Forum samochodowe » Mercedes forum » problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe

Autor Wiadomość
damiandizmar

Post2008-06-16, 18:26      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
witam mam problem ze skrzynia automatyczna w mercedesie 124 coupe 3.0.auto od pewnego czasu zaczelo przeciagac biegi tak jak by sie slizgalo sprzeglo a teraz dziala tylko pierwszy bieg i wsteczny.nie wiem co sie stalo wszystko dzialalo normalnie a teraz auto jedzie tylko na pierwszym biegu a potem jak ma zmienic na wyzszy to sie slizga czyli obroty rosna a auto nie przyspiesza.nie wiem co zrobic.jaka moze byc przyczyna i jaki koszt naprawy tej skrzyni.moze bardziej sie oplaca wymienic na manualna tylko nie wiem czy to sie oplaca i czy to mozliwe jest wogule.moze jest ktos w okolicach gorzowa wlkp to jest lubuskie kto by sie podjol naprawy albo wymiany tego.pomocy!!!!

Reklamy
czarek12

Post2008-06-17, 14:12      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
Muszę Kolegę zmartwić, niestety nie obędzie się bez wizyty u fachowca.Na 99% wytarły się okładziny na tarczkach wewnątrz skrzyni.W automatach jest tak, że niestety trzeba pilnować stanu oleju ,no i co jakiś czas wymienić filtr oleju.Ja załatwiłem tak kiedyś skrzynkę w-190-tce i ze względu na dosyć duży koszt naprawy na tamte czasy zrobiłem ją sam.Koszt : tarczka nowa w serwisie MB to około 30pln, jeśli dobrze pamiętam jest ich w sumie wszystkich chyba 9 -szt do tego obowiązkowo zimering na wejście turbiny - 90pln ,olej ok. 7-litrów +FILTR. Takie koszty jak dla mnie.Można także poszukać skrzynki uzywanej ale różnie to bywa.Pozdrowionko i głowa do góry!!!

karzel

Post2008-06-20, 09:08      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
U mnie na razie skrzynia chodzi ok choć w porównaniu z automatem w Passacie 1.8T trzeba znacznie więcej gazu dodać, żeby auto się ruszyło. Oczywiście, jak puszczę na postoju hamulec to samochód zaczyna jechać ale wystarczy już nieco większe wzniesienie i po puszczeniu hamulca mercedesik stoi a passacik się gramoli Smile
Nie wiem czasem czy to też nie jest objaw wytarcia wspomnianych wyżej tarczek.

W związku z tym mam pytanko, gdzie i jak w W210 E300TD '98 sprawdzić stan poziomu oleju w skrzyni, sprawdzać na zgaszonym czy zapalonym silniku ?

Z góry dziękuję za pomoc...
pozdrawiam

damiandizmar

Post2008-06-20, 17:25      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
z doswiadczenia juz wiem ze poziom oleju w skrzyni sprawdza sie na uruchomianym silniku i dzwignia biegow musi byc ustawiona na"N".ja sprawdzalem na zgaszonym i na polozeniu"P" i zawsze bylo ponad stan wiec teraz mam auto na serwisie...kosztowna lekcja.u mnie w W124 coupe jest pod maska drugi bagnet taki jak do oleju i on jest do skrzyni.pozdrawiam

czarek12

Post2008-06-20, 21:07      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
kolega "powyżej ma rację, olej w skrzynce sprawdzamy przy zapalonym silniku z lewarkiem w pozycji N -czyli neutral

karzel

Post2008-06-20, 22:09      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
oki, jutro będę szukał drugiego bagnetu Smile
co prawda autko dopiero co kupione więc olej i filtr do wymiany ale lepiej sprawdzić Smile

dzięki wielkie...

clk 230 kompressor

Post2008-06-22, 20:25      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
Mysle ze bagnetu nieznajdziesz,bedzie jedynie koreczek,po zdjęciu którego włożą bagnet panowie z warsztatu

clk 230 kompressor

Post2008-06-22, 20:27      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
filtr+olej wymieniaj co 50-60 tys km , unikniesz klopotów

karzel

Post2008-06-22, 22:52      problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe Odpowiedz z cytatem
dzięki bardzo za info,
faktycznie znalazłem tylko koreczek, o ile to ten - po lewej stronie stojąc przed maską.

nie da się kupić takiego bagnetu aby móc to sprawdzać ?

Forum samochodowe » Mercedes forum » problem z automatyczna skrzynia biegow w124 coupe
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: