Forum samochodowe » Audi forum » zapowietrza się a6 2.5tdi
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

zapowietrza się a6 2.5tdi

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
tadeo39

Post2008-02-08, 00:44      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
prosze o pomoc,od 4tygodni zapowietrza mi się auto a6 2.5tdi wymieniłem dwa razy filtr paliwa,dwa razy zaworki ,które są przy filtrze paliwa,mechanik dał,dwa zawory zwrotne przed filtrem paliwa,wymienił zawór,przy pompie wtryskowej,a auto rano wogóle nie pali albo bardzo ciężko, pużniej pali już na pół obrotu ,rano wraca problem,wsadził do bańki przewód zwrotny i zasilający bezpośrednio do pompy wtryskowej i było ok paliwo się nie cofało ,ani nie byłó powietrza ,normalnie to rano nie pali ,jak odpali na samostart to pużniej pali ale jak się doda gazu to idą bąble powietrza,prosze o pomoc

Reklamy
KRZYCHU123

Post2008-02-08, 18:25      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
musisz zrobic te powietrze bo te pompy własnie od tego siadaja i nie uzywaj samostartu to nie te silniki z przed tamtej epoki Laughing
z tym problemem ciezko na odległosc musisz szukac
podgrzewacz paliwa
filtr (obudowa tez czasem nie trzyma nie kupuj filtrona)
wszystkie weze (zasil....powrot)
wszystkie powroty od wtryskow (szczegulnie) czy sie nie poci (jakies slady)
sama pompa (czy sucha)

gdzies tam musisz szukac to nie bedzie duzy wyciek bo ciezko ale pali
wiecej ci nie pomoge bo to jest znany problem przy pompo wtriskiwaczach a ciezki do znalezienia (wyciek bardzo mały badz wogole tylko zasysa powietrze)

tadeo39

Post2008-02-08, 19:17      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
Dzięki za podpowiedz,węże wszystkie są nowe pompa też jest sucha, dzisiaj zapalił ale tylko na chwile bo było powietrze,paliwo cały czas się cofa,pozdrawiam

KRZYCHU123

Post2008-02-08, 19:36      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
jezeli masz zawory zwrotne tak jak pisałes to sie nie cofa tylko łapie powietrze i jeszcze raz napisze zarzniesz pompe szukaj dalej uszczelki koło filtra czasami werzyk wyglada na zdrowy a sie rozdwaja w srodku przy zacisku

powodzenia masz przechlapane

tadeo39

Post2008-02-08, 21:29      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
ten zaworek czarny przy filtrze był wymieniony,nawet dwa razy na nowy przewody do filtra też są nowe o jakiej uszczelce mówisz koło filtra

KRZYCHU123

Post2008-02-08, 22:34      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
uszczelka pod zaworkiem ( podgrzewaczem ) oring
a podłacz bezposrednio od baku omijajac filtr i zobacz czy nie ciagnie pow...na roznych obrotach to odpadnie ci przed filtrem lub za

tadeo39

Post2008-02-08, 23:21      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
dzięki wielkie,jutro bende walczył

piotreq007 audi
a6 c5

Post2008-02-12, 17:44      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
siemka.wlasnie mialem ten sam problem.zawor zwrotny nie mial uszczelki w srodku i zaczal lapac powietrze.wymienilem zawor , uszczelke w zaworze i oring na filtrze.moj mechanik tez zglupial ,bo nie wiedzial skad sie bierze powietrze.i - podlaczyl kompresor do wlewu paliwa.zaczelo cieknac spod zaworka.i tam byl problem.POWODZENIA

KRZYCHU123

Post2008-02-12, 18:02      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
tylko ze czesto sie moze zepsuc po podłaczeniu kompresora łacznie z pompa wtryskowa

szczerban

Post2008-02-24, 00:13      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
witam dzielnie walczacych o odpowietrzenie audi a6 sam mam taka 180 km i powiem ze to jest problem z kturym walcza mechanicy od 2 miesiecy wymienili wszystko co sie dalo i nic rano nie chce odpalic dopiero jak zamontowalem elektroniczne odciecie odpływu paliwa podkreslam odplywu to mode dgo rano odpalic i to z wielkim trudem gdzies po okolo 8 sek krecenia jak tylko odpali to chodzi bez problemow jak gdyby nic stawiam na 8 godzin odpala normalnie jak tylko postoi cala noc znowu to samo mam zawor preplywowy na werzu ktury dostarcza paliwo jednak ono ucieka powrotem a nie przyplywem teraz panowie w warsztacie wymieniaja wszystkie uszczelki w pompie mam nadzieje ze to cos da bo juz trace cierpliwosc wymienilem juz 3 razy filtr jakis czarny plastik przy filtrze wszystkir zaworki uszczelki nawet pompke w baku bo oczywiscie djagnoz jest tysiace i nic z tego a zaczelo sie od tego ze dalempompke do regeneracji i tak jak pan mowil jak jest caly bak to pali normalnie jak cos ubedzie to mol prosze o jakies wskazowki w poniedzialek odbieram samochod to sie okaze dam znac pozdrawiam

KRZYCHU123

Post2008-02-24, 11:33      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
pompka spientrzajaca paliwa włacza sie jak jest okolo 2/3 baku moze nie dziala a pisales ze ktos tam grzebał

remik

Post2008-02-28, 23:40      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
witam. sprawdz przewód paliwowy czy nie masz przetartego lub dziury.napewno gdzies cia Embarassed gnie lewe powietrze i sie zapowietrza

krzysiek1135

Post2008-03-19, 13:21      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
witam mam to samo moja a6 2.5 d 150 km 2000r. już nie odpala po paru godz i tez przerabiam filtr czarny meges na filtrze wymiana przewodów w koncu załozyłem ręczna pompkę miedzy pompa a filtrem i spróbowałem przed odpaleniem podpompować paliwo pomogło i w takim układzie odpala .. zdjałem ta pompke uzupełniłem paliwo w wezach ztrzykawką i jest swiatełko w tunelu zaczałem rano odpalać dodatkowo na zupełnie wcisniętym pedale gazu i cud zaczeła odpalac wczoraj i przedwczoraj troche paliła na raty czyli około 3-4 sekund a dzisiaj bardzo ładnie
.... nie wiem dlaczego zaczeła odpalać czy dlatego że tą ręczna pompkę załozyłem czy dlatego że odpalam z wcisnietym gazem .zabawne to wszystko troche ale kur.. nie wiem zupełnie dlaczego tak sie dzieje acha wczesniej tez załozyłem dodatkowo zwykłe zawork zwrotne i i hu.. to dało może elektrycznie otwierany na powrocie i przed pompa by cos dały tego jeszcze nie prubowałem ale na razie ta stara kur.. pali sprobujcie odpalać z wcisnietym gazem do podłogi tylko tak zeby po odpaleniu nie dawać jej od razu max obrotów bo to niezdrowe

rombanek22

Post2008-03-19, 15:59      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
witam a moze sprawdz jeszcze cos odkrec korek od wlewu paliwa i sprawdz czy rano pali moze to nie tu przyczyna moze poprostu tworzy ci sie cisnienie cos sie zawiesilo w baku to sie zdarza.
zostaw samochud bez korka na noc odpal go rano jak odpali bez trudu to wiesz gdzie masz szukac moze odpowietrznik ci sie zacina pozdrawiam

krzysiek1135

Post2008-03-20, 13:27      zapowietrza się a6 2.5tdi Odpowiedz z cytatem
dzięki ale obawiam się ze to nie to ..odkrecałem korek kilka razy i nie ma charakterystycznego dzwieku zasysania powietrza który pojawia sie gdy tworzy sie podcisnienie w baku nawet zakładajac ze to moze miec wpływ to po zalaniu paliwa i przejechaniu 5-15 kilometrów wytworzone podcisnienie nie powinno byc takie duze ze miałoby to powodowac jakies utrudnienia ..ktos tutaj na forum zwrocił uwagę (sorry nie pamietam niku) że moze sie zapowietrzać się powrotem (powrót wraca przez filtr i tam może dostawac się powietrze które wedruje do do pompy ...jezeli dobrze zrozumiałem ? czy paliwo schodzi do baku i w to miejsce dostaje sie powietrze z baku? ) jezeli jest to mozliwe to wydaje sie byc jedna z bardziej prawdopodobnych przyczyn ktos wspomniał równiez ze moze łapac powietrze tymi małymi wezykami przelewu łaczacymi wtryskiwacze ...jak to sprawdzić i jak sie za to zabrac moze ktos podpowie bede wdzieczny ... jak wspominałem wczesniej moj cudownie uleczony samochód zaczął rano odpalać ale odpalam go na wciśnietym gazie na maxa i wtedy nawet całkiem w miare zagada . Na krotkich odcinkach i wielu postojach (jazda mieska) tez odpala ale czuć ze ta pompa łapie olej napedowy z trudem i za kazdym podejsciem do samochodu mozna zadac sobie pytanie czy tym razem tez sie uda Question Shocked powiem jeszce tyko ze wszystko zaczeło sie dziac po wymianie wałków rozrzadu które były juz lekko wytarte było słychac ze troche klepie ale odpalać odpalał idealnie obojetnie czy zimno czy ciepło nie było najmniejszego problemu wiec co sie ... stało?

Forum samochodowe » Audi forum » zapowietrza się a6 2.5tdi Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: