Forum samochodowe » Renault forum » Renault Clio 1.5 dCi 2002
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Renault Clio 1.5 dCi 2002

Autor Wiadomość
zimoch

Post2008-10-23, 16:36      Renault Clio 1.5 dCi 2002 Odpowiedz z cytatem
Kupiłem sprowadzany z francji w/w samochód.
Problemy zaczęły się już po ok 300 km. Włączyła się kontrolka STOP, silnika, i taka pomarańczowa z falką prądową (ładowanie?) - okazało się, ze miałem do wymiany akumulator, kótry notabene rozładował się gdyż rano samochód słabo palił - pomogła wymiana świec. Wymieniłem także olej.Podciągnąłem pasek alternatora(strasznie piszczał). Wszytko to kosztowało mnie jakies 800 zł w tym miesiącu
Od dziaj rano zaczęła palić się kontrolka SERV i kontrolka poduszki powietrznej. Powoli zaczynam mieć dość tego samochodu.

Ponieważ w tym miesiącu juz raczej tego nie naprawie ( z powodu braku funduszy ) chcaiłbym sie spytać - co oznacza zapalenie się tej kontrolki i czy jest to na tyle groźne że nie moge z tym robić dłuższych tras (wybieram sie w sobote w 300 km podróz).

Drugie pytanie dotyczy syczącego p*u hamulca. Jeden z mechaników powiedział, że jest to na pewno membrana w serwo, ale można z tym jeździć. Czym grozi jeżdzenie z takim "syczeniem" (jak puszczam hamulec to słychać jakby powietrze skaś uchodziło , a jak trzymam go przycisnientego to jest cisza)?

Trzecie pytanie - zauważyłem, że do diesla nie ma żadnej książki serwisowej wydanej - a ja mam instrukcje po francusku - języka nie znam ni w ząb (angielski bardzo dobrze) . Czy jest możliwość zakupu/ ściągniecia takiej książki? Bardzo by mi to pomogło w zapoznaniu się z samochodem

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Zimoch

Reklamy
sat

Post2008-10-23, 18:03      Renault Clio 1.5 dCi 2002 Odpowiedz z cytatem
z poduchami to na pewno kostki pod siedzeniami,wyciąć,polutowac i po sprawie,kontrolka sama zgasnie,

scenic

Post2008-10-23, 18:41      Renault Clio 1.5 dCi 2002 Odpowiedz z cytatem
poduchy sprawdź ciśnienie powietrza w kołach nieraz pomaga. serv jak masz olej,płyn w chłodnicy to śmigaj mi po miesiącu świecenia sam sie wyregulował. hamulce masz płyn to ok popieram mechanika ale sprawdź na forum o ham... wyrazie wymiany całe serwo używka nie elementy.

zimoch

Post2008-10-23, 21:02      Renault Clio 1.5 dCi 2002 Odpowiedz z cytatem
sat napisał:
z poduchami to na pewno kostki pod siedzeniami,wyciąć,polutowac i po sprawie,kontrolka sama zgasnie,

Przypomnialem sobie ze cos je faktycznie ostatnio ruszałem - dzieki to pewnie to! Smile

Mam okazje kupic cale serwo oryginalne za 100 zł to dużo?

Forum samochodowe » Renault forum » Renault Clio 1.5 dCi 2002
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: