2011-02-14, 17:26 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
Witam, zauważyłem drobny wyciek z pompy wtryskowej w moim okularze z roku 1998. Usiłowałem kupić uszczelki do znajdującej się tam pompy ale nigdzie nie są dostępne. W serwisie Mercedesa dowiedziałem się, że jest tam zamocowana pompa Lucasa, która jest nierozbieralna. Pompa oczywiście jest rozbieralna, składa się z elementów połączonych śrubami, ale w serwisach tak właśnie jest, że najprościej wymienić na nowe i jak mi powiedziano zapłacić za tę wymianę 12000 zł. Mam więc pytanie i prośbę o pomoc, być może ktoś z szanownych forumowiczów będzie mógł mi pomóc i chociażby wskazać sklep, w którym mógłbym kupić uszczelki do tej pompy albo fachowca, który podjąłby się naprawy tej pompy. Jestem ze Śląska, z góry dziękuję za pomoc.
Reklamy
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2011-02-14, 22:19 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
Witam ja zestawy uszczelek zakupuję w tej firmie hoffman auto cena w zależności od numeru pompy od 150 do 200zł. Jeżeli masz trochę pojęcia o mechanice myślę że spokojnie temu podołasz. W perspektywie kilku lat pracy w mechanice, uważam że nie jest ona konstrukcyjnie bardziej skomplikowana niż bosch, zexel czy też denso. Odkąd Lucasa przeją Delphi nastąpił tzw. reżim na części i serwis tych pomp, ale powoli ta sytuacja się stabilizuje i wraca do normy.
ozoszki
2011-02-15, 16:36 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
Wielki dzięki za dobrą radę, o to chodzi, że wielkiego pojęcia o mechanice nie mam. Pewnie bez problemu dam sobie radę z wymianą uszczelek ale martwi mnie jedna rzecz, mam nadzieję, że i tu mi pomożesz: czy pompa się zapowietrzy lub czy nie przestawię jej podczas tej wymiany? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Tucuk
Peugeot Fiat
205 126p
2011-02-16, 18:25 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
Taka drobna rada jeśli nie masz o tym zbytniego pojęcia to oddaj lepiej ten samochód do warsztatu. Bo możesz narobić większych szkód a sobie większych wydatków.
lukas86bb
Miasto: Bielsko-Biała
2011-02-16, 21:12 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
No tu niestety musisz ustawić odpowiednio nastawnik dawki a po włożeniu pompy zapłon zwany potocznie kątem wtrysku. Napisz skąd jesteś to może będę ci mógł polecić jakiś warsztat w pobliżu. Chyba że jesteś z Bielska to zapraszam do mnie.
ozoszki
2011-02-17, 11:58 Wyciek z pompy wtryskowej Mercedes E290 TD W210
Jestem z Bytomia, udało mi się dokręcić jedną z górnych śrub, która okazała się być poluzowana. Pewności, że to wystarczy nie mam, bardzo trudno określić czy wyciek w dalszym ciągu istnieje. Wcześniej było widać jak ropa kapie, teraz nie, ale silnik wciąż jest wilgotny. Jeżeli znasz jakiegoś fachowca w rejonie okręgu katowickiego będę wdzięczny za adres. Pozdrawiam.