2009-12-27, 22:42 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
Witam (Grand Scenic II 1,9 dci 120KM 2004r)
Na początku pragnę przywitać szanowne grono forumowiczów.
Pewnego mroźnego dnia rano (ok -15 st C) po uruchomieniu silnika po pewnym czasie zapaliła się lampka ciśnienia oleju. Po zgaszeniu silnika zajrzałem pod maskę a tu olej wyciekł przez filtr oleju. Zawiozłem auto lawetą do mechanika ten obejrzał dokładnie i stwierdził , że rzeczywiście olej wyciekł tamtędy, ale także, że podgrzewanie filtra było przemienione (cokolwiek by to znaczyło). Miałem wtedy filtr Filtron-a. Zakupiłem nowy filtr tym razem w serwisie Renault zamiennik oryginału troszkę się różnił od filtrona grubsza uszczelka i większa średnica, myślałem że to jest to tyle się mówi złego o zamiennikach. Niestety dzisiaj także olej "uciekł" przez filtr (temperatura -3 st C). Proszę napiszcie jak może być tego przyczyna czujnik, pompa, a może to podgrzewanie? Dodam, że ostatnio walczyłem z odpowietrzeniem okładu chłodzenia w dzień przed tym jak pierwszy raz się to stało właśnie odpowietrzałem układ, a w następny dzień jak odebrałem auto od mechanika wskaźnik podszedł prawie pod czerwoną kreskę. Zaniepokoiło mnie to ale już się to nie pojawiło.
z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Reklamy
onufry81
2009-12-29, 21:56 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
Po rozmowie z kilkoma mechanikami, którzy też nie mają pojęcia co to może się dziać już sam nie wiem co mam myśleć o tej sytuacji. Zastanawiam się czy w pompie oleju jest coś takiego jak zawór zwrotny, ale czy takowy w tej pompie jest?
Ewentualnie czy to mogą być zużyte pierścienie na tłokach też takie przypuszczenia są. Mi się ta opcja nie zbyt podoba ze względów oczywiście finansowych, a po drugie zużyte pierścienie muszą wykazywać jakieś objawy. Auto nie dymi, nie zużywa oleju. Jest to możliwe , że bez objawów zewnętrznych zużyły się pierścienie?
Tucuk
Peugeot Fiat
205 126p
2009-12-31, 10:45 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
2009-12-31, 15:37 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
1) filtry FILTRONa są hmmm... dobre, ale polecam WF Sędziszów. te są pewniejsze niż filtrony
2) jak filtr dobrze dokręcony, to jak może olej tamtędy wyciekać??
3) nie ma wody w oleju??
onufry81
2010-01-02, 22:50 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
Jutro odbieram auto z ASO i wtedy dowiem się wszystkiego. Czy dobrze mi się wydaje że ciśnienie oleju ma być ok 0,4 bara? Filtr był dobrze dokręcony, a odnośnie wody to nie powinna tam się znajdować gdyż płyn chłodzący jest wlany a on zamarza poniżej -30st C no chyba że może być inaczej. Jedno jest pewne, mam uszkodzoną uszczelkę pod głowicą ale na 99% jestem pewien, że nie przepuszcza płynu do oleju, przynajmniej nie widziałem oznak
onufry81
2010-01-06, 11:53 Wyrzucilo olej przez filtr oleju
Okazało się że nie sprawdzili jakie jest ciśnienie oleju. Z jednej strony dobrze gdyż na ciepłym silniku moim zdaniem jest OK i niepotrzebnie bym zapłacił za tą usługę. Niestety skasowali mnie za podpięcie pod komputer, że niby w celu sprawdzenia błędów i nic nie znaleźli. Rozmawiałem z mechanikiem który zajmuje się tylko Renault i pracował kiedyś w ASO
i powiedział, ze takich przypadków miał kilka z tym silnikiem i zawsze była to wina zaworu na pompie oleju.