czesta przyczyna to górne wachacze.... czasem sam sworzeń a czasem silentblock na tym wachaczu.... sa dwa górne i dwa dolne wiec czasem ciezko trafic celnie w ten własciwy.... proponował bym na próbe wszczykniecie troche hydrolu pod gumke osłaniajaca sworzen.... w jeden dzien jeden wachac w drugi dzien drugi i tak po tyg.sie dowiesz który to skrzypiał i do wymiany!!oczywiscie cały wachacz bo inaczej sie nie da!!a jak nie to na kanał i do wymiany wszystkie 4 i gałka kierownicza.... tez moze dawac taki dzwiek!!jak cos to zapraszam do mnie na warsztat.... Bielsko -Biała!!jak masz niedaleko
grzesiek2226
AUDI
A6
Miasto: Gliwice
2009-03-02, 21:10 cos skrzypi
witam. bylem dzisiaj na szarpakach i wachacze dobre zero luzow,diagnosta stwierdzil ze skrzypi na dolnym wachaczy gdzie jest mocowany amortyzator. oprucz tego mam peknieta oslone przegluba po lewej stronie i mam z wiazku z tym pytanie czy jest duzo roboty przy tym moze jakies porady i czy jest mozliwosc samemu wymienic ta oslone ?
z gory dziekuje i pozdrawiam
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
jak masz podnosnik dwokolumnowy pod domem albo kanał duzy młotek klucz do półosi(imbus chyba 30 albo cos takiego)i troche pary w rece to mozesz soróbowac..... aha i nie zapomnij o palniku czasem sie przydaje do górnych wachaczy jak ktos wczesniej nie posmarował sruby mocujacej (jest to centralna sruba która 3ma oba górne wachacze)!! masz teraz dwie opcje... wybity dolny wachacz który na 90% wydawał z siebie solowe dzwieki i osłone.... jak jestes mechanikiem albo nie jestes a lubisz sie brudzic i masz jakies pojecie na ten temat to na upartego pod domem zrobisz.... tylko nie zapomnij o spuszczeniu oleju ze skrzyni bieg jak masz opcje z wyciaganymi półosiami a nie odkrecanymi od kielicha!! napisz jak było i co zrobiłes..... powodzenia!!
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
jak jestes z gliwic to nie tak strasznie.... jak nie ma ci tego kto zrobic to podjedz do mnie na warsztat!! nie mysl ze daleko masz do Bielska bo ludzie mi auta przywoza z sosnowca katowic oswiecimia i nie narzekaja.... jak cos to dzwon 880638 681
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-03-08, 19:29 cos skrzypi
Nie czaje tego forum?Pracuje jako mechanik juz 8lat w serwisie audi 2 lata ale to szczegol.Tacy ludzie co pisza na forum "piszczy mi cos w zawieszeniu co to moze byc?"A potem sie pytaja czy sam to naprawie hahahaha.LOL!!!!Co "mechanik"napisal to prawda wstrzyknac cos pod oslone sworznia zeby stwierdzic jaki to wachacz.Mechanik podczas sprawdzania na "szarpakach" jak trzyma reke na kazdym sworzniu moze stwierdzic jaki to wachacz skrzypi.Kazdy warsztat uczciwy w ciagu paru minut Ci powie co masz wymienic nie trzeba sie rozpisywac na forum.A na twoje pytanie odpowiem ze mozesz miec do wymiany gorny prawy lub lewy wachacz,dolny lewy lub prawy wachacz,amortyzatory.laczniki stabilizatora,glówne tuleje stabilizatora,przegub półosi.Wiem ze Ci nie pomoglem i nikt Ci nie pomoze-jedz na servis
grzesiek2226
AUDI
A6
2009-03-10, 14:15 cos skrzypi
no dzieki za podpowiedzi. oslona przegluba wymieniona (w warsztacie) . tylko po wymianie cos sie stalo z ABS nie zawsze ale czesto jak hamuje i juz prawie auto stoi pedal hamulca podskakuje i auto sie jeszcze toczy z ok 50cm . nie wyskakuje zaden komunikat o niesprawnym abs-ie . czy polecial jakis czujnik z abs-u zeby to stwierdzic pewnie trzeba podlaczyc pod komputer?
audi
A6 c6
2009-03-12, 19:47 cos skrzypi
Siemka nie mialem internetu przez pare dni :)Czujniki absu w audi nie maja zadnego mocowania(przykrecenia), tzn ze moga sie cofnac i odleglosc miedzy czujnikiem a koronka sie zwiekszy i abs zacznie szwankowac.Ale tylko mechanicznie nie elektron.zero błedow .Co zrobic? :)Połozyc sie pod tym kolem co byl zmieniany przegób znalesc czujnik absu i probowac krecac nim wcisnac go głebiej.Mozna oczywiscie podniesc samochod na lewarku zdjac kolo i zrobic to samo to juz od Ciebie zalezy :)Pozdrawiam.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
dokładnie to samo wczoraj koledze napisałem przez gg!!badz tez moze byc uszkodzony pierscien na przegubie przez zbijanie przgubu z półosi albo jest zabrudzony pierscien smarem albo czyms innym.... bo to sa typowe objawy na te rzeczy!!a tak na marginesie to przegub został stary wiec mozna wyeliminowac zły przegub(chodzi mi o zły pierscien... koronke.... dla czujnika abs-u)mysle ze zostało wszystko powiedziane w tym temacie....
grzesiek2226
AUDI
A6
2009-05-10, 22:46 cos skrzypi
Witam
od pewnego czasu zapala mi sie kontrolka ABS-u i na wyswietlaczu wyskakuje wykrzyknik w kole i dwa nawiasy .po czasie czasami zniknie i wtedy zapala sie kontrolka ASR . Sprawdzalem wszystkie czujniki ABS na oko sa dobre przewody tez cale. czy VAG cos pokaze dokladniejszego co walnelo ?
grzesiek2226
AUDI
A6
2009-05-18, 10:13 cos skrzypi
poszedl sterownik ABS .
audi
A6 c6
2009-05-18, 16:55 cos skrzypi
Ja kupiłem sobie tester do OBD i sam sprawdzam błedy na polskie wyniósł mnie jakies 340zł.to jest 70funtów a dla przykładu dodam ze za sprawdzenie błedów w angli zapłaciłem 34funtów czyli połowa ceny testera.
Wiec polecam puszcze linka to sobie obejrzycie :
http://cgi.ebay.co.uk/Car-Diagnostic-Scanner-Code-Reader-OBD-II-CAN-U581-09_W0QQitemZ120422341572QQcmdZViewItemQQptZUK_Diagnostic_Tools_Equipment?hash=item120422341572&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1689|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1308|301%3A1|293%3A1|294%3A50
mechanik arczan 84-24
Mercedes
cos ty tu wlepił... ja tu nic nie szprecham....
ty i nawet baterie daja.... ale numer!!ale co z tego jak po angolu gada....!!!
audi
A6 c6
2009-05-19, 16:42 cos skrzypi
To jest najmniejszy problem bo meni jest bardzo łatwe a błedy? jak masz ksiazke błedów albo autodate z kodami to nie ma problemu.
Ale nawet wartosci mozna na nim sprawdzac