Forum samochodowe » Skoda forum » Octavia traci moc
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Octavia traci moc

Autor Wiadomość
Wlazlo

Post2007-06-10, 11:33      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
Kupiłem niedawno octavie 99r. 110 KM i mam nastepujący problem podczas wyprzedzania lub po przekroczeniu 3 tyś obrotów traci moc poprostu tak jakby brakowało z 50 KM i robi sie muł. A jak zgasze samochód znowu zapale jest ok. Jezeli ktoś coś wie lub borykał sie z takimi problemami prosze o odpis aha jeszcze jedno po zgaszeniu samochodu na postoju zawór regulujący ciśnie powietrza w pompie przez 3-4 sekunty brzęczy tak jakby był częściowo zatkany czy to jest wina tego czy może przepływomierza.

Reklamy
Rysiek

Post2007-06-10, 12:49      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
- przepływomierz (odlacz i pojedz bez niego kawalek to sprawdzisz)
- czujniczek, wlaczajacy turbina w tryb awaryjny jak jest zepsuty lub odlaczyl sie to tak samo mi kiedys robil w 1.9 tdi, niech ci sprawdzi elektryk/mechanik go
- zapieczone wtryski, ktos jezdzil do 3000rpm a powyzej nie i tak sie wyrobily, mialem cos takiego w bravo 1.9 jtd

sprawdzaj raczej ktoras z tych 3 rzeczy stawiam

Maicroft

Post2007-07-11, 16:28      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
Zamiast wrozyc nalezy podlaczyc VAG-a i sprawdzic:

Uruchomic auto, rozpedzic do 2000obr.min na 3 lub 4 biegu. Wcisnac pedal gazu do oporu i tak trzymac odczytujac:

1) przeplywomierz tzw , w bloku wymaganym i odczytanym wartosci maja byc jednakowe, w odczytanym nawet wiecej niz wymagane. Tak zwane dwa odczyty MAF (specified),MAF (actual).

2) Cisnienie jakie generuje sprezarka. Rowniez tak samo.

Zanim tym sie zajmie, warto sprawdzic szczelnosc przewodu, ktory leci od gruszki przy turbinie, ktora steruje zmienna geometria do zaworu N75 jak i sama gruszke, czy juz nie zgnila. Ciegno gruszki powinno po odpaleniu samochodu przesunac lopatki turbiny w pozycje skrajna i po wylaczeniu i odczekaniu chwili w odwrotna rowniez skrajna.

@Rysiek, tu nie zapiekaja sie wtryski, a wlasnie lopatki od zmienej geometrii, jak ludki jezdza ze zgnilymi mieszkami, nieszczelnymi przewodami, uwalonym N75 lub uprawiaja PSJ Smile

Wlazlo

Post2007-07-13, 12:32      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
Zalałem cały zbiornik ropy kupiłem uszlachetniacz który wlałem i powiem wam ze narazie jest git nie ma przerw.
A jak odłączylem przepływomierz to był słabszy ale mocnieszy niż wtedy gdy opisywałem na początku czyli podczas jazdy jak złapał 3000 obr.

Rysiek

Post2007-07-13, 12:35      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
Maicroft owszem wtryski tez, bo jedne wymienialem kiedys w Bravo i problemy zniknely

co do przeplywki mozna prosciej - zdrowa dmucha ok 800mg, malo zdrowa ok 600mg, jak bedzie mniej na VAGu to znaczy ze przeplywomierz padaka do wymiany

Maicroft

Post2007-07-13, 14:46      Octavia traci moc Odpowiedz z cytatem
Dokladnie zdrowa nawet powinna dmuchac w zakresie 850-1100

Forum samochodowe » Skoda forum » Octavia traci moc
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: