Forum samochodowe » Renault forum » renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami

Autor Wiadomość
bodi69

Post2009-10-04, 10:03      renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami Odpowiedz z cytatem
Cześć. Od 2 lat jestem użytkownikiem scenica 2001 1,9 dci (77 kw). Od jakiegoś czasu zauważyłem, iż przy rozgrzanym silniku bardzo kołysze silnikiem jest to taki efekt zmieniania obrotó (szybko-wolno). W trakcie jazdy nic się nie dzieje. Przy zimnym silniku zdarza się to ale w mniejszym stopniu. Jeżeli ktoś miał taki problem proszę o poradę. Dzięki.

Reklamy
hryniu

Post2009-11-24, 18:52      renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami Odpowiedz z cytatem
mam to samo ale w megance 1.9 dci 2001 r (77kw). wiec chyba tak ma byc Smile

lombara

Post2009-11-24, 21:35      renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami Odpowiedz z cytatem
bodi69 napisał:
Cześć. Od 2 lat jestem użytkownikiem scenica 2001 1,9 dci (77 kw). Od jakiegoś czasu zauważyłem, iż przy rozgrzanym silniku bardzo kołysze silnikiem jest to taki efekt zmieniania obrotó (szybko-wolno). W trakcie jazdy nic się nie dzieje. Przy zimnym silniku zdarza się to ale w mniejszym stopniu. Jeżeli ktoś miał taki problem proszę o poradę. Dzięki.
Witam Szanowny kolega mam Scenika 1.9 DCI 2000 rmialem tosamoNapompie wysokiego cisniewnia znajduje sie regulator cisnienia pompy i takm jest glowna przyczyna falujacych obrotow Regulator nie jest tani ukolo 370 zl ale bez niego bedzie tak samo albo gorzej

arcze

Post2009-11-25, 16:25      renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami Odpowiedz z cytatem
Witam serdecznie,
mam pewna propozycję, zanim zaczniecie wymieniać części układu wtryskowego zastanówcie sie co może powodować tego typu usterkę.
Zważając na jakość naszego paliwa jest niemal pewnym, że problem bierze się z zanieczyszczeń jakie występują w paliwie.
Proponuję najpierw przeprowadzić czyszczenie układu wtryskowego, a jeśli to nie pomoże wtedy dopiero przystapić do wymiany regulatora ciśnienia paliwa.
Objaw tzw. pompowania na wolnych obrotach może się brać z usterko regulatora ciśnienia paliwa, usterki jednego lub kilku wtryskiwaczy lub problemów ze szczelnością komory spalania.
z doświadczenia moge powiedzieć, że najczęsciej powodem jest zanieczyszczenie układu wtryskowego oraz nagar w rowkach pierścieni tłokowych.

bodi69

Post2009-12-14, 16:38      renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami Odpowiedz z cytatem
Witam serdecznie. Dzięki za rady. Tego jeszcze nie sprawdzałem. Ale chcę wam powiedzieć ciekawostkę. W ostatnich dniach gdy temperatura powietrza spadła poniżej zera silnik pracuje idealnie. Zaznaczam, iż paliwo cały czas z tej samej stacji. Chyba narazie dam sobie spokój z jakimikolwiek sprawdzeniami itp. Oby gorzej nie chodził... Pozdrawiam.

Forum samochodowe » Renault forum » renault scenik 1,9 dci 2001r problem z wolnymi obrotami
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: