Witam z racji z jest to moj pierwszy post to pierw mowie wszystkim Hello. A wracajac do tematu mam problem ze skrzynia a mianowicie. Sharan z silnikiem 1,9tdi(110Km) i z automatyczna skrzynia biegow. Po zmianie oleju w skrzyni zaczal mi slabnac wsteczny tzn przy wysokich obrotach na prostej drodze szedl a jak bylo troche wiecej gorki byl problem z ruszeniem. Teraz po przejechaniu 100km podczas jazdy do przodu przy 4000obr zaczyna mi zmieniac biegi na "3" pomocy pewnie padla skrzynia ??
po pierwsze jak kolega napisał... błąd w sztuce z filtrem!!!! to tak jak bys wrócił z boiska nie zmienił skarpetek i nóg nie umył i załozył buty od Armaniego... wymieniajac olej w ASB w pierwszej kolejnosci nalezy zwrócic uwage jak olej wyglada jaki ma zapach i kolor.... po sciagnieciu miski oleju czy nie ma jakis obcych ciał (nie chodzi mi o zwłoki ) a na koniec przed składaniem nalezy wszystko oczywiscie wymyc wyczyscic załozyc nowa uszczelke pod miske nowy filtr i zalac skrzynie orginalnym olejem a nie ATF DX3 badz tam DX4 w grupie VW jest to istotne tak samo jak olej w układzie wspomagania.... kto przerobił temat wspomagania w VW to wie o czym mówie!! i nalezy to przeprowadzic w odpowiedniej kolejnosci!!! zalewamy skrzynie np.3 litrami oleju odpalamy auto na P i dolewamy oleju az zacznie przelewac sie.... a nie załoze sie ze jak nie wymieniłes filtra to zostało w skrzyni jeszcze ze 3 litry starego oleju a jak nie zalali orginalnym tylko ATF-em zwykłym to masz szanse na to iz pada skrzynia bo moze sie pienic olej bo moga bys nie mieszalne!!ale jest tez szansa iz jest za mało oleju bo nie dolali po odpaleniu.... i tez słabo bedzie ciagnac!!jak cos to dzwon wyjasnie ci to jak to maja zrobic albo wpadnij do mnie na warsztat!! 880 638 681