Przymierzam sie powoli do przebudowy i poprawienia mojego oryginalnego zestawu car audio w samochodzie. Zestaw jest prawie fabryczny - tzn 4 glosniki (2 z przodu, 2 z tylu), do tego wstawiony byl Blaupunkt Bamberg ze wzmacniaczem, teraz jest Kenwood KDC 6090R.
Dazenie do oryginalu podpowiada mi, zeby wstawic Beckera Mexico, albo Mexico PRO - z poprzedniej serii, do tego bede chcial wykorzystac gniazdo aux w nim i wrzucic do schowka jakiegos iPoda, albo inne zrodlo MP3. Zmienarki nie przewiduje.
Pozostaje kwestia glosnikow - fabrycznie z przodu sa glosniki o srednicy 10 cm, z tylu jest miejsce na 16 ~ 16,5 cm. Nie przewiduje zmiany mocowania glosnikow - jakiegokolwiek wiercenia itd. Wszystko musi pozostac w stanie fabrycznym. Kolejna sprawa to wzmiacniacz - pod nogami pasazera jest troche miejsca, w ktorym moznaby go zamontowac (jest podwojna podloga, miedzy ktora jest troche miejsca) - jednak musialby byc dosc "chlodny" bo wentylacja jest tam raczej slaba. Tam byl zamontowany fabrycznie wzmacniacz od Bamberga. Ogolnie - wcale bym sie nie zmartwil, jakbym nie musial montowac wzmacniacza.
Odnosnie kwestii niskich tonow - rozwazam mozliwosc instalacji suba - poduszki - pod siedzeniem pasazera. Instalacja w bagazniku raczej nie wchodzi w gre - Mercedes ma sztywna sciane grodziowa miedzy bagaznikiem, a przedzialem pasazerskim + pionowy zbiornik paliwa
Peferowana muzyka - rock, pop, jazz. Zadnego techno, trance, house, itd. Raczej Dire Straits niz Ich troje
Kwestia budzetu - nie ukrywam, ze wolalbym, zeby audio nie przekroczylo wartosci gieldowej auta. Nie musi to byc super-hiper hi-end, bo z 4 glosnikow i tak szału nie bedzie.
Mialem okazje posluchac zawodowo zbudowanego zestawu w podobnym aucie - niestety wiazalo sie to z dosc duza ingerencja w tapicerke

Brzmialo to slicznie - spec, ktory mi to demonstrowal, mowil, ze w Car-Audio liczy sie tylko przod, tylne glosniki mozna olac, odpuscic, itd. Bo przod tworzy scene muzyczna, a tyl tylko przeszkadza.
Ps: Przemyslalem - ostatecznie jestem gotow przykleic glosniki wysokotonowe do deski rozdzielczej - gdyby to gwarantowalo wyzsza jakosc dzwieku.