Ja bym sie na Volvo nie porywal, po pierwsze dlatego, ze prawdziwe Volvo skonczyly sie juz dawno temu (te z legendarna trwaloscia i poziomem bezpieczenstwa), po drugie dlatego, ze nie jest to szczegolnie popularny samochod, co wiaze sie np z serwisem i ewentualna odsprzedaza.
Moze Audi A4 / A6? Bo ubezpieczenie BMW faktycznie zniecheca...
A czy Audi mozna sprawdzic w serwisie ile faktycznie ma przejechane? Bo Volvo podpinasz do komputera i masz historię serwisowania, więc możesz byc spokojny o faktyczny przebieg
Mozesz sprawdzic za pomoca kabelka za 89 zl i laptopa - sam, bez serwisu.
Przebieg liczony jest przez glowne ECU (z tego co czytalem - ale nie mam 100% pewnosci z impulsow czujnikow ABS). Tak wiec moze minimalnie roznic sie od tego zapisanego w liczniku predkosciomierza.
Tu mozesz zerknac jak to wyglada: http://www.ross-tech.com/vag-com/tour/applications_screen.html#mileage
Ostatnio zmieniony przez lewandek dnia 2007-09-25, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Rysiek
2007-09-25, 14:48 Volvo V70 D5
Nogal po tobie nie spodziewalem sie takiej naiwnosci no wiesz co nie ma takiego spokoju w przypadku zadnego auta, nawet mi ostatnio lewandek opowiadal, jak to mega hiper zabezpieczony komp w Mercedesach, ktorzy trzyma przebnieg w 3 miejscach niby, nasi fachowcy programuje przez lampke w srodku czy cos w tym rodzaju
Dokladnie - przeprogramowanie jest trudne, ale niestety nie niemozliwe. Slyszalem o przypadkach, kiedy w ASO licznik byl skrecany i wbijane byly przebiegi do ksiazki w/g nowego przebiegu. W takim przypadku niestety nie jestes w zaden sposob zweryfikowac przebiegu - masz licznik, masz ksiazke serwisowa i komputer w serwisie, ktore wskazuja ten sam "poprawiony" przebieg.
Przy zakupach auta w Europie jest troche lepiej - sa kraje gdzie przy rocznym przegladzie notuje sie przebieg, no i tam raczej nikt nie podstawi swojej glowy, bo za takie manewry od razu policja zawija specjaliste, a firma w ktorej pracowal ma wszechstronne kontrole i z automatu traci autoryzacje...
Ale chodzi o sprawdzenie w serwisie nie przebiegu, ktory jest w komputerze samochodu, ale historii serwisowania w serwisie, ktora jest trzymana przez Volvo. To ze da sie przeprogramowac licznik to mi nie musici mowic
Podalem Ci powyzej jak to bywa z historia serwisowa w komputerach ASO. Tak czy inaczej w Audi tez da sie to ustalic oczywiscie. Nawet mam gdzies numer zapisany
sstuning
2010-05-31, 15:12 Volvo V70 D5
jeśli chodzi o Volvo ....to nie do końca prawda że skończyło się już dawno..mam V70 II z 2000roku i jeśli będe zmieniał to napewno na volvo.>
Co do zmian zapisu..z tym trzeba się zgodzić..nie ma takiego auta którego nie da się wcześniej czy później zrobić..
Jeśli samochód był serwisowany w ASO to zawsze można sprawdzić historię, czy to Volvo czy Audi.
sstuning
2010-05-31, 15:12 Volvo V70 D5
jeśli chodzi o Volvo ....to nie do końca prawda że skończyło się już dawno..mam V70 II z 2000roku i jeśli będe zmieniał to napewno na volvo.>
Co do zmian zapisu..z tym trzeba się zgodzić..nie ma takiego auta którego nie da się wcześniej czy później zrobić..
Jeśli samochód był serwisowany w ASO to zawsze można sprawdzić historię, czy to Volvo czy Audi.
Marsellus
Miasto: Warszawa
2010-05-31, 21:55 Volvo V70 D5
to jest charakterystyczne dla właścicieli Volvo, że jest duże prawdopodobieństwo że jeżeli będą zmieniać samochód to również na Volvo
faktyn
2010-06-25, 19:33 Volvo V70 D5
Bardzo dobry silnik, elastyczna skrzynia biegów, komfortowe, wygodne, bezpieczne auto.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Marsellus
Miasto: Warszawa
2010-06-28, 10:02 Volvo V70 D5
... dodatkowo jeszcze całkiem niedrogie w eksploatacji jak na tej klasy samochód