Ja mieszkam w Angli wiec ciezko bedzie mi tobie doradzic jakie radio w Polsce jest tanie . Co do adaptera to chodzilo mi o sterowanie z kierownicy montuje sie go wlasnie z tylu radia i za jego pomoca masz dalej dostep do funkcji z kierownicy. Co do radia adaptera to pierwsze poszukaj radio a dopiero do niego jak chcesz dobierz adapter kazde radio ma inne wejscie wiec prosciej zaczac od radia.
Tutaj masz linka na polskie allegro z takim czyms : http://allegro.pl/sterowanie-radiem-z-w-kierownicy-renault-adapter-i6137594181.html
Ale jesli nie chcesz wydac kasy a i sam tego nie podlaczysz moze lepiej podjedz do sklepu i oni podlacza i masz pewnosc ze wszystko dziala jak trzeba . Jesli ciebie nie interesuja przyciski z kierownicy to kupuj radio jakie chcesz co najwyzej przejsciowke dokupisz do podlaczenia z twoim wejsciem typu ISO.
Co do radia to nie chce nic polecac to twoj wybor , tobie ma sie podobac a teraz prawie wszystkie maja wejscia na USB wiec wybor jest ogromny.
Ostatnie jakie radio zakupilem to bylo z dvd i wyswietlaczem 8 calowym z navigacja. Screen sie chował ale przed samym zlozeniem obracal sie o 90 stopni bo inaczej nie zmiescilby sie

Samo wlasnie otwarcie i chowanie sprawialo wieksza radosc niz sluchanie
Troche poszperaj na google o radiu do renaulta poczytaj opini innych użytkowników renaulta ja mam Audi , sorry