Forum samochodowe » Skoda forum » Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia)
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia)

Autor Wiadomo¶æ
carla.m Skoda
Fabia

Do³±czy³: 29 Sty 2008
Miasto: £ód¼

Post2008-01-29, 14:04      Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia) Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich jako nowa posiadaczka Fabisi!!!
Postanowi³am kupiæ nowy samochód, ¿eby przez pierwsze lata u¿ytkowania mieæ pewno¶æ, ¿e mnie gdzie¶ w trasie nie zaskoczy..., no ale nic bardziej mylnego. Wracaj±c do problemu, poni¿ej opiszê co siê dzia³o, mo¿e komu¶ nasunie siê jaki¶ pomys³, co siê sta³o, a wiêc:

Niedziela
1. zatankowali¶my na BP
2. przejechali¶my ok. 150 km, i by³o wszystko ok.,
3. po ok. godzinnej przerwie, no mo¿e by³o to pó³torej godziny, wrócili¶my do autka i nie chcia³o odpaliæ, rozrusznik krêci³, pompa paliwa dzia³a³a.
4. po chwili namys³u odkrêcili¶my wlew paliwa, by³ syk – dosyæ g³o¶ny
5. po tej operacji przy próbie odpalenia samochód zaci±gn±³ paliwo i odpali³, obroty bardzo spada³y, ale po dodawaniu gazu unormowa³y siê
6. w czasie jazdy by³o normalnie, po drodze by³ krótki postój, ale bez problemu odpali³
7. znowu w czasie drogi by³o ok., na chwilê zapali³a siê kontrolka uk³adu kontroli sk³adu spalin (chyba 4 migniêcia, nie pali³a siê na sta³e)
8. po dojechaniu pod dom i ponownym odkrêceniu wlewu paliwa znowu syk, ale nie a¿ tak g³o¶ny

Poniedzia³ek
1. nie powiod³a siê próba odpalenia autka
2. odkrêcenie wlewu nie pomog³o, nie by³o syku
3. telefon do serwisu, holownik

Tak to mniej wiêcej wygl±da³o. Rano zadzwonili z serwisu, ¿e po po³udniu autko bêdzie gotowe, jednak drugi raz zadzwonili no i powiedzieli, ¿e usuwanie usterki mo¿e potrwaæ oko³o tygodnia, ale na razie nie potrafi± powiedzieæ co jest grane. Serwisant zacz±³ mi mówiæ, ¿e jak samochód dowie¼li to akumulator by³ zupe³nie roz³adowany i, ¿e prawdopodobnie samochód na pych by³ odpalany, co jest nie prawd±, bo po pierwsze nie by³o takiej potrzeby, po drugie nie by³o takiej mo¿liwo¶ci, a po trzecie w ksi±¿ce serwisowej jest napisane, ¿e nie powinno siê tego robiæ. Co¶ jeszcze mówi³, ¿e jakie¶ zawory z czym¶ siê zetknê³y, ale nie powiedzia³ nic konkretnego.
Ju¿ naprawdê nie wiem co mam robiæ, bardzo siê stresujê t± sytuacj±, bo nied³ugo czeka mnie d³ugi wyjazd i co¶ czujê, ¿e bêdê musia³a pogodziæ siê z PKP.

Pozdrawiam
Karola

Reklamy
carla.m Skoda
Fabia

Post2008-01-30, 11:27      Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia) Odpowiedz z cytatem
Witam ponownie
Dzwonili do mnie z serwisu twierdz±c, ¿e jaka¶ zawiesina jest na kolektorze i to mo¿e byæ przyczyn±, zaczêli siê wypytywaæ gdzie i ile razy tankowa³am (zd±¿y³am zaledwie drugi raz zatankowaæ autko). Po czym po dwóch godzinach zadzwonili, ¿e jest g³owica do wymiany, bo "zawory spotka³y siê z t³okami". I teraz tak o przyczynie nie powiedzieli, domy¶lam siê, ¿e móg³ mieæ na to wp³yw rozrz±d, móg³ byæ ¼le za³o¿ony, co¶ siê poluzowa³o. Czy to mog³a byæ wada fabryczna, czy po tygodniowym u¿ytkowaniu autka mog³o siê ju¿ co¶ popsuæ. Mam nadziejê, ¿e nie obci±¿± mnie kosztami, ¿e to niby z mojej winy usterka wynik³a.
Czy kto¶ ju¿ mia³ podobn± sytuacjê?

Pozdrawiam
Karolina

Rysiek

Do³±czy³: 03 Pa¼ 2006

Post2008-01-30, 11:30      Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia) Odpowiedz z cytatem
bez jaj jak nie zalalas tam jakiegos syfu to wada musiala byc fabryczna, to niezla granda jak za nowe auto po awarii kaza ci placic za tak powazny remont od razu Surprised ja b ym do konsumentow ich podal czy do sadu i nie placil!

malo tego w przypadku powaznych awarii masz prawo domagac sie nowego egzemplarza! bo przeciez nie chcesz miec nowego autka tygodniowego i juz po remontach silnika :/

carla.m Skoda
Fabia

Post2008-01-30, 17:44      Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia) Odpowiedz z cytatem
No niestety w³a¶nie dzwonili i mam zap³aciæ za naprawê, bo g³owic± siê rozwali³a przez brudne paliwo...
I co ja mam teraz zrobiæ, dlaczego moje spe³nione marzenie o nowym samochodzie mnie tyle kosztujê. Nie staæ mnie w tej chwili na naprawê, która jak to powiedzieli bêdzie kosztowaæ w tysi±cach z³oty, jestem za³amana...

M±¿ do nich zadzwoni³, powiedzieli, ¿e uszkodzona zosta³a g³owica w samochodzie, a powodem by³ osad z paliwa, który utworzy³ „nagar” w gnie¼dzie zaworu, co spowodowa³o „spotkanie siê t³oków z zaworami” i w rezultacie uszkodzenie wspomnianej g³owicy.

Czy to jet mo¿liwe?

Pan Samochodzik :)

Do³±czy³: 12 Mar 2009

Post2009-03-12, 22:22      Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia) Odpowiedz z cytatem
no to niech sobie gadaj±!!!! szukaj± tylko jelenia!!!!! zmmieñ serwis!!!!!!!!przez paliwo mo¿e popa stan±æ albo wtryski zatkaæ !!!!!auto na gwarancji to to musz± usun±æ!!!!Jak zerwie pasek to tylko zawory pokrzywiiii!!!!!niedaj siê pse³do mechanikom!!!!! Wink jak nie pisz do poznania pismo!!!!

Forum samochodowe » Skoda forum » Tygodniowe autko pad³o,tak jakby nie pobiera³o paliwa(Fabia)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: