Forum samochodowe » Volkswagen forum » Passat b5 zimny dławi się
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Passat b5 zimny dławi się

Autor Wiadomość
waldo12958

Post2011-03-07, 19:55      Passat b5 zimny dławi się Odpowiedz z cytatem
Witam mam passat 1.9 tdi 130 KM 2002 AWX po czyszeniu turbiny i przejechaniu ok 1 tys.km
auto jak jest zimne i ostro dodam gazu np wyjeżdzam na drogę i chce przyspieszyć żeby za mna nie musieli hamować to auto sie dławi traci moc a jak nie puszcze gazu to potrafi zgasnąć w trakcie tego przyspieszania słychać taki jakby szum pod maska nie słychać jak ładnie przyśpiesza czy ktoś zna przyczynę jak sie nagrzeje to takiej sytuacji nie ma czasami jest jakby słabszy ale nieznacznie z EGR cieknie ale czy to może być przyczyna??? dodam że wymieniony jest przepływomierz na orginał a komputer nie pokazuje błędu elastyczna złączka jest przerdzewiała ale raczej nie jest to istotne

Reklamy
Protech-Micro VW
Passat B5

Miasto: Jelenia Góra

Post2011-03-08, 11:48      Passat b5 zimny dławi się Odpowiedz z cytatem
Jeśli w EGR'ze masz dużo brudu, to może przepuszczać podciśnienie, przez co brakuje go do poprawnego sterowania turbiną. Ja też miałem czyszczoną turbinę , i na zimnym silniku czasem tak się działo (odcinało turbo), ale wczoraj przejechałem 500 km i jest git. Sadza się wypala, jednak trzeba zrobić naraz długą trasę. Tego tysiąca to zrobiłeś na raz, czy na raty?

Możesz sprawdzić też wężyki podciśnieniowe czy gdzieś nie są przetarte.

waldo12958

Post2011-03-08, 20:23      Passat b5 zimny dławi się Odpowiedz z cytatem
Na raty i najdłuższy odcinek to 60 km i po2 godzinach powrót czyli chyba trzeba wymienić egr bo w środku faktycznie jest brudny i jeszcze cieknie

czarnyczarny1983

Post2014-03-01, 23:10      Passat b5 zimny dławi się Odpowiedz z cytatem
Witam.
Mam dokladnie ten sam problem i szukam pomocy. Co było przyczyną??? Będę wdzięczny za pomoc.

Forum samochodowe » Volkswagen forum » Passat b5 zimny dławi się
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: