Forum samochodowe » Volvo forum » Późno gasnąca kontrolka od oleju
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Późno gasnąca kontrolka od oleju

Autor Wiadomość
sławek67

Post2010-03-06, 09:03      Późno gasnąca kontrolka od oleju Odpowiedz z cytatem
Mam volvo V70 2,5TDI po odpaleniu auta ok 4-6 sekund pali się kontrolka oleju. Zgaszenie silnika i uruchomienie go ponownie w ciągu 15 minut powoduje natychmiastowe zgaśnięcie kontrolki.Pytam czy jest to normalne??? Dodam że używam oleju półsyntetycznego .Badałem ciśnienie oleju u mechanika stwierdził że jest nawet za wysokie, ale sam nie wie czemu pojawia się tak późno.Dodam, że regularnie wymieniam olej czyli co 10 000km i tym razem dodatkowo po 5000km wymieniłem filtr oleju. Od tej pory kontrolka gaśnie ok. 2 sekundy wcześniej. Mam jeszcze mondeo 1.8 TDI i w nim kontrolka gaśnie podczas kręcenia rozrusznikiem bez względu na to czy jest ciepły czy zimny.

Reklamy
lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2010-03-06, 13:44      Późno gasnąca kontrolka od oleju Odpowiedz z cytatem
Witam no rzeczywiście 4-6 sekund to trochę za długo, problem może tkwić w oringach obudowy filtra (mało prawdopodobne) lub bardziej prawdopodobne to nie trzymający zawór zwrotny wkręcony w obudowę filtra który mam za zadanie utrzymanie oleju aby nie spływał do miski. Miałem taki przypadek z identycznymi objawami w Bmw 740d (e38) nie trzymający zawór powodował w ciągu nocy spłynięcie oleju do miski co skutkowało że rano zanim obudowa i wkład filtra się napełnił trzeba było właśnie czekać dość długo na kontrolkę aż zgaśnie. Aby sprawdzić ten zawór trzeba wymontować obudowę filtra.

sławek67

Post2010-03-06, 15:19      Późno gasnąca kontrolka od oleju Odpowiedz z cytatem
lukas86bb dzięki za podpowiedź. Jeśli cię rozumie to ty w swoim samochodzie miałeś wkład filtra olejowego i tam występuje zawór ja niestety mam po prostu nakręcany filtr oleju i niemożliwe że każdy nowy filtr ma popsuty zawór. Próbowałem już różne marki filtrów i nie przyniosło to efektu.

lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2010-03-06, 17:45      Późno gasnąca kontrolka od oleju Odpowiedz z cytatem
W takim układzie będzie on w gnieździe filtra oleju aczkolwiek jak jest wkręcany filtr to dziwna sprawa ponieważ nie ma prawa przepłynąć gorą z samego filtra, możliwe że schodzi ze smoka w misce ale to też nie jest pewne...

Forum samochodowe » Volvo forum » Późno gasnąca kontrolka od oleju
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: