Forum samochodowe » Audi forum » auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Miasto: Łukowa

Post2008-04-01, 11:12      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
Witam. Historia jest troszkę długa i skomplikowana. Postaram się opisać zrozumiale.
Mam Audi a3 1.9 TDI. Otóż problem polega na tym iż gdy zapalam auto i się rozpędzam na 4 lub 5 biegu auto traci siłę. Do pewnego momentu jest ok, turbo fajnie ciągnie a nagle odczuwam jak auto traci siłę, to dzieje się przeważnie na wyższych obrotach, tak jakby turbina przestała działać.

Problem ten zaczął się po wymianie filtrów i olei. A dokładniej po wymianie filtra paliwa. Wszystkie inne filtry oprócz paliwa miałem wymienione wcześniej i było ok. Mało tego. Gdy kupiłem filtr paliwa uszkodził mi go mój pies, który rozszarpał pudełko i pogryzł troszkę odpowietrznik w filtrze. Gdy zamontowałem filtr wtedy właśnie zaczęły się problemy. Kilka razy wogóle ropa wyciekła z filtra. Ale teraz gdy znów wymieniłem na zupełnie nowy i już nie uszkodzony filtr paliwa problem występuje nadal. Auto traci siłę. Ale gdy zgaszę auto i zapalę ponownie wszystko śmiga cacy, już nie traci siły.

Nie mam pojęcia o co chodzi, proszę o pomoc. Będę starał się odpowiadać na wasze dodatkowe pytania. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Reklamy
grzecho

Post2008-04-01, 19:00      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
hej mam ten sam problem przygdzies 140km auto traci moc wymienilem dzis przeplywomierz (170zl) i to nie jes to bo dalej traci moc albo jakis zaworek n75 ok.(200zl),albo kable laczace go, albo wyczyscic turbinne takie opcje wyczytalem na forach jezeli naprawisz swoja usterke szybciej odemnie daj znac co to bylo moj gg6711315,pozdr.grzesiek

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-01, 19:43      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
no mi sie to zrobiło po wymianie filtra paliwa... czytałem co nieco na necie, ale wątpię aby to była turbina bądź głowica na silniku. Nie znam się na mechanice zbytnio ale mam wrażenie że mi się układ zapowietrza.

samsung audi
a6

Post2008-04-02, 14:32      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
miałem coś takiego że auto jechało a póżniej traciło moc i wczasie jazdy zgasiłem, szybko odpalałem i moc wracała,po podłączeniu do kompa wykazało usterkę zaworka elektromagnetycznego zapłaciłem 370 zł i mi to zrobili ale gdzie ten zawór to ci nie podpowiem bo niewiem

Zvierzaq

Post2008-04-02, 15:54      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
Na 90% to zaworek n75 sterujący kierownicami w turbinie. Przy wkręcaniu silnika na obroty kierownice sie nie przestawiają i ciśnienie doładowania jest zbyt duże w wyniku czego silnik przechodzi w tryb awaryjny tzw "NOTLAUF". Po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownie sytuacja wróci do normy aż znów nie wkręcisz silnika na wysokie obroty. Można to sprawdzić wchodząc pod samochód i sprawdzając czy po przegazowaniu zaworek sie poruszył. Jak nie to znaczy, że do wymiany.

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-03, 06:58      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
ok dzięki postaram się to sprawdzić niedługo

ali101

Post2008-04-09, 11:33      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
u mnie tez pojawil sie wczoraj zblizony objaw,tzn.(audi a6 1.9 tdi)
przy predkosci okolo 150 km/h silnik doslownie na chwilke jakby odcinal paliwo,rozpedzajac sie dalej idzie normalnie,
prosze o pomoc bo tu gdzie obecnie przebywam raczej nie moge liczyc na pomoc mechanikow!!

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-24, 17:56      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
U mnie nadal lipa. Podłączyłem pod VAGa, wykazało jakiś błąd turbiny, koleś powiedział mi że nawet jak usunie ten błąd to i tak za jakiś czas się pojawi ponownie. No i miał racje. Od razu gdy wyjechałem z warsztatu dałem po garach i to samo, auto przechodzi w ten NOTLAUF. Z tego co radzili wymieniłem zaworek N75, może i minimalnie coś pomogło bo wtedy NOTLAUF miałem przy 120 km/h a teraz może przy 140 km/h. Ale problem jst nadal.

Możliwa jest taka opcja że jak auto ma sporo przejechane to faktycznie może turbina się krzaczyć?

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-25, 17:44      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
A może przepływomierz powietrza to powoduje? Prosze o pomoc

Rysiek

Post2008-04-25, 21:39      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
nie to nie przeplywomierz, to jakis kabelek lub czujniczek, standardowa sprawa, ECu nie dostaje informacji i wylacza turbine przy cisnieniu X zeby jej nie uszkodzic, w tryb awaryjny, pojedz do kogos sprytnego i dokladnego kto pod maske przejrzy kabelki do ECu wszystkie i czujniczki, nie tylko kto pod VAG sie podlaczy

Zvierzaq

Post2008-04-25, 21:56      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
Jaką masz tam turbinę? Czy jest to wersja 110 KM np ASV z turbina o zmienne geometrii prowadnic typu VTG?

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-26, 07:22      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
Zvierzaq napisał:
Jaką masz tam turbinę? Czy jest to wersja 110 KM np ASV z turbina o zmienne geometrii prowadnic typu VTG?

Mam tą 110 kM, ASV

Zvierzaq

Post2008-04-28, 12:35      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
W tej turbinie są ruchome kierownice które regulują ciśnienie doładowania. Często te kierownice zapiekają sie i przestają sie obraca w wyniku czego ciśnienie doładowania drastycznie wzrasta wraz z obrotami silnika.

rt87 Audi
A3 1.9TDI, ASV

Post2008-04-28, 21:31      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
czyli co trzeba zrobić?

Zvierzaq

Post2008-04-28, 23:15      auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Odpowiedz z cytatem
Rozebrać turbinę i przeczyścić z nagaru.

http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbines/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html

Forum samochodowe » Audi forum » auto traci moc... turbo? silnik? a może coś innego Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: