2009-05-12, 20:46 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Witam
Mam problem z Astra 2,0 DTI 82 KW a mianowicie z rana odpaliła bez zadnych klopotów po przejachniu 50 km dotarłem do celu i po jakis 5 h chcialem wrocic do domu ale nie moglem samochodu odpalic zachowywał sie jak by byl zapowietrzony krecilem i nic, kolega wzioł mnie na hol i na linie odpalił dojechalem do domu bez problemów szedl jak burza zero bledów na zegarach. auto odstało 30 minut i znowu jak by sie zapowietrzylo bo nie chce ruszyć . Pytanie czy to moze wina filtra paliwa i oleju ? czy moze jakies lewe powietrze zaciaga ? Ktos moze mial podobny problem z gory dziekuje za pomoc .
Przegladajac rozne fora i posty natknołem sie na te dwie rzeczy bląd sterwonika pompy jak to kolega zauwazył VP44 i uszkodzone przewody przelewowe lub świece żarowe Tylko pytanie czy jak na line odpaliłemi potem auto jechalo idealnie to napewno problem z pompa wtryskowa ?
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-12, 22:34 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
To moze byc wina:
-filtra paliwa
-dawki rozruchowej w pompie
-swiec zarowych
-wartowałoby sprawdzic rozrzad
-przewody paliwowe czy nie przetarły sie o cos i na skutek tego sie zapowietrza
-Moze to byc sterownik
-bezpieczniki
-immobilaizer
-kompresja
-paliwo
-rozrusznik
-akumulator
-przepływomierz
Wiecej chyba nie wymysle co moze byc przyczyna nie palenia auta z immobilaizerem to raczej nie w twoim przypadku ale cała reszta to owszem.
PS.Moze jak bys mi przesłał cos co samochód dotykał jakas rzecz zapach sam.,pokrowiec cokolwiek to moze jakąs wizje bym miał-to jest zart jestes nowy wiec musiałem :)Pozdro
strzala99
2009-05-13, 10:25 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Rozrzad raczej odpada bo w oplach to na łańcuszku jest bardziej sie sklaniam do tych przewodów przelewowych tak jak by opel zaciagał skas lewe powietrze
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-05-14, 17:42 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
przerabiałem taki temat w tym samym silniku..... powiem tak.... nie jezdzij autem bo silnik zajebiesz!!!! a czemu??? bo paliwo dostaje sie do silnika..... mało kto rozwiazał ten problem w tym silniku z kosztem nie przekraczajacym 2,5tys zł.na dzien dobry powiedza ci ze pompa pewnie do roboty(choc nie ukrywam ze tam lubia padac te pompy wtryskowe... jak elektronicznie tak i mechanicznie) po wymianie pompy powiedza ci ze pewnie komp padł albo przewody trzeba wymienic...... jezeli jest to to co ja mysle to koszt koło z tego co pamietam 700 czy 800 zł z wymiana!!i auto masz zrobione za popołudnie!!
strzala99
2009-05-15, 08:13 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
To moze kolego podzieliłbyś sie swoimi myslami ?? i podopiwedział za co sie brac ?
audi
A6 c6
2009-05-15, 12:24 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
strzała najczestrza przyczyna to niedrozny filtr paliwa wiec wymien go i nie czekaj jak ktos ci cos odpisze,druga rzecz tez popularna to zapowietrzanie sie moga to bys przewody na wtryskach,przewody przelewowe moze to byc nieszczelny filtr paliwa lub jesli masz pompke paliwa reczna to ona moze tez byc nieszczelna.
Sprawdz swiece zarowe czy wszystkie grzeja mozna miernikiem lub na zwarcie czy iskrzy albo je wyciagnac i sprawdzic czy grzeja i jak długo.
Ale zacznij od filtra
bogi5795
2009-05-16, 19:53 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
może nie trzymać zaworek zwrotny paliwa.
sprawdź: przekręć stacyjkę tak jak byś chciał uruchomić silnik lecz nie uruchamiaj wyłącz po ok 5sekundach i powtórz to trzy razy a za czwartym razem uruchom silnik.
dlaczego tak bo pompa pompuje paliwo przez chwile i jeśli silnik nie jest uruchamiany to się wyłącza i to trzy krotne sprawdzenie nabije nam paliwa w układ przewodów i auto powinno odpalić od pierwszego razu jeśli trafimy że to to to
audi
A6 c6
2009-05-16, 20:19 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Bogi5795 błagam nie pisz juz nic bo juz dawno nikt tak nie piep... głupot jak ty.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-05-16, 21:07 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
głowa mnie boli.... ale juz rozkminiłem bogiego5795.... czy jakos tak!!! fika sobie po innych forach i pózniej wykluwa sie tutaj..... zeby jeszcze z tego co inni napisali wyciagna cos madrego i napisał to co innego ale bdury totalne pisze i pózniej ludzie leca z takimi tekstami do warsztatu i powtarzają nam a my zeby nie wybuchnac smiechem zmieniamy temat..... ale tak powaznie.... to moze i cos troche ci sie bogi udało teraz.... ale wez pod uwage fakt ze sa zawory przelewowe w takim celu zamontowane zeby nie było nadmiernego cisnienia.... a teraz najlepsze... usiadz wygodnie i czytaj.... tylko uwaznie!!! jak masz k***wa pompe wtryskowa z nastawnikiem czyli sterowana elektronicznie to i masz dawke rozruchowa sterowana i kat wtrysku..... a jak mamy pompe to i mamy elektrozawór... a jak jest nie szczelnosc miedzy wtryskami a rotorem i paliwo sie cofie to choc bys jak pompował i ile to przez sekcje w pompie paliwo nie przejdzie!!!!! a o wtryskach nie wspomne.... wyobrazasz sobie ze pompa wtryskowa musi w ułamku sekundy zrobic cisnienie np.290 barów zeby sie wtrysk"otwarł".... a o common rail-u nie wspomne... bo pompa C-R musi zrobic cisnienie ponad 400barów na samym kreceniu rozrusznikiem zeby auto mogło zaskoczyc a w trakcie pracy cisnienie wzrasta do jakis 800barów..... widziałes kiedys przewody cisnieniowe ze zwykłego diesla i z C-R.... z C-R sa prawie raz grubsze!!!i nie zrobili tego dla hecy zeby fajnie wygladało.... !!! a jak sie paliwo bedzie cofac z rotoru to wiesz jaki bedzie objaw??? i kiedy sie moze cofac??wiesz co to jest wogóle rotor?? a znasz różnice miedzy pompa wtryskowa rzędową a rotacyjna.... wiesz co to jest wtrysk posredni i bezposredni.... tylko nie czytaj po innych forach!!
audi
A6 c6
2009-05-17, 01:30 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
bezposredni jest najlepszy ale zeby wyciszyc silnik zastosowali wtryski dwusprezynowe które powoduja na pierwszym stopniu zapalenie sie mieszanki a za ułamek sekundy pełny wtrysk i nie ma tego stuku jak w jelczu :)starym rozwiazaniem była komora wstepnego spalania.
Wydaje mi sie ze Bogi pomylił diesla z benzyna bo we wczesniejszym poscie wspomniałem o pompce paliwa fakt ze chodziło mi o reczna no ale jak sie szuka na gooooogle to róznie bywa i wyskoczyło mu zapewnie forum o pompie paliwa w zbiorniku i jak najlepiej odpowietrzyc po wymianie filtra zeby długo nie krecic rozrusznikiem.
Chociaz ten sposób sie nie sprawdza we wszystkich autach bo nie które zadziałaja tylko podczas krecenia rozrusznikiem tak jak np. w bmw z tego co pamietam
bogi5795
2009-05-17, 11:26 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Panowie a co z tym tematem nic do powiedzenia nie macie zamurowało?
http://www.forum.v10.pl/wiad71862.html#71862
audi
A6 c6
2009-05-17, 12:22 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Zauwaz ze to nie jest Twój temat ani ten ani tamten.
Ja wysłałem na priva wiadomosc i nie musze ci sie tłumaczyc bo to tak jak bym do sciany mówił.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
2009-05-17, 13:25 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
szybka pomoc powiedz mi i uswiadom mnie w moim mysleniu.... prosze!! czy ten kolo jest ..... nie chce tu brzydko pisać czy cos jest ze mna nie tak.... co ma temat gasnacego opla astry do nie mogacego zapalic opla diesla.....
audi
A6 c6
2009-05-17, 14:07 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
Arczan a moze jakis moderator sobie z nas jaja robi Otwrzył sobie nowe konto i sprawdza nasza cierpliwosc hehe.
Ten goscio jest nawiedzony przydało by sie odprawic jakis rytuał wypedzenia.
Jesli chodzi o te dwa tematy to sam sie juz gubie,nawet teraz jak pisze to nie...aha juz wiem.
Ja nie wiem co "Ono" chce udowodnic a moze szuka kumpli
mechanik arczan 84-24
Mercedes
2009-05-17, 16:06 NIe moge odpalić Opel Astra 2,0 DTI 82 KW
wiem oco chodziło z tym ostatnim wpisem bogi-ego i tym linkiem do tematu gasnacego opla astry.... juz rozkminiłem!!!! bogi nie wie ze ten temat tyczy sie diesla!!! mysli ze w dieslu tez jest halotron i ze jego tez moze szlag trafic.... ja juz sam nie wiem.... !!! ten koles to jest zagadka dla mnie!!!!!
aha i wydaje mi sie a raczej wiem to na 100% ze bogi nie wie co znaczy DTI!!! i temu takie brednie pisze....