Zauważyłem na wyświetlaczu jak wyświetla mi sie service INSP co to moze oznaczać jesli ktoś wie prosze o pomoc
Reklamy
nieskoda
2007-06-30, 01:13 service INSP co to oznacza
INSP - I NEED SERVICE PRACTICE
wymagana inspekcja serwisowa, nie wiem jak w skodach, ale w innych autach przewaznie komputer okresla co konkretnie np OIL INSP znaczy ze czas wymienic olej lub jest go poprostu za malo itp, w nowych nissanach jest podobnie wyswietla tylko INSP i oznacza to ze trzeba jechac do ASO (autoryzowany serwis)gdzie zrobia przeglad za jedyne 200-500pln i naprawia za Bóg wie ile Bóg wie co :)chyba ze auto na gwarancjii - wtedy za darmo,
kuchenna metoda - lokalny mechanik z kompem który jeśli jest to okresowy komunikat servisowy usunie go za 50 -100 pln, a przy okazji odczyta błedy i powie co ewentualnie wymaga naprawy,
można to zrobic samemu, kupic na alle..g..r. kabel ale software do skody to nie wiem gdzie, może ktos udostępni, ja mam tylko do opla i nissana
pzdr
Wlazlo
2007-07-02, 12:15 service INSP co to oznacza
spoko juz zrobiłem znaczy usunołem błedy sam bez kompa bo juz wiem jak to zrobic jesli ktos ma z tym problem nie trzeba jezdzic po zkładach i wtapiac kasy kontakt na email wlazlo26@wp.pl napisze jak to usunąć recznie ja znalazlem to w internecie a chodzio poprostu o wykasowane gdyż na liczniku mialem 180 000 i pewnie chodziło o przegląd pozdrawiam
Wlazlo
2007-07-02, 12:15 service INSP co to oznacza
spoko juz zrobiłem znaczy usunołem błedy sam bez kompa bo juz wiem jak to zrobic jesli ktos ma z tym problem nie trzeba jezdzic po zkładach i wtapiac kasy kontakt na email wlazlo26@wp.pl napisze jak to usunąć recznie ja znalazlem to w internecie a chodzio poprostu o wykasowane gdyż na liczniku mialem 180 000 i pewnie chodziło o przegląd pozdrawiam
Maicroft
2007-07-11, 16:17 service INSP co to oznacza
Usunales sam bledy z komputera, hmm ciekawe
Odlaczajac akumulator bledy w tym aucie sie nie kasuja Trzeba urzadzenie diagnostyczne VAG lub temu podobne wynalazki
INSP to wymiana oleju co 15kkm, SERVICE to przeglad glowny co 30kkm lub raz w roku, przy zalozeniu stalych interwalow czasowych.
Oba te napisy mozna skasowac z deski recznie i procedura ta opisana jest w instrukcji obslugi do samochodu
Wlazlo
2007-07-13, 12:26 service INSP co to oznacza
Może i masz racje ale jezeli ktoś kupi samochód to i tak raczej robi po kolei wszystko czyli rozrząd oleje paski a jezeli wyskoczy service INSP czy service OIL to chyba jasne ze trzeba wykasowac a nie problem wtopic kase jezeli ci pacjent na kompie wykasuje wtedy jestes lżejszy o jakieś 50-100 zł a ja pojaz jest serwisowany to nik nie jezdzi po mechanikach tylko raczej serwisuje dalej. Może się myle ale tka jest moja decyzja a przede wszystkim dam ci moją instrukcje obsługi pojazdu i jak mi to znajdziesz jak to skasować stawiam browar.
Maicroft
2007-07-13, 14:49 service INSP co to oznacza
Jesli chodzi o Octavie i chyba tez Fabie kasuje sie to mniej wiecej tak:
wciskasz guzik do kasowania przebiegu dziennego i trzymasz, przekrecasz stacyjke, puszczasz guzik i guzikiem pod zegrakiem krecisz w prawa/lewo - nigdy nie wiem, napis powinien znikac.
A jak sie ma VAG-a to mozna inaczej;)
Wlazlo
2007-07-14, 11:12 service INSP co to oznacza
No cos takiego blisko ale wiedzisz na niekturych stronach chcą za wiadamość
jak to usunąć kase.
Maicroft
2007-07-14, 11:24 service INSP co to oznacza
@ Wlazlo Bynajmniej w mojej instrukcji obslugi pisze to, sadze ze w innych tez, chyba strona ~70, nie chce mi sie szukac.
Ja to mowie tak: ze wiedza co i jak nacisnac kosztuje 99PLN, a nacisniecie 1PLN
kamikaze
2007-09-25, 08:39 service INSP co to oznacza
Jeśli pojawia Wam sie inSP sprawdzcie przebieg na liczniku. Jeśli licznik zbliża się do jakiejś równej wartości np 50 000 km to komunikat przypomina nam o tym że zbliza się termin "obowiazkowej" kontroli w autoryzowanym serwisie. Obowiazkowej oczywiście jeśli auto jest jeszcze na gwarancji .
Jak się już przekonałem w wiekszości aut wyłancza się go w ten sam sposób:
1. Wciskasz guzik na desce rozdzielczej dopowiedzialny za kasowanie" przebiegu dziennego" jeszcze przy nie przekreconym kluczyku w stacyjce.
2. Przekręcasz kluczyk do stanu gotowości, ale nie odpalasz silnika.
3. Trzymasz od 2-5 sek. aż zniknie komunikat i po bólu.
Pozdrawiam
P.S. znalazłem jeszcze w necie taki opis:
Co to jest ta INSPEKCJA SERWISOWA - możę ktoś zapyta? A wiec troszkę teorii - Inspekcje serwisowe, inaczej przeglądy serwisowe, wykonywane są w samochodach cyklicznie co pewien okres czasu lub po przejechaniu wyznaczonej liczby kilometrów. Podczas przeglądów wykonuje się sprawdzenia stanu technicznego samochodu jak również wymiany zużytych części, wymiany oleju, itp. W nowszych samochodach o zbliżającym się czasie inspekcji automatycznie przypomina komunikat na wyświetlaczu umieszczonym w licznikach - i właśnie ta świecąca kontrolka lub wyświetlający się komunikat na wyswietlaczu komputera pokładowego często spędza nam sen z powiek, jest to bardzo drażniące! Każdy Serwis samochodowy za wykasowanie tej Inspekcji woła około od 50 - 100 zł ( to spory wydatek łacznie gdy musisz kasować ją co roku lub co 10 - 30 tys. km)
gregory_21
2007-11-09, 10:48 service INSP co to oznacza
Witam!
1.To JAK się kasuje to już wyczytałem ale czy ktoś może mi wyjaśnić jaka jest różnica między:
stałymi okresami serwisowymi (bez Long Life) a inspekcją typu Long Life?
2. I drugie pytanie (wynika z braku informacji na temat pierwszego pytania) czy zmiana z inspekcji typu Long Life na stałe okresy serwisowe ma jakieś znaczenie dla samochodu (fizycznie) czy to tylko element informacyjny dla kierowcy (sam pilnuję przeglądów i wymiany oleju/filtrów)?
Krótko mówiąc wiem, że mogę sobie to sam skasować ale nie chcę niczego zepsuć bo samochód nie jest mój.
Moje pytania dotyczą Skody Octavii po 2000r prod. i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Wlazlo
2010-05-30, 00:23 service INSP co to oznacza
Wiec tak oil i INSP wyskakuje gdy zbliża sie przegląd lub wymiana oleju jeżeli ktoś to wcześniej ustawił wykasowanie ręczne usuwa informacje na zawsze no chyba że ktoś kompem ja przywróci