2008-03-08, 19:43 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Auto rozpedza sie przy powolnym dodawaniu gazu natomiast gdy chcę normlanie przyspieszyc to tak jakby auto nie reagowalo na dodawanie gazu , rozpedza sie bardzo powolnie gruszka przy turbinie jest ok sprawdzalem ja powietrze przez nia nie przechodzi.
Reklamy
Rysiek
2008-03-08, 23:14 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
przeplywomierz sprawdz najpierw, kabelki, czyjniki, jak nic to na VAG podjedz i bedzie jasne
lotus
2008-03-21, 01:27 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Chcialbym wiedziec czy auto kopci gdy sie nie chce rozpedziec zanim cokolwiek poradze
rombanek22
2008-03-21, 22:19 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
mialem taki sam proble spadzaem gruszke wymienilem przeplywomiesz okazalo sie ze mam padniety elektro zawor. A sprawdzilem go w taki sposub ze wyciagnelem z takiej samej wlasnie ten elektro zawor i zalorzylem autko dostalo mocy kupilem i jak narazie to tyle moich zmartwien zobacz moze masz cos podobnego albo jakis przewod walniety
lionos
2008-03-24, 20:50 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
ale ktory to zawór od Arg czy od turbiny?
rombanek22
2008-03-25, 00:11 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
elektro zawor jest to taka czesc ktura jest umieszczona jak by na chaczyku jeden jest czarny a drugi siwy wychodzi od tego wtyczka na samej gorze potem przewodzik ktury jest podlaczony do drugiej podobnej czesci jak ta pierwsza tylko ze czarna, srodkjowy leci od turbiny chaba, i 3 przewodzik ktury terz jest polaczony z tym czarnym na samym dole.
Znajduje sie on jak otwierasz maske po lewej stronie gdzies w okolicy filtra pylkowego a akumulatorem znajdziesz napewno jest w gumie tylko na takiej wsuwce wyciagasz wkladasz drugi i sprawdzasz ja mialem wlasnie to padniete teraz samochodzik smiga.
dzis w ramach wycieczki zrobilem jakies 500 km i powiem ze jestem bardzo zadowolony pozdrawiam mam nadzieje ze znajdziesz dokladnie nie wytlumacze bo nieznam sie na tym ale staram sie pomuc
piolud
2009-08-29, 11:58 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Mam podobny problem, również brak mu mocy i tylko powoli przyśpiesza. Prawie nie reaguje na pedał gazu gdy go chcę przyśpieszyć. Wymieniłem przepływomierz i turbina na komputrze też działa. Jedna bardzo dziwna kwestia. Wczoraj było na dworze ok. 30 stopni i nie miał mocy, a dzisiaj jest ok. 15 stopni na dworze i auto działa bez problemu. Ma przyśpieszenie i chodzi jak burza. Co to moze znaczyć???? Pomóżcie bo jestem laikiem, pozdrawiam wszystkich piolud
FISHER331
audi
a6 c5 avant quattro
Miasto: wiedeń
2009-09-01, 18:45 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
piolud napisał:
Mam podobny problem, również brak mu mocy i tylko powoli przyśpiesza. Prawie nie reaguje na pedał gazu gdy go chcę przyśpieszyć. Wymieniłem przepływomierz i turbina na komputrze też działa. Jedna bardzo dziwna kwestia. Wczoraj było na dworze ok. 30 stopni i nie miał mocy, a dzisiaj jest ok. 15 stopni na dworze i auto działa bez problemu. Ma przyśpieszenie i chodzi jak burza. Co to moze znaczyć???? Pomóżcie bo jestem laikiem, pozdrawiam wszystkich piolud
Na wstępie proponuje Ci sprawdzić wężyki podcisnieniowe,zwłaszcza ten krótki który połączony jest do zaworu n239(sterowanie klapą gaszącą)pod zbiorniczkiem płynu chłodzącego.Często nikt go nie sprawdza bo jest niewidoczny,trzeba odkręcić zbiornik płynu chłodzącego i odchylić na bok
Rombanek22 ten czarny zawór to n75(turbo) a siwy to n18(EGR)
piolud
2009-09-02, 07:44 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
ok dzięki za info, spróbuję to zrobić. Zastanawiam się tylko czy przy problemach z wężykiem byłaby taka sytaucja jak u mnie, że samochód chodzi lepiej jak jest chłodniej, a gorzej jak jest cieplej? Co o tym myślisz?
