2009-05-11, 20:52 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
Witam.Mam Skode felicje 1.9D 2000 rok i mam z nią taki mały problem a mianowicie nie chce zapalac jak jest ciepły silnik.Jak zapali się lampka żółta od świec żarowych to odpala za każdym razem a jeżeli sie nie zapali to nie chce odpaliić (może za 4 podejsciem).Muszę czekac aż sie zapali lampka (jakieś 30 minut) i wtedy odpala za pierwszym razem.Wymieniłem czujnik temperatury ,ale to nic nie dało wszystkie bezpieczniki sa w porządku oraz kąt ustawiena pompy również.Wymieniłem wszystkie świece żarowe ale to także nic nie dalo.PROSZE O POMOC
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2009-05-11, 21:33 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
Witam najpierw spróbuj odłączyć czujnik temperatury odpowiedzialny za włączanie grzania, po odłączeniu będzie włączać sie zawsze i wtedy na gorącym silniku podgrzej go normalnie jak na zimnym i zobaczysz jeżeli to pomoże, to zmierz kompresje powinny mieć min 26-30 bar jeżeli ma poniżej tej wartości lub duże skoki np na jednym 27bar a na drugim 19bar to silnik do remontu. Jeżeli kompresja będzie w porządku a po podgrzaniu na ciepłym motorze dalej nie kąsa to zostaje rotor w pompie wtryskowej.
bogi5795
2009-05-12, 10:36 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
jak czekasz na zapalenie sie lampki żółtej, rozbujaj lekko auto nogą i 2ke wrzuć niech nim lekko szarpnie, jeśli się zapali wcześniej napisz.
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-12, 11:19 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
Hahaha lol
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-05-14, 18:12 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
nie nie.... to jak juz tak zszedł temat to moze kolega zaproponuje palenie na korbe albo zamontuje kopke jak w motorynce albo komarku..... jaa..... to by nie było takie nawet powiem wam głupie..... k***wa leje ze smiechu!!!!!!! a jak sie lampka wczesniej zapali to gdzie ma napisac???? do Sw.mikołaja i list na parapecie zostawic...... ludzie skad wy bierzecie te głupoty..... a nie pomyslałes kolego ze jak szarpnie to moze mu pasek rozrzadu przeskoczyc.... choc mały jest procet na to ale zdarzyć sie moze.... nie wyrabiam!!!!!
zrób jak lukas pisze.... sprawdz kompresje.... i sprawdz jeszcze jaki jest luz na zaworach.... a jak wszystko bedzie w normie to pompa do pola....
choc jest tam hydraulika ale róznie moze byc.... mam nadzieje ze na oleju 15w40 jeszcze nie jezdzisz.... bo jak tak to problem moze byc po stronie hydrauliki bo moze za bardzo twardnac bo olej gęstszy i zawory uchylac.... zadna hydraulika nie jest przystosowana do olei mineralnych... taka jest prawda!!
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-15, 00:49 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
Najlepszym wyjsciem byłoby pojechanie na komputer i sprawdzenie wartosci rzeczywistych,dawke paliwa ,rozruchowa itd
Bez auta ciezko jest cos sensownego powiedziec,i nie próbuj pchac go tak jak inni Ci podpowiadaja
Wlazlo
2009-08-07, 21:15 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
ja u siebie robiłem dawke rozruchową paliwa pomogło
bober2187
2009-08-30, 02:34 Nie chce zapalić jak jest ciepły silnik
witam ja miałem taka sama sytuacje zobacz czy dochodzi prad do czujnika na pompie wtryskowej jak bedzie w porzadku to wykrec go i sprawdz na sucho czy działa one czesto sie zacinaja i sa takie objawy jak ty własnie napisałes pozdrawiam