2009-03-29, 20:02 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
WITAM
w moim Altei 1.9tdi 105 km zregenerowalem turbine przy 60 tys km i wszystko bylo dobrze do wczoraj, mam przejechane 97 500km i turbo zaczelo mi wyc i swiszczec przy przyspieszaniu, moc jest taka sama, zadnych chmurek za autem, oleju tez nie bierze tylko ten swist a wrecz wycie jak karetka, mechanik obejrzal przewody, sprawdzil tez czy turbo nie ma luzu i wszystko wydaje sie OK ale chyba nie jest
prosze o pomoc w diagnozie usterki, czy to poczatek konca turba? jesli tak to jak dlugo to moze trwac, dziennie pokonuje ok 130 km. czy mozna z tym jezdzic czy raczej od razu odstawic i wymontowac turbione i dac do dokladnego przejrzenia
dzieki z gory
dawi1973
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2009-03-29, 22:40 wycie turbiny (lglosny swist) w Seacie Alte 1.9tdi
Witam, takie wycie jest 99% spowodowane kończącą się turbiną i nie koniecznie musi mieć duży luz na ośce. Najczęściej dzwięk kończońcej się turbiny powinien stopniowo narastać aż w końcu chmura za nami i koniec. Ale nie radzę wyekslatować turbiny w tzw. 100% bo takie wyeksplatowanie najczęściej końcy się brakiem możliwości jej ponownego zregenerowania. Ale z drugiej strony patrząc jakie przebiegi kręcą regenerowane turba czasem lepiej zainwestować w nową. Dziwi mnie natomiast fakt że po 60tyś km padła teoretycznie fabryczna turbina.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-03-30, 20:13 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
kolego miałem taki sam przypadek ale w patroluY61 3.0Di.po 200km.turbo sie rozleciało i wyło a raczej jęczało a nie swistało i moc równiez była i chodziło jak złoto ale padło.... mozesz poczytac wszystko w temacie na forum nissana post pt.nissan patrol Y61 silnik jednorazowy??!!
dawi1973
2009-03-30, 21:36 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
no jestem po wizycie w warsztacie w ktorym regenerowali mi turbo rok temu (zaznaczam ze zrobilem od tego czasu ok 30 tys km), panowie sprawdzili co mogli bez wymontowywania turbiny i wszystko gra czyli zero objawow zuzytych elementow...wiec pozostaje tylko demontaz i sprawdzenie turba szczegolowo, slyszalem komentarze ze byc moze ow swist/sygnal karetki jest spowodowany zlym wywazeniem...zaznaczam ze auto nie kopci, nie bierze oleju. Zaznaczam ze przyrzad do wywazenia w tym warsztacie jest zegarowy a nie laserowy wiec tez wg niektorych osob mogl miec wplyw na niezbyt dokladne wywazenie turba
dajcie znac co sadzicie o tych dywagacjach (w sumie na sucho bo bez rozbierania)...i tak zdecyduje sie na rozebranie turba jak tylko mechanik znajdzie czas
dawi1973
BoxerKacper
2009-03-31, 07:17 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
Kolego ja w A6 mam ten sam problem od 1,5 roku z początku wyła głosniej teraz troche mniej ale nic pozatym sie nie dzieje samochód ciągnie bardzo dobrze.A z tym wywazaniem moze byc prawda bo gdy ja zregenerowałem pierwszy raz to tak wyła ze nie dało sie jezdzic,wymontowałem ją i odwiązłem tam gdzie ją regenerowali wymienili mi na aktualną tez wyła ale mniej takze raczej wina sprzętu do wyważania,tak jak piszesz.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-03-31, 23:57 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
co do wywazenia to jest jeszcze kwestia taka ze jest osobno wywazane kazde koło (wirnik kompresji,wirnik wydechu) i pózniej jest to przewazane w całosci....
dawi1973
2009-04-01, 20:27 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
witam
turbina wymontowana i okazalo sie ze tylny wirnik/wydechowy ma oblamaną łopotke i przez to jest wycie...niestety mam turbo KK a nie Garetta i panowie nie byli w stanie zalatwic wirnika...pozostaje zakup z allegro uzywki za ok 800 zl ale nie wiem czy to nie jest kupowanie kota w worku lub sprobuje jeszcze we Wroclawiu bo slyszalem ze tam jest jednal z najlepszych firm ktora regeneruje turba profesjonalnie i daje gwaracje ale podobno to kosztuje ponad 1000zl. Czy wiecie ile kosztuje nowe turbo do Altanki??
pozdr
Dawi1973
Adim
2009-04-01, 20:38 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
Ja mam tak w mojej Borze tzn dzieje sie tak gdy ruszam przy skrecaniu i lekko sie zadławi ;/ i tak mruczy z swistnieciem ale przecie trurbo działa dopiero od ponad 2,5 obrotów a to sie dzieje przy około 1,2 wiec nie wiem o co kaman
dawi1973
2009-04-06, 09:18 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
witam
dostalem turbine z Wroclawia (niestety moj mechanik ma gwarancje i papiery i nie zerknalem kt to zaklad mi ja wyslal, jest ich tam kilka) ale turbo jak nowe...wyglada na nowe i dziala super (przejechalem 400km), subiektywnie lepiej przyspiesza i nic nie wyje...moje turbo odeslano to do tego zakladu na wymiane, cena 1000 zl netto plus montaz w aucie, dali na to 12 miesiecy gwarancji. Wolalem nie czekac az wybuchnie i zastanie mnie chmura bialego dymu
pozdro
dawi1973
setia
2009-06-13, 20:23 wycie turbiny (głośny świst) w Seacie Alte 1.9tdi
Witam
mam prośbę, czy mógłbyś podać jednak jakieś szczegóły odnośnie tej firmy, która regenerowała turbinę we Wrocławiu, bo mam dokładnie to samo co Ty z altea 1.9, jezdze juz z taka swiszczaca turbina, co kilka osob okreslilo wlasnie jak karetka pogotowanie, bo od razu sie rozgladali za nia, od kilku miesiecy i nie chcialabym do konca jej rozwalic. Poza tym moze ktos ma namiar na dobrego mechanika w Łodzi i okolicach, ktory zdemontuje bez niepotrzebych innych czynnosci sama turbine i pozniej ja dobrze zamontuje?