piolud
FISHER331
audi
a6 c5 avant quattro
Miasto: wiedeń
2009-09-02, 19:36 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
piolud napisał:
ok dzięki za info, spróbuję to zrobić. Zastanawiam się tylko czy przy problemach z wężykiem byłaby taka sytaucja jak u mnie, że samochód chodzi lepiej jak jest chłodniej, a gorzej jak jest cieplej? Co o tym myślisz?
piolud
W mojej sytuacji jest tak samo jak u Ciebie,jak jest zimno lepiej chodzi.Wymieniłem węzyk do n239,jest lepiej ale jeszcze nie to co mozna oczekiwać po zdrowym v6.Kupiłem kabel do vaga,ale jeszcze nie podpinałem do auta.Niestety brak czasu.
Zastanawiałem się też czy na ubytek mocy nie ma wpływu chłodnica klimy,takowa jest pierwsza a często te płytki aluminiowe są pozagniatane lub pozatykane przez owady i moze blokować przepływ powietrza
piolud
2009-09-03, 12:58 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Jak zacząłem pytać ludzi o ten silnik, to zaproponowali abym na początku przeczyścił intercooler, jego przewody dolotowe. Podobno takie moje objawy są związane z kiepskim chłodzeniem powietrza przez intercooler, który może być poprostu zapchany po tylu latach, albo dziurawy. NIestety aby to sprawdzic trzeba go zdemontować, a że znajduje się w dolnej, przedniej, prawej częsci komory silnika, trzeba zdjąć przed nim zderzak i trochę się pogimanstykować. Podobno wyczyszczenie intercoolera może spowodować powrót mocy.
piolud
grzesiek2226
AUDI
A6
Miasto: Gliwice
2009-09-05, 14:09 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
ja mialem taka sama sytuacje tylko po podlonczeniu pod vag pokazalo blad : zamale cisnienie w kolektorze dolotowym. wystarczylo wyregulowac na gruszce przy turbo ta dzwigienke bo za malo sie podnosila ,po tym zabiegu auto smiga jak nigdy:)
pozdrawiam
wyczyn
2009-09-13, 10:43 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Też miałem identyczny problem. Wymieniłem przepływomierz, ale nic nie pomoglo, w sklepie zapewniano mnie, że taki ma być. Pojechałem do serwisu, podpięli VAG i jednak przepływomierz przekłamywał. Założyli nowy, co prawda 200 zł droższy, ale autko śmiga jak złoto.
nokia666
2009-09-23, 22:52 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Widzę, że mam podobny problem z tym że u mnie jest tak, że jak auto jest zimne to jedzie ale jak złapie odpowiednią teperaturę to traci moc kręci się do 3500 obr. i nic więcej albo bardzo pomału ciągnie do 4000 obr., byłem z tym u mechanika stwierdził, że to pompa wtrysków się kończy, czy jesteście coś w stanie powiedzieć na ten temat? Jak ułyszałem cene nowej pompy to troche mnie ścieło z nóg, regeneracja też nie jest tania a nie dają pewności że to podziała. No i czy to napewno jest to, żebym się nie "wbił" na koszty a okaże się że nic to nie zmieni.
piolud
2009-10-06, 10:54 Audi A6 2.5 Tdi V6 autko nie ma mocy
Udało mi się rozwiązać problem. NIestety dopiero po sytuacji, w której w pewnym momencie silnik zgasł i nie chciał już odpalić. Okazało się, że padła pompa wtryskowa i dlatego samochód był taki słaby, bo pompa była mało wydajna, a jak było ciepło to zupełnie traciała na swojej wydajności. Regenerowana pompa wtryskowa kosztowała 2300, ale auto chodzi jak burza!!!!!
Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc
Piolud