Witam,jestem użytkownikiem BMW E 39 530D kombi.
Mam mały i duży problem, mianowicie autko rozpędza się jak zwykły diesel, nie ma dołu, ciągnie tylko w zakresie obrotów 3000-3500 tys po czym turbina zaczyna przeładowywać,prędkość maksymalna to 190 i to ledwo ledwo,wymieniłem przepływomierz, turbinę, sprawdziłem wtryski i dalej to samo, może ktoś z was miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradził?
dzięki pozdrawiam.
Reklamy
Rysiek
2008-03-09, 13:34 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
lewandek ci wieczorem odpisze o malym czujniczku jeszcze, ktory robi w tym aucie wlasnie takie hece
sokolowy
2008-03-09, 17:06 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
No fakt czujników jest pełno, oby to był jakiś którego nie wymieniłem, bo egr i od turbiny, też są nowe.
Pozdrawiam
Podlacz pod KTSa i sprawdz dokladnie jakie sa bledy - znam przypadek e39 na Common Railu, ktora nie miala mocy bo pompa paliwa siadala. Mozna to poniekad sprawdzic wypinajac czujnik, ktory jest wlozony w filtr paliwa.
sokolowy
2008-03-10, 17:42 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
Teraz to zgłupiałem kompletnie, odłączyłem czujnik przy filtrze i powiem szczerze, że jest lepiej niz było choć nie do końca.Czy powinno być lepiej czy gorzej?pojutrze umówiłem się na kompa więc zobaczymy.
Pozdrawiam.
Odpinajac czujnik, oszukales kompa, ktory teraz dostal informacje, ze niskie cisnienie paliwa - czyli to ktore dochodzi do common raila jest na poziomie ponad 4 barow. Normalnie przy 3 barach auto jeszcze jedzie, przy 2 nastepuje odciecie obrotow.
Jakbys przy okazji potrzebowal pompe podajaca paliwo ze zbiornika albo ten czujnik - daj znac
sokolowy
2008-03-11, 10:48 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
Hmm...to w takim azie zaczyna mieć ręce i nogi, jakiś czas temu wymieniałem pompę paliwa w zbiorniku, czyli jest jedna...
Dzięki lewandek, po kompie się odezwę jakby co
pozdrawiam
Zdjemij podloge pod nogami kierowcy - tam jest druga pompa obok Webasto
Probe z komputerem trzeba zrobic podczas jazdy i zobaczyc jakie cisnienie bedzie przy 4 tys obr/min.
sokolowy
2008-03-11, 17:25 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
Tylko jak się podłączyć?OBD mam pod maską, w środku nie mam żadnej wtyczki, dzisiaj byłem na kompie i jedyny jaki błąd wyskoczyl to,że turbina przeładowuje, przejechałem się po skasowaniu błedu i na 5 biegu auto ledwo 160 szło, nagle zaskoczyło i znowu padło, więc idąc za Twoją radą podczas jazdy będzie trzeba to sprawdzić.
Pozdrawiam
Nie masz zlacza po lewej stronie, w gornej czesci schowka?
sokolowy
2008-03-14, 11:28 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
No fakt jest w schowku wtyczka , ale więcej niż na sto procent jest problem z ciśnieniem paliwa, autko trochę sie przyzwyczaiło do jazdy z odłączonym czujnikiem przy filtrze, ale przy 4 tys. spada wskazówka chwilowego spalania a jak przekroczy to idzie do końca.We wtorek komp i zobaczymy jakie jest to ciśnienie faktycznie.
Lewnadek jakby co to ta pompa i czujnik nadal aktualne ?
Pozdrawiam
Jasne - pompa i czujnik aktualne. Zycze Ci tylko, zeby to nie byla pompa pod nogami kierowcy - bo ona troche kosztuje
Na pocieszenie powiem Ci, ze byla akcja serwisowa na pompy paliwa w zbiorniku - wiec moze bedziesz mial szczescie - trzymam kciuki
sokolowy
2008-03-27, 11:39 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
Witam, heh.Komp niczego nie rozwiązał, dawka paliwa jest w porządku, podczas jazdy i przy 4 tys. obrotów, padło na wtryski(####!), więc jak będą inne to zobaczymy czy będzie lepiej, jak nie to się poddaję
Pozdrawiam
ariel432
2008-09-07, 13:22 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
Witam serdecznie.
Panowie mam dokładnie ten sam problem auto do 3000 obrotów właściwie nie jedzie. dopiero poźniej dostaje mocy. Nie wiem co robić w Słupsku brakuje ludzi którzy znaliby się naa tych silnikach. podobno zawory i turbina są ok. tak wykazuje komputer.... Pomóżcie.
sokolowy
2008-09-07, 16:00 Brak mocy? BMW E 39 530D kombi
U mnie ogólnie jest już znośnie po tym jak zostały wymienione wszystkie możliwe wężyki podciśnienia i zaślepiony egr, jeszcze jest możliwość,że katy są zapchane w momencie kiedy silnik nie osiągnie odpowiedniej temeratury jedzie lepiej.Jeszcze zacząłem tankować lepsze paliwo i też odczułem poprawę,teraz została mi kwestia odpowiedniej regulacji turbiny i zobaczymy czy będzie już całkowicie lepiej, w każdym bądz razie po zmianie paliwa osiągi polepszyły się.
Pozdrawiam.