Forum samochodowe » Car Audio » Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze

Autor Wiadomość
lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2006-11-09, 16:55      Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze Odpowiedz z cytatem
Przymierzam sie powoli do przebudowy i poprawienia mojego oryginalnego zestawu car audio w samochodzie. Zestaw jest prawie fabryczny - tzn 4 glosniki (2 z przodu, 2 z tylu), do tego wstawiony byl Blaupunkt Bamberg ze wzmacniaczem, teraz jest Kenwood KDC 6090R.
Dazenie do oryginalu podpowiada mi, zeby wstawic Beckera Mexico, albo Mexico PRO - z poprzedniej serii, do tego bede chcial wykorzystac gniazdo aux w nim i wrzucic do schowka jakiegos iPoda, albo inne zrodlo MP3. Zmienarki nie przewiduje.
Pozostaje kwestia glosnikow - fabrycznie z przodu sa glosniki o srednicy 10 cm, z tylu jest miejsce na 16 ~ 16,5 cm. Nie przewiduje zmiany mocowania glosnikow - jakiegokolwiek wiercenia itd. Wszystko musi pozostac w stanie fabrycznym. Kolejna sprawa to wzmiacniacz - pod nogami pasazera jest troche miejsca, w ktorym moznaby go zamontowac (jest podwojna podloga, miedzy ktora jest troche miejsca) - jednak musialby byc dosc "chlodny" bo wentylacja jest tam raczej slaba. Tam byl zamontowany fabrycznie wzmacniacz od Bamberga. Ogolnie - wcale bym sie nie zmartwil, jakbym nie musial montowac wzmacniacza.
Odnosnie kwestii niskich tonow - rozwazam mozliwosc instalacji suba - poduszki - pod siedzeniem pasazera. Instalacja w bagazniku raczej nie wchodzi w gre - Mercedes ma sztywna sciane grodziowa miedzy bagaznikiem, a przedzialem pasazerskim + pionowy zbiornik paliwa Smile

Peferowana muzyka - rock, pop, jazz. Zadnego techno, trance, house, itd. Raczej Dire Straits niz Ich troje Smile

Kwestia budzetu - nie ukrywam, ze wolalbym, zeby audio nie przekroczylo wartosci gieldowej auta. Nie musi to byc super-hiper hi-end, bo z 4 glosnikow i tak szału nie bedzie.

Mialem okazje posluchac zawodowo zbudowanego zestawu w podobnym aucie - niestety wiazalo sie to z dosc duza ingerencja w tapicerke Smile Brzmialo to slicznie - spec, ktory mi to demonstrowal, mowil, ze w Car-Audio liczy sie tylko przod, tylne glosniki mozna olac, odpuscic, itd. Bo przod tworzy scene muzyczna, a tyl tylko przeszkadza.

Ps: Przemyslalem - ostatecznie jestem gotow przykleic glosniki wysokotonowe do deski rozdzielczej - gdyby to gwarantowalo wyzsza jakosc dzwieku.

Reklamy
hasoo Suzuki SV650S
i Yamaha XJ600S vel Padlina

Miasto: Breslau

Post2006-11-09, 19:31      Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze Odpowiedz z cytatem
Becker wyglądał zawsze jak badziew z bazaru, ale za to grał znakomicie. Dawno zadnego Beckera nie słuchałem, ale myślę ża dałby radę. Spec miał rację. Przód to podstawa, ale bez ingerencji w deskę/drzwi wiele nie zdziałasz. Merc powinien mieć dość podobną akustykę do Audi C4. Tam włożyłem w drzwi 13cm Blaupunkty, serii nie pamiętam ale jakaś wysoka i wywaliłem oryginalne tunele, bo seryjnie wchodziły 10cm. Do tego w drzwi wytłumiene. W C4 na szczęście było miejsce seryjne na gwizdki więc równiez powędrowały w drzwi razem ze zwrotnicą. Na tył poszłu 2x16cm DLS, które o dziwo znakomicie sprawdzały się przy niskich tonach. Jeden gość startujący w zawodach caraudio jak usłyszał co tam mam pomontowane to stwierdził, że to auto ma świetną akustykę, ale może i u Ciebie sprawdziłby się podobny zestaw. Niektórym musiałem bagażnik otwierać żeby pokać, że naprawdę nie mam subwoofera Smile

lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2006-11-09, 19:45      Re: Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze Odpowiedz z cytatem
Becker pasuje stylistycznie i ideowo - zalaczam dowod Wink
O ingerencji w drzwi nie ma mowy - w deske tez nie bardzo. Ogolnie autko traktuje jako youngtimera - wiec stopien oryginalnosci musi pozostac jak najwyzszy. Niebawem bedzie oddany do kosmetyki blacharsko-lakierniczej - wiec przy okazji moge troche przy nim podlubac z kablami itd.
Jak na razie sklaniam sie ku wersji: przod: 10 cm w deske + wysokotonowe przyczepione do slupkow, tyl: 16 cm. Do tego Becker i moze zadziala bez wzmacniacza.
Jak bedzie trzeba moge go troche dociazyc wygluszeniem.
becker.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  43.1 KB
 Odsłon:  4653 raz(y)

becker.jpg

hasoo Suzuki SV650S
i Yamaha XJ600S vel Padlina

Miasto: Breslau

Post2006-11-09, 19:53      Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze Odpowiedz z cytatem
tylko jak już na tył to na wzmocnionej półce.

Talgot Mercedes-Benz
W124 E 220T

Post2006-11-09, 22:35      Mercedes W126 - Becker Mexico i co jeszcze Odpowiedz z cytatem
No to może i ja zaproponuje swoje 3 grosze. Jeśli chodzi o głośniki to na przód proponuje zestaw Hertz HV 100 plus Hertz HT 18 z jakąś dobrą zwrotnicą (szukam dopiero Smile ) a na tyle ładnie siedziałyby Hertz HCX 165. Zestaw ten może nie jest tani, ale jakość dźwięku stoi na bardzo wysokim poziomie a słuchanie muzyki to czysta rozkosz. Zastanawiałem się jeszcze nad wygłuszeniem, ale dawno już nie widziałem Mercedesa klasy S bez tapicerki Wink .
Jeśli chodzi o radio to rzeczywiście bardzo dobrym wyborem będzie Becker i polecałbym model Mexico Pro 7937. Jeśli taka konfiguracja będzie Ci odpowiadać to ja osobiście nie widzę tu potrzeby montowania dodatkowego wzmacniacza, bo samo radio spokojnie uciągnie tez zestaw oczywiście, jeśli mówimy o jakości a nie o głośności tego systemu.
Hertz_HV100.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  138.46 KB
 Odsłon:  3107 raz(y)

Hertz_HV100.jpg

Hertz_HT18.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  81.78 KB
 Odsłon:  2739 raz(y)

Hertz_HT18.jpg

Hertz_HCX165.jpg
 Opis: