Forum samochodowe » Mercedes forum » skrzynia automat mercedes 210
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

skrzynia automat mercedes 210

Autor Wiadomość
omega3131

Post2008-09-03, 13:59      skrzynia automat mercedes 210 Odpowiedz z cytatem
Witam miesiąc temu kupiłem mercedesa 210 2,9 td z 1997 roku z automatyczną skrzynią biegów i przyszedł czas na wymiane oleji i co za tym idzie brakuje mi bagnetu oleju w skrzyni biegów nie zwróciłem uwagi jak kupowałem!!!Mam pytanie może ktoś ma do sprzedania albo wie gdzie mogę kupić!!!Pozdrawiam dziękuje!

Reklamy
Presley

Miasto: Gdańsk

Post2008-09-03, 15:05      skrzynia automat mercedes 210 Odpowiedz z cytatem
a tak głupio zapytam, to czy wogole ASB (w tym przypadku mercedesow) mają bagnety ?
śmiem wątpić, choc mogę byc w błedzie,
nowsze modele przy silniku nie mają bagnetow w standardzie (mozna dokupic), ale zeby bagnet przy ASB ?

gerri

Post2008-09-03, 19:11      skrzynia automat mercedes 210 Odpowiedz z cytatem
Najprawdopodobniej w tym aucie jest skrzynia, w której producent nie przewiduje wymiany oleju - olej jest na cały okres eksploatacji. W związku z tym nie ma bagnetu - jest tylko zaślepka. W związku z tym dalej - bagnety nie występują jako część zamienna - bo ich nie ma. W serwisie jest bagnet jako narzędzie. Kontroluje się olej w przypadku wycieku, po naprawie skrzyni itp.
Poza tym wszelkie pytania o takie sprawy rozpoczyna się od numeru podwozia. To nie jest "maluch" robiony w jednym typie przez dwadzieścia lat. Zadałem sobie kiedyś trud policzenia, ile rodzajów skrzyń biegów (automat) wychodziło w W210.
Wyszło PONAD DWADZIEŚCIA !
Niektóre z nich wymagają wymiany oleju, inne nie. Różne są stosowane do nich gatunki oleju (a nie tylko Dextron jak myśli wielu użytkowników).
Czasami ten sam typ skrzyni wymaga innego oleju zależnie od numeru seryjnego skrzyni. Zalewając zły gatunek oleju możesz po prostu skrzynię uszkodzić.
Dlatego wszelakie szukanie rozpoczyna się od numeru podwozia, który pozwala na dojście do typu i numeru skrzyni, a to dopiero pozwala dobrać właściwy gatunek oleju i jego ilość.

omega3131

Post2008-09-04, 11:52      skrzynia automat mercedes 210 Odpowiedz z cytatem
Dzięki koledzy za porade!Ale to chyba nie jest moja wina że nie jestem zorjentowany w tym modelu mercedesa niedawno kupiłem i chcem się zapoznac i dowiedzieć czegoś o tej marce???A oto kod vin WDB2100171A312390!Pozdrawiam Dzięki!

Forum samochodowe » Mercedes forum » skrzynia automat mercedes 210
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: