Forum samochodowe » Lexus forum » Problem z ABS!!!
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Problem z ABS!!!

Autor Wiadomość
brazil23

Post2009-03-29, 13:02      Problem z ABS!!! Odpowiedz z cytatem
Witam mam lexusa is200 z 2001...i cos mu chyba dolega tylko nie wiem co to jest a mianowicie chodzi prawdopodobnie o ABS co prawda kontrolka sie nie pali od ABS ale czuje go pod pedalem kiedy wciskam hamulec w ostatniej fazie hamowania ...(jak dojezdzam do skrzyzowania czy ogulnie zatrzymuje sie) ABS powinienen sie wlaczac wtedy kiedy jest mokro lub poprostu slisko ale jesli jest sloneczna pogoda i jezdnia jest sucha i nie ma na niej zadengo piasku;) to nie powienien sie wlaczac a...sie wlacza!!!czy ktos moze wie jaka jest tego przyczyna....bylem u mechanika podlaczyl go do kompa i powiedzial ze jakies bledy byly zresetowal go ale i tak dalej jest to samo...i zaproponowal mi odwiedzenie salonu...a tego wolabym uniknac

Reklamy
KrZyChUuU1992

Post2009-03-29, 17:41      Problem z ABS!!! Odpowiedz z cytatem
Hmmm niby czemu ABS mialby byc wylaczony podczas suchej drogi. Myslisz ze na suchym nie da sie zablokowac kol podczas hamowania ??? ABS powinien byc zawsze wlaczony. Jest to system, ktory niejednokrotnie dowiodl swojej przydatnosci przy hamowaniu. Nie dopuszcza on do zablokowania kol i utraty kontroli nad pojazdem. Pozatym droga hamowania z systemem ABS jest duuuzo krotsza...

szybka pomoc :) audi
A6 c6

Miasto: Lublin.Plymouth

Post2009-03-29, 18:16      Problem z ABS!!! Odpowiedz z cytatem
Siemka,najlepiej jak pojedziesz na komputer i poprosisz o sprawdzenie czujników ABSu, czy wszystkie czujniki zbieraja dane podczas jazdy,nie bede juz tłumaczył jak to sie robi.Mechanik powinien krecąc kołem sprawdzac czy czujnik zczytuje informacje ze koło jest w ruchu a nie np.stoi w miejscu.Bo wszysto mozesz miec podpiete ale wystarczy ze miedzy czujnikiem a koronką zrobi sie za duza przerwa i komputer bedzie załaczał ci ABS bo bedzie wiedział ze koło wpadło w poslisk itd.

ARON I've got a Hemi
Wyłącz światła - włącz myślenie! (www.dadrl.pl)

Post2009-03-29, 19:18      Problem z ABS!!! Odpowiedz z cytatem
KrZyChUuU1992 napisał:
Hmmm niby czemu ABS mialby byc wylaczony podczas suchej drogi. Myslisz ze na suchym nie da sie zablokowac kol podczas hamowania ??? ABS powinien byc zawsze wlaczony. Jest to system, ktory niejednokrotnie dowiodl swojej przydatnosci przy hamowaniu. Nie dopuszcza on do zablokowania kol i utraty kontroli nad pojazdem. Pozatym droga hamowania z systemem ABS jest duuuzo krotsza...
Tak, ABS powinien działać w każdych warunkach...ale sprawnie, a nie załączać się przy każdej 'normalnej' okazji, bo raczej nie sadzę, by brazil23 za każdym razem ostro hamował w celu zatrzymania się? A na suchej nawierzchni najczęściej właśnie z takiego powodu załącza mu się...

Forum samochodowe » Lexus forum » Problem z ABS!!!
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: