Forum samochodowe » Mercedes forum » W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę

Autor Wiadomość
marcinpuck

Post2009-03-24, 19:49      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
Witam! Zostałem szczęśliwym (mam nadzieję) nabywcą W211 2004 rok, 220CDI 110KW/150PS. Auto ma przebieg 200.000km. Mam pytanie czy w takim samochodzie powinno się wymieniać olej w (automatycznej) skrzyni biegów - jakie są Wasze opinie. Autko było serwisowane w serwisie Mercedesa i brak w historii przeglądów odnotowanego faktu wymiany takiego oleju mimo tego, że poprzedni właściciel mnie zapewniał, że serwis taką wymianę przeprowadził. Mimo to w serwisie przekazano mi informację, że w tym modelu oleju w skrzyni biegów się nie wymienia. Więc w końcu jak to jest? Czy warto inwestować w taką wymianę (ok.400zł). Czy zalanie nowym olejem nie spowoduje szybszego zużycia skrzyni, jej głośniejszej pracy spowodowanej usunięciem z niej powstałych opiłków? Liczę na Waszą pomoc i fachową informację. Dzięki. Marcin.

Reklamy
gerri

Post2009-03-25, 22:34      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
W czasie kiedy to auto opuszczało fabrykę producent faktycznie określił tą skrzynię jako bezobsługową. Olej uzupełniało się tylko w przypadku wycieku lub naprawy. Obecnie jednak wycofano się z tego pomysłu. Szczegółowe informacje są w programie serwisowym WIS. Stacje obsługi ASO są nie zawsze do końca zorientowane w temacie.

marcinpuck

Post2009-03-25, 23:16      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
Dzięki za podpowiedź niemniej prosiłbym o wskazanie co jaki przebieg/okres czasu taki olej należy wymienić? Bo nie mam możliwości tego zweryfikowania i temat ten wciąż pozostaje dla mnie zagadką.

lukas86bb

Miasto: Bielsko-Biała

Post2009-03-26, 01:29      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
Zeby dokładnie powiedzieć o częstotliwości musiałbyś podać typ skrzyni. Ale zasadniczo w większości ASB olej wraz z filtrem wymieniamy co 80tyś km(głównie trasa) a w przypadku intensywnej eksploatacji tylko w mieście przebieg między wymianami skracamy do 40-50tyś. Co do zaszkodzenia, to różnie bywa, do rzadkości należy że po wymianie oleju auto nie wyjedzie już z warsztatu lub po kilkunastu km zdechnie.Najczęściej taka skrzynia już przed wymianą daje o sobie znać że zbliża się do remontu i wtedy świeży olej jest gwożdziem do trumny dla takiej skrzynia, jeżeli twoja skrzynka chodzi bez zarzutu to nie masz się czego obawiać i śmiało wymieniać. Większość problemów po wymianie oleju wynika z braku wiedzy mechanika na temat procedury obsługi konkretnej skrzyni lub dobranie niewłaściwego oleju. Tak więc lepiej wymienić bo ryzyko jest dużo mniejsze niż jakbyś jeżdził dalej bez wymiany oleju, wtedy wystawiasz skrzynie na pewną śmierć. A co do ASO to oni się nie znają na automatach i wyznają prostą zasade jak się nic nie dzieje to nie ruszać, a potem jak się zacznie dziać to już jest najczęściej zapóżno żeby dało się ją naprawić za niewielkie pieniądze a wtedy uśmiechnięty pan w krawacie z ASO proponuje wymiane na nową.

gerri

Post2009-03-28, 13:07      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
Dopóki nie podasz typu skrzyni (lub numeru podwozia) to nikt Ci nic pewnego nie powie - tylko plotki.

marcinpuck

Post2009-03-28, 17:28      W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę Odpowiedz z cytatem
Dzięki za Wasze informacje. Podjąłem decyzję, iż wszelkie wątpliwości należy rozstrzygać na korzyść tej o wymianie oleju. I tak też uczynię! Pozdrawiam (panów z ASO Daimler Benz również Wink )

Forum samochodowe » Mercedes forum » W211 2,2CDI olej w skrzyni biegów - pytanie o wymianę
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: