Temat trochę nie na czasie, bo dotyczy opon zimowych, ale nie ucieknę od tego więc już szukam odpowiedzi.
W październiku kupiłam i założyłam do mojej Ibizy (rocznik 2001) opony zimowe 195/50 R15. Znalazłam na jednym forum informację, że taki profil "da radę" zimą. 2 tygodnie po założeniu opon jechałam we mgle i nagle okazało się że jadący z przeciwka facet uznał, że najlepiej jeździć środkiem drogi... Odbiłam do boku i dotknęłam (nie uderzyłam, to było ledwie muśnięcie) krawężnika. Na oponie niewielka ryska, ale po chwili całe powietrze uciekło. Kupiłam kolejną oponę i jeździłam szczęśliwie aż do piątku - wtedy po najechaniu na dziurę przy prędkości ok 40 km/h pojawiła się w oponie dziura wielkości pięści. Ok, droga była dziurawa jak ser szwajcarski i wpadłam w nią, ale nie był to jakiś krater, a samochody jadące przede mną też nie omijały wszystkich dziur bo to niewykonalne.
Uszkodzenia zawsze pojawiały się w boku opony - czy było to spowodowane zbyt niskim profilem, czy producentem (Barum). Były to nowe opony (sprawdzałam DOT). Muszę na jesień znów coś kupić, a nie chcę się wkopywać w kolejne problemy.
PS. Jakie opony polecacie do mojej Ibizy? Preferowałabym coś R15, bo takie felgi już mam...
Reklamy
ZW
2014-01-06, 20:38 Problem z oponami
Cześć,
Mam Cordobę parę miesięcy młodszą.
Ktoś chyba niezbyt uczciwie pisał że niski profil na zimówkach da radę. Może komuś się udało. Ja bym nie zaryzykował. Mam felgę 14. Kiedyś przejechałem przez dużą "dziurę" niewiele mniejszą od koła. W obu kołach po paru dniach zeszło powietrze. Naprawiłem i opony używałem jeszcze ze dwa lata.
Szukam porad na temat opon. Mam nówki ze rocznym DOT kupione przez internet - gdzieś poleżały. Nie do wyważenia. Nawet jeśli maszyna pokaże "0" to na drugi dzień co najmniej "15".
Chyba już nie zaryzykuję kupna przez internet.
Pozdrawiam,
Ziemek
Twoje-Dywaniki_pl
2014-08-28, 11:02 Problem z oponami
Możesz śmiało ryzykować tylko jeżeli zamawiasz przez internet to w dobrej i sprawdzonej firmie,która pomoże Ci wybrać odpowiedni rozmiar opon,to bardzo ważna kwestia.
Gniew
2016-03-07, 08:57 Problem z oponami
Wole gdy specjaliści zajmują się moim autem:D Mam taki swój sprawdzony serwis Euromastera. Mają całkiem sporo fajnych promocji. Teraz np. gdy kupujesz komplet zimowych opon w zamian dostajesz gwarancję ochrony opon. Polega to na tym, że w ciągu roku od zakupu, gdyby coś się stało z oponkami to oni pokrywają koszty naprawy lub nowego kompletu.
Disla24_pl
2017-02-09, 09:07 Problem z oponami
A co znajduje się w pakiecie gwarancji ochrony opon? Jeżeli możesz to podaj kilka szczegółów bo tez jestem bardzo ciekaw. Poza tym ja opony zawsze zamawiam w sklepach online, zarówno te zimowe jak i letnie, a to z racji niższych cen, jak dotąd nigdy nie miałem problemów.
kermitons
2017-06-12, 14:06 Problem z oponami
Zamawiałem opony na https://oponafelga.pl/ . Również miałem problem, iż pojawiły się wybrzuszenia na oponie - nie wiem od czego, może niskie ciśnienie i silne uderzenie ?odesłałem na gwarancje i rozpatrzyli pozytywnie. Serdecznie polecam ten sklep. Profesjonalnie podchodzą do każdego klienta.