Forum samochodowe » Lexus forum » Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ???
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ???

Autor Wiadomość
bartolekb

Post2009-05-06, 14:56      Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ??? Odpowiedz z cytatem
Witam.

Jestem nabywcą Lexusa IS 220 D Sport z manualną skrzynią biegów.
Samochód jest z 2006 roku. Frapuje mnie dźwięk dochodzący z okolicy skrzyni biegów.
Jest to przy mniejszych prędkościach świst, przy większych uporczywy szum.
Nie jestem pewien czy dźwięk dochodzi ze skrzyni, czy może z silnika poprzez skrzynię.
Byłem w salonie na przeglądzie gwarancyjnym i orzeczono, że wszystko jest w porządku.

Moje pytanie do uczestników forum:

Czy ktoś ma takie same odczucia w swoim Lexie?
Czy to normalne, żeby w aucie o takim prestiżu miały miejsce takie numery?

Jest to mój pierwszy Lexus i może za dużo oczekuję od marki.
Miałem wcześniej Toyotę Avensis, też diesla i tam skrzynia manualna działała bez zarzutu.
Zresztą w IS skrzynia nie pracuje idealnie, nie ma płynności przy zmianie biegów.
Dzięki za odpowiedź.

bartolekb

Reklamy
lewandek Mercedes-Benz
W126 420SE

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post2009-05-06, 21:11      Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ??? Odpowiedz z cytatem
Ta skrzynia to najwieksza wada IS220d. Mialem bardzo skromne doswiadczenie z tym samochodem, ale nie zaobserwowalem zadnych niepokojacych dzwiekow z okolic skrzyni.

mechanik arczan 84-24 Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )

Miasto: Bielsko-Biala

Post2009-05-06, 22:46      Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ??? Odpowiedz z cytatem
jak to manual to albo wada fabryczna-zle cos spasowane albo cos sie konczy.... manual to manual nic skomplikowanego!!albo ktos wykonczył skrzynie i trafiło na ciebie..... mozna by spróbowac zalac sweżego oleju... np.mobil 75w90 albo castrol EPX 80w90.... nie wiem jaki jest obecnie... czy mineralny czy pełny syntetyk.... czy tez ATF..... polecam wymiane oleju... moze szumi podpora na wale.... albo most i przenosi sie dzwiek na skrzynie... a moze łozysko w kole sie sypie....

Forum samochodowe » Lexus forum » Świsty ze skrzyni biegów (manualna) w IS 220 Sport ???
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: