Mam problem bmw 530 z 99 drugi raz po myjni samochód gaśnie po przejechaniu paru metrów.Od czego powinienem za cząc sprawdzac ,dobre rady mile widziane.
Reklamy
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
troszke sie przerabia tego na warsztacie i różne przypadki bywaja ale czesto dzieja sie dokładnie te same usterki ale przyczyny sa różne i czasem bywaja takie same albo podobne.... jak moge to pomoge.... jak wiem to tez pomoge!!moze i "sprzedaje"swoja jakas tam wiedze za darmo ale mam nadzieje ze komus pomoze... przeciez na allegro nie wystawie...
a tak na marginesie.... doszedłes z bawarka do ładu czy jeszcze suszusz??!!
dalton
2009-04-10, 23:56 gaśnie bmw 530 z 99
Sorki chyba się nie obraziłeś Arczan jeszcze nie do szedlem co ale to może dla tego nie byłem na myjni ,ale jak masz jakies rady to chętnie posłucham ,bo ze mnie to żaden mechanik tylko użytkownik
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
nie no spoko za co miał bym sie obrazic??!!dobrze chyba ze ktos dostrzega moje ingerencje na V10... a ile ludzi do mnie dzwoni z róznymi problemami i zapytaniami bo w ich miescie mechanicy nie umia im pomóc... ale tak szczerze to co ja moge wiecej tez zrobic jak nie mam auta przed soba.... a ktos nie przyjedzie specjalnie z nad morza do mnie bo sie mu nie kalkuluje..... a ile razy było tak ze jak dzwonili ludzie to gadałem z nimi i tłumaczyłem przez ponad godzine... tylko nie wiem z jakim efektem koncowym!!a numer mieli własnie z forum V10!!a
a co do twojego problemu to skupił bym sie na przedniej czesci pojazdu poniewaz po prawej str.sa komputery i moze je zalewa po myjni... moze jest nie szczelna obudowa filtra kabinowego i pokrywka komputerów i jakos przesiaka woda.... ja bym to sprawdził tak-zlał bym obficie tył auta i sprawdził co sie bedzie dziac.... pózniej to saamo z przodem auta ale kolejno lewa strone auta a pózniej prawa a jak by to nic nie dało to cały przód bym namaczał do momentu az by cos wyszło jak by juz nie zapalił to bym rozbierał plastiki i patrzył po instalacji gdzie stoi woda i czy moze tam robic jakies problemy... moze jekis kabel jest przetarty i jak dostanie wody to łapie mase..... nie wim trudno mi cos wiecej powiedziec w tym temacie poniewaz nie mam auta przed soba!!
dalton
2009-04-11, 13:23 gaśnie bmw 530 z 99
Dzięki wielkie Arczan,po prubuje NARA
dalton
2009-04-11, 19:40 gaśnie bmw 530 z 99
Ty Arczan byłem na myjni i co chodzi normalnie zdziwiłem się pozytwnie ,ale to tylko jeden problem mniej bo wymieniłem spreżyny bo prawa pękła i kolo powiedział ze musze zmienic amorki bo niedługo znowu może pęknac ,i co znowu dochodza jakieś dzwięki czyli 3 dni no moze jeszcze ze 2 i kaska w błoto wywalona . Jednym słowem już nigdy nie kupie 10 letniej bawarki bo to droga zabawka , za te wszystkie części co muszę wymienic to kupił bym jakieś autko do jazdy na codzień .Żonka ma 22 latka golfa i śmiga nim codziennie że asz miło popatrzec.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
powiem tak.... kumpel ma e39 z 96roku 2.5TDS-a z przebiegiem 367 tys.km i od nowosci jak ja ma to wymienił pierwszy raz zawieszenie przednie i tylnie jakies 3 tyg.temu ( a dokładnie to ja mu je wymieniłem) zrobiłem mu wszystko łącznie z głównymi gumami na "sankach" z tyłu tarczami z ATE klockami ham. i przednimi wachaczami i piastami bo łozyska huczały..... i kosztowało go to 3800zł i zostały do wymiany amory(skutecznosc jest ale delikatnie stukaja) ale trzeba sie wsłuchac i ma jeszcze pompe wtryskowa do wymiany(jak to w TDS-ach bywa) i na bieżąco filtry oleje (oczywiscie castrol magnatec i filtry bosch-a) dbam mu o to auto i nie ma z nim problemu jak zima tak i latem i wie ze wsiada odpala robi trase np.2tys.km i nie ma problemu!!!wiesz sukces kupienia samochodu zeby nie było wielkiego wkładu finansowego zalezy w duzej mierze od poprzedniego własciciela i mechanika który wczesniej dogladał tego auta!!a tak na marginesie to ten sam klient ma E38 i równiez mu jakis rok temu wymieniałem całe przednie zawieszenie razem z amortyzatorami wszystkimi wachaczami klockami i tarczami a miesiac temu mu pekła sprezyna z prawej strony z przodu i to tak ze mu rozerwało opone za ponad 700zł. wiec bywaja takie przypadki i nie jestes sam z takimi rzeczami... a polskie drogi pozostawiaja wiele do życzenia.... zajmuje sie tez transportem i w listopadzie robiłem resor z prawej str. w mojej ciezarówce z tyłu i na cybanty dałem jeszcze dodatkowo nakretki kