Droga główna skręca w lewo,gdybym jechał prosto, w podporządkowaną musze to jakoś zasygnalizować prawda?Robie to kierunkowskazem w prawo.I odwrotnie czy trzeba wrzucać kierunek w lewo jeśli jade tą główną drogą. Ostatnio na tym skrzyżowaniu miałbym czołówke.Koleś nie sygnalizował ani w lewo ani w prawo i wjechał prosto w podporządkowaną.Ja byłem pewien że bedzie jechał główną drogą.Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.To wygląda tak. .
To że droga jest podoprządkowana czy nie, nie ma znaczennia, jedziesz prosto to jedziesz prosto, skręcasz w lewo to dajesz kierunek, przynajmniej taka jest moja interpretacja.
Tomek
Miasto: Rzeszów
2008-12-29, 17:00 Dyskusyjna sytuacja
Ty, jadąc "z dołu", z drogi z pierwszeństwem, prosto wjeżdżając na drogę podporządkowaną "na górę" nie musisz włączać kierunkowskazu a że niestety 90% kierowców mylnie twierdzi, że zjeżdżając z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną, jakby nie była usytuowana, trzeba włączać to już inna sprawa. Wg mnie rodzaj drogi nie ma wpływu na zachowanie się na skrzyżowaniach.
Wiewiór81
Były redaktor :)
Suzuki DL650
Miasto: Warszawa - Mokotów
2008-12-29, 20:25 Dyskusyjna sytuacja
Zdecydowanie kierunkowskazu NIE MOŻNA używać, jeśli nie mamy zamiaru zmienić pasa ruchu lub kierunku jazdy. Zachowanie kierowców, którzy sygnalizują zjazd z drogi głównej, jadąc prosto - w tej sytuacji prawym kierunkiem - jest jak najbardziej błędne. I analogicznie - podczas jazdy zgodnie z przebiegiem drogi głównej - mamy obowiązek zasygnalizować zmianę kierunku jazdy lewym kierunkowskazem. Odpowiednio wcześnie - kierunkowskaz służy do ZASYGNALIZOWANIA zamiaru manewru, a nie do podkreślenia jego wagi
karlson22
2008-12-30, 13:55 Dyskusyjna sytuacja
Tez sie wielokrotnie dziwię kierowcom którzy staraja się za wszelką cene zwrócić uwagę na siebie na drodze. Tylko czy to ma sens? Taki tylko pozniej wypadek spowoduje swoim zapobiegliwym dzialaniem i jeszcze sie dziwi ze ludzie maja do niego pretensje, bo on przeciez zjezdzal z głównej...
Tomek
Miasto: Rzeszów
2008-12-30, 18:55 Dyskusyjna sytuacja
Apropo tematu... Kilkanaście lat temu jak zdawałem na prawo jazdy, egzaminator policzył mi punkt karny za... nie włączenie kierunkowskazu przy jeździe po łuku na placu Zawsze sądziłem, że manewr jazdy po łuku to nie manewr skręcania na skrzyżowaniu. Po cholerę ktokolwiek miałby sygnalizować podczas jazdy, że nagle z prostej droga zaczyna skręcać w prawo czy w lewo, od tego są znaki drogowe
UbeX
Miasto: Katowice
2008-12-30, 21:16 Dyskusyjna sytuacja
obok mojego domu jest bardzo podobne skrzyżowanie i tam też jest wiele dzwonów z tego i innych powodów... jedni migają jadąc dalej główną inni nie...
undying
2010-01-10, 23:13 Dyskusyjna sytuacja
Wiewiór81 tylko niektórzy sądzą, że jadąc na wprost zmieniasz pas ruchu, ponieważ wjeżdżasz na inną drogę (twój dotychczasowy pas ruchu 'skręca' w lewo). Ja też tak sądzę. Jednak w tym wypadku, jeżeli z głównej drogi chciałbyś pojechać na wprost i w tym celu wrzuciłbyś prawy kierunkowskaz, to jaki byś wrzucił, gdybyś chciał jechać w prawo ? Dlatego na tym skrzyżowaniu, chcąc jechać na wprost, nie należy wrzucać kierunkowskazu. Zgodnie z ideą, że grunt to nie szkodzić. Gdyby nie było drogi z prawej strony, to jadąc na wprost, wrzuciłbym prawy kierunkowskaz, a jadąc w lewo wrzuciłbym lewy.
komornik
2010-01-28, 14:16 Dyskusyjna sytuacja
Panowie!!!patrzac na zolty znak drogowy powyzej:jadac droda z pierwszenstwem przejazdu NIE wlaczamy kierunkowskazu na zakrecie 90 stopni gdyz nadal poruszamy sie tym samym pasem ruchu.Natomiast przy zjezdzie z drogi glownej w podporzadkowana MUSIMY wlaczyc kierunkowskaz.Jezeli nawet pojedziemy prosto w las to MUSIMY wlaczyc prawy lub lewy kierunkowskaz w zaleznosci na ktora strone skrecamy z drogi glownej!!!Nasz kolega fan_fan musi sie jeszcze duzo nauczyc i nie wprowadzac w blad gdyz droga glowna ma tylko zakret a od kiedy to wlaczamy kierunkowskazy na zakretach???
komornik
2010-01-28, 14:22 Dyskusyjna sytuacja
Do kolegi Tomka!jadac droga glowna z dolu w lewo w dalszym ciagu poruszam sie swoim pasem ruchu-to jest tylko zakret.Jezeli pojade prosto w droge podporzadkowana to znaczy ze skrecam na prawo i tutaj musze wlaczyc prawy kierunkowskaz.Tak mowia przepisy kodeksu drogowego i radze sobie poczytac i zrozumiec.Dla przykladu jezeli chcesz zawrocic na szosie to wlaczasz lewy kierunkowskaz gdyz zjezdzasz w lewo ze swego pasa na pas przeciwny.
komornik
2010-01-28, 14:25 Dyskusyjna sytuacja
Kolego undying!!!w lewo jest tylko zakret i nie wiem dlaczego chcesz wlaczac kierunkowskaz.Jezeli tak robisz na kazdym zakrecie to lepiej przemysl swoje bezmyslne zachowanie gdyz NADGORLIWOSC jest gorsza od faszyzmu i swiadczy o nieuctwie-wstydz sie!!!!
komornik
2010-01-28, 14:33 Dyskusyjna sytuacja
Kolego Wiewior81-pierwsze zdanie Twojej wypowiedzi jak najbardziej poprawne jest.Niestety dalej juz pokreciles.Na drodze z pierwszenstwem przejazdu sa dwa pasy:Twoj i z przeciwka.Twoj pas ruchu sie nie konczy tylko zakreca o 90 stopni.Dlaczego wlaczasz kierunkowskaz na zakrecie?
undying
2010-01-28, 17:10 Dyskusyjna sytuacja
Komornik - twierdzisz, że zjeżdzając z drogi głównej (w tym przypadku, chcąc jechać prosto) należy włączyć prawy kierunkowskaz. Jaki kierunkowskaz byś włączył chcąc jechać w prawo ? Drugie pytanie: Co to jest zmiana kierunku jazdy? Co do mojego używania kierunkowskazów, nie wrzucam ich na każdym łuku i sam do końca nie wiem kiedy powinienem ich użyć - tylko nie przytaczajcie mi przepisów, bo wiem co one "mówią". Po prostu jak czuje, że powinienem wrzucić kierunek to wrzucam.