego przypadku. Zazwyczaj muszą podłączyć sprzęt, żeby ocenić, o co tak naprawdę chodzi. Bo jednak mechanizmy klimy są mocno pokręcone i ciężko z automatu stwierdzić, w czym twki problem.
zipek
2017-08-25, 07:57 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Tak. Sam już wiem, jak trudno znaleźć kogoś pewnego do naprawy klimatyzacji - kilka miejsc już obdzwoniłem i wiem, czego można się spodziewać. Zazwyczaj firmy nie dają gwarancji, że na pewno i taką usterkę chodzi. Tutaj rzeczywiście zdiagnozowali i wszystko zrobili jak należy. Koszty też ok.
Nie wyobrażam sobie, by kierowcy na takich trasach-
https://ekspo-trans.pl/chorwacja/ nie mieli klimatyzacji.
Ostatnio zmieniony przez zipek dnia 2020-12-01, 18:19, w całości zmieniany 3 razy
edonio
2017-08-29, 17:59 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Z warsztatami jest dokładnie tak samo, jak w każdej innej branży. Brakuje konkretnych wycen, ale rozumiem to.
Pewnie rozwiązania, które pozwalają rozpoznać w czym tkwi problem, również kosztują i nie każdy warsztat może sobie na nie pozwolić.
zipek
2017-08-31, 08:22 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
Bez owijania, patrzcie tutaj - http://www.frostthermoking.pl/klimatyzacja-samochodowa/
Dzwońcie wcześniej, ale i tak ostatecznie cenę podadzą wam dopiero na miejscu, zazwyczaj po podłączeniu wszystkich niezbędnych sprzętów.
Avde_pl
2017-10-03, 11:04 Mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A6
W takim razie daj znać jak ostatecznie zakończyła się sprawa naprawy klimatyzacji, tak nawet z czystej ciekawości oraz na jaki serwis pał wybór. Każdy na forum na pewno jest tego bardzo ciekawy.