Forum samochodowe » Renault forum » Za duzo pali? Scenic 1.5dci
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

Za duzo pali? Scenic 1.5dci

Autor Wiadomość
Mmisiu Renault
Scenic expression

Post2012-04-18, 16:06      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
Witam. zakładam nowy temat bo takiego nie znalazłem.
Scenic 1.5 dci Expression 101KM mam od trzech tygodni a spalanie - tu zaskoczenie przed tem jeżdziłem zwykłą megi dci 80 koników trasa do 100h/km 4.7 emeryt - mode miasto ok 5,5 ten sam styl jazdy- mój szczeniaczek w małej mieścinie (ok 8000 mieszkańców) 9l, trasa prędkość 70-120 emeryt-mode 6-7l zrobiłem tak już dwa razy po ok 600km bez obciążenia wiec chyba tak ma. Porównując spalanie jakie mają inni tym autem to pali mi więcej, czy mi sie wydaje?

Proszę o rady czy ktoś miał podobnie?
Pozdrawiam.

Reklamy
mrarek Renault
Scenic 1,5 dCi 110KM

Miasto: piekarnik śląski

Post2012-05-11, 01:00      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
więcej

Renault Scenic II PhI 1,5 dCi 101 KM z aktualnym apetytem w ilości

ARON I've got a Hemi
Wyłącz światła - włącz myślenie! (www.dadrl.pl)

Post2012-05-11, 15:09      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
To nie perpetuum mobile - nawet diesla trzeba od czasu do czasu zatankować, tym bardziej, że tu większe i cięższe auto oraz inny współczynnik oporu powietrza... Jak za drogo, to na rower się przesiąść i po sprawie, a nie nad kilkoma litrami się użalać, cudów nie ma (niestety).

mrarek Renault
Scenic 1,5 dCi 110KM

Post2012-05-13, 12:43      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
tylko że 4 litry a 8 litrów to 100% więcej

Mmisiu Renault
Scenic expression

Post2012-05-13, 19:51      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
Ok trochę mnie nie było. Na chwile obecną udało mi sie zejśc do 5.7 najmniej (nie zeby to jakaś obsesja była) ale tylko przy super super oszczędnej jeździe (trasa przez wioski) jak tak jadę z żoną grozi rozwodem. Ostatecznie poddałem sie i przestałem 'experymentować' i jeżdżę jak leci, spalanie na poziomie 6.5 - 7.5 jak nie szaleję mocno bo wtedy...
Co do odpowiedzi Arona, aaa dam sobie spokój, i: Aron pozdrawiam...
Mimo wszystko mam prośbe jeżeli ktoś zna jakiś myk, miał podobnie to wszelkie konstruktywne odpowiedzi "werry welkome".
Pozdrawiam serdecznie.

ARON I've got a Hemi
Wyłącz światła - włącz myślenie! (www.dadrl.pl)

Post2012-05-13, 20:43      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
No to może podpowiem - jeśli jest dostępny, to spróbuj zainwestować w dobry filtr powietrza (np. K&N) - sprawniejszy przepływ z mniejszymi oporami też powinny uszczypnąć kilka kropelek. Warto też pamiętać o ciśnieniu w oponach lub tzw. z mniejszym oporem toczenia. Nie woź też niepotrzebnych "gratów" w aucie. Rozważ zatankowanie lepszego paliwa - trochę więcej zapłacisz, ale zrobisz za to też trochę więcej km oraz silnik powinien lepiej chodzić. Pamiętaj również o dobrym smarowaniu, czyli wymianie oleju. Nie przesadzaj z biegami - zbyt wysoki przy małej prędkości mimo, że to niby diesel, to i tak układ napędowy dostaje w pierdziel, zużywając przy tym wcale nie mniej - trzymać optymalne obroty to jest klucz!

Mmisiu Renault
Scenic expression

Post2012-05-14, 16:44      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
Witam. Dzięki za podpowiedź z filrtrem, wcześniej wymieniłem na zwykły- typowy spalanie zeszło o jakieś 0.3L (to już coś). Kupiłem filtr K&N na Allegro bo umnie nie słyszeli o takim trochę potrwa zanim dostanę bo mieszkam na zielonej wyspie. Jak zamontuję to dam znać co i jak.
Pozdrawiam.

Mmisiu Renault
Scenic expression

Post2012-06-02, 20:12      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
Wymieniłem w końcu filtr na K&N nie obyło sie bez kłopotu bo filtr (uszczelka) nie dolegał ściśle ale po podłożeniu grubej podkładki (ramki) kartonowej pod filtr pomogło. Jeśli chodzi o spalanie to puki co róznicy między filtrami nie widzdę i nie czuje bo pewnie rzeczywiscie mówimy o kroplach. Natomiast jeszcze przed montażem filtra K&N spalanie pokaźnie zeszło w dół, teraz jeżdżąc 90-100 czasami do 120 mam ok 5.4l na 100km, jeśi wiecej jeżdżę w okolicach 120 to pali do 6l czyli już nie źle. Myślę że samochód długo stał albo z jakiegoś innego powodu był zamulony, zacząłem jeździć i się poprawiło, dynamika też chyba lepsza.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i mam nadzieje że jeśli ktoś będzie miał podobny problem to coś poczytanie tego postu pomoże.

mrarek Renault
Scenic 1,5 dCi 110KM

Post2012-08-30, 23:35      Za duzo pali? Scenic 1.5dci Odpowiedz z cytatem
filtr tutaj niewiele pomoże. nawet nasze polskie badziewne filtry (FILTRON) dają nieźle radę.
poczyść EGR a najlepiej zaślep go.

Forum samochodowe » Renault forum » Za duzo pali? Scenic 1.5dci
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: