Ta strona wykorzystuje "pliki cookie" zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookie znajdziesz w naszej Polityce prywatnościNie pokazuj
Mam peugeota 406 z silnikiem 1,6. Problem polega na tym że auto ma instalacje gazową i czasami szarpie na gazie, a dzieje się to w szczególności na najwyższym biegu przy za malej predkosci. Np. na biegu V przy predkosci ponizej 90-100 km szarpie, jak chwile pojedzie i sie rozpedzi to przestaje. Gazownik regulowal gaz i powiedzial ze to moze byc cewka. Myslalem ze jak cewka by nawalala to by w ogole nie palil. Kto ma racje?
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2009-11-22, 13:56 Szarpanie silnika!!!
Jeżeli na benzynie silnik pracuje prawidłowo a problem jest tylko na gazie to pozostaje tylko kwestia instalacji gazowej.
Alexx1985
2009-11-22, 14:32 Szarpanie silnika!!!
A nie jest tak że gaz jest mniej wrazliwy na iskre niz benzyna i cewka produkuje wystarczajace napiecie bdla benzyny ale nie starcza dla gazu?
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2009-11-22, 14:49 Szarpanie silnika!!!
Myślę że nie, natomiast sam napisałeś że gazownik powiedział "może" więc sam nie jest pewien tej cewki. Z doświadczenia wiem że cewka jak pada to objawia się to nagłym zanikiem iskry np.po rozgrzaniu wtedy silnik przestaje całkowicie pracować. A jeżeli przerywa to raczej w górnej granicy obrotów.