Witam założyłem ten Temat gdyż nie znalazłem niczego podobnego na ten temat na forum, mianowicie o opiniach użytkowników bo któż inny może go chwalić i krytykować GTI jak nie my
Opowiadać o nim można dużo!!....
Zacznę od tego co jest najważniejsze osiągi:) 210 koni 280 nm wystarcza ale nie poraża,
do steki rozpędza się szybko bo w zaledwie (ok) 7sek. wraz z połączeniem Dsg rozkoszujemy się elastycznością i dynamiką 4 cylindrowca:)
Zanim go kupiłem bałem się że Mn.obr. w wysokości 280 to za mało gdyż przyzwyczajony jestem do 500 z Audi lecz przy tej masie autko z każdych obrotów idzie jak burza.
Układ wydechowy jest bajeczny, fakt faktem że najlepszą symfonie uzyskamy w połączeniu ze skrzynią DSG (nie wiem jak to jest ale dźwięk jest lepszy przy z mianie biegów niż w manualu) dodajesz gazu i zaczyna się wojna. Słychać tłumiki ale w kabinie jest bardzo komfortowo szczególnie na przednich siedzeniach, na tylnich już mniej gdyż bliżej znajduje się tłumik okazałych rozmiarów.Kiedy zaczyna włączać sie turbina auto traci lekko przyczepność system dsc z natury w tym aucie jest tak zaprogramowany żeby zaoferować trochę uślizgu i pozwala mu na lekkie buksowanie, co uważam za malutka wade:) Warto wspomnieć o spalaniu jak narazie średnia wychodzi mi 11,3 l w cyklu mieszanym wiec nie jest tak strasznie lecz jednak trochę sporo (kolejne przyzwyczajenie do diesla:P
Komfort hmm. jako że jeżdżę na 17 calowych felgach nie ma go zbyt wiele nie wiem jak to jest w opcji z regulowanym zawieszeniem bo posiadam zwykłe ale auto jest twarde ale znośnie (zależy jak kto lubi)
Pozycja za kierownicą jest rewelacyjna, siedzenia trzymają niesamowicie a kierownica jest tak rewelacyjna że wole, trzymać ręce na niej niż na udach mojej dziewczyny.
Reflektory bixenonowe co mnie bardzo zaskoczyło są niesamowicie wydajne w nocy widać wszystko nie jeden samochód wyższej klasy mógłby się powstydzić..
Porównywałem wiele samochodów zanim kupiłem golfa szczególną uwagę zwróciłem na honde civic type r fajny samochód jeszcze bardziej twardy ale zbyt agresywny, na 4 biegi 150km/h i ryk ogromny zalecam jazde w kasku... niby 200km ale nie czuć przyspieszenia, z 2,0l silnika wyciśnięto naprawde dużo ale brakuje turbiny przez to zdecydowanie odpadł z tej rywalicacji.. Oplem opc i focusem nie jeździłem gdyż w ogóle mi sie nie podobają Ford odpada za jakość materiałów a opel za to ze jak do niego wsiadłem powiedziałem (o boże jaki on brzydki ale to kwestia gustu:P)
Oceniam auto w skali 0-10 na 8,5 punkty odejmę za brak napędu na 4x4 (jestem przyzwyczajony), jest super wyciszenie kabiny jest dobre gdyż nie słyszymy w ogóle silnika jedynie co to tłumiki..