Podstawą nieszczęścia tego auta jest silnik 1,6 132 KM który nie sprawuje się dobrze w żadnym z koreańskich modeli, jest mało elastyczny, mułowaty i głośny. Aż się prosi o doładowany 1,2 lub 1,4 z dużym momentem obortowym od ok. 1800-2000 obrotów. Jeździłem i30 z tą jednostką i jest słabiej niż w 105 konnym Golfie VI 1,2 TSI
Coraz lepiej nie da się ukryć. Brak wyboru silnika to w naszych warunkach poważny minus. Co do porównań to bardziej pasuje tutaj Jetta. Tylko w tym wypadku jest bardzo duży wybór.
Tak jest.Tutaj; www.v10.pl/Skoda,Fabia,Combi,12TSI,liczy,sie,kazdy,grosz,nasze,porownanie,90438,html duzo mniejsza,30% slabsza spalajaca tylko pol litra benzyny mniej Fabia nazwaliscie oszczedna a Elantre paliwozerna. Stosujcie te same miary do wszystkich aut.
Jako autor obydwu teksów proszę o zwrócenie uwagi na wartości podane w danych technicznych w jednym i drugim artykule. W tekstach często piszę jakie wartości są możliwe do osiągnięcia bo każdy przecież jeździ inaczej, ale za punkt odniesienia powinna służyć normalna jazda, której wyniki przedstawiam w danych technicznych. Jak można się spodziewać, różnica w spalaniu w trasie nie jest aż taka duża (5,3 i 6 l/100 km w Skodach, 6,7 l/100 km w Hyundaiu), ale w mieście pomiędzy 7,3 i 7,9 l/100 km w Skodach i 9,2 l/100 km w Hyundaiu to już jest spora różnica. Poza tym gwoli ścisłości - Skód nie nazwałem dokładnie "oszczędnymi" a wskazałem, że "obydwa typy silników mają całkiem podobne poziomy spalania", wiadomo jednak że niekorzystna różnica na rzecz tych benzynowych musi zostać zachowana. Pozdrawiam.
Toolbox>>>pieprzysz bzdury.Bardzo ladnie sie zbiera ten silnik.A ze wzgledu na prosta konstrukcje bedzie sluzyl dlugo.Od kilku lat Koreanczycy go juz wyprodukowali blisko 2 mln sztuk i nie ma zadnych typowych usterek www.youtube.com/watch?v=ZECAAD5OGig
Kolego powyżej - dla jednego dobrze się zbiera silnik 1,2 70 KM innemu 300 koni mało, być może masz małe potrzeby w tym zakresie, ale obiektywnie rzecz biorąc jednostki wolnossące 1,6 o mocy ok. 120-135 KM w dzisiejszych kompaktach czy wręcz autach klasy kompakt plus nie sprawdzają się u żadnego producenta (przejedź się np. Toyotą Auris - też słabo). Auta rosną, tyją i te 130 KM osiągane przy 6200 obrotów to fikcja. Jeździsz w 90% zakresu obrotów z mocą ok. 65-75 KM
Totalne bzdury nt. silnika. Silnik w I30 1.6 generował 122 albo 126 KM. Ten w Elantrze ma 132, zbiera się o wiele lepiej, a przy normalnej jeździe po mieście nie pali 9l. W tym jest właśnie niesamowity, że w mieście można spokojnie spalić 8l, a na trasie zejść poniżej 6l. Goniłeś go koleś i tyle, dlatego spalił. To do czego można się przyczepić to zawiasy bagażnika - to jest wada sedana, ale jak wiadomo można zastosować teleskopy i spokój, a tu tego nie zrobili. Co do jakości materiałów - proponuję obejżeć Focusa najnowszego czy Octavię. Niestety twarde plastiki znowu powracają. W Elantrze nie podobają mi się na gónym pasie drzwi - tam powinno być miękko.
aż musiałem się zarejestrować bo mnie z równowagi wyprowadzacie, oczywiście że nie pali 9l !!! na trasie to spokojnie dosłownie trochę ponad 5l, po za tym auto jest super
Oczywiście, że ten samochód pali dużo mniej, co więcej uważam że spalanie należy do jego zalet. Dla przykładu trasa 1150 km z pięcioma osobami na pokładzie i bagażami na tydzień, w tym około 200 km autostrady, reszta po polskich drogach wojewódzkich z dużym natężeniem ruchu przez co z koniecznością częstego wyprzedzania, spalił 6,4 litra/100km. Tak pokazywał komputer i tak wyszło z obliczeń. W mieście (Warszawa) nie przekraczam 6,7 l/100km.
Zanim wybrałem Elantrę, jeździłem również nową Corollą 1.6 oraz innymi modelami Hyundaia, tj. i30 1.4 LPG oraz 1.6 120KM. Z tych aut najbardziej podobała mi się Corolla, ale niestety silnik w dolnym zakresie obrotów mało elastyczny (co w mieście ma znaczenie). Jeśli chodzi o ten aspekt to zarówno i30 jak i Elantra są o niebo lepsze. W przypadku Elantry podniesienie mocy jest również odczuwalne w wyższym zakresie obrotów, w porównaniu do i30. Dlatego też ze względu na lepszą elastyczność silnika (szczególnie w dolnym zakresie obrotów), prostą budowę (bez downsizngu, dwumas, turbo) jak i chęci posiadania auta jednak trochę innego niż i30 zdecydowałem się na jej wybór. Co więcej, żaden ze znajomych nie kojarzył modelu Elantra, ale każdemu się podoba. Jednak najważniejsze, że nam się podoba i naprawdę jak na razie mało pali (dane w artykule mocno przesadzone) i dobrze się prowadzi. Polecam nie sugerować się marką tylko chłodną oceną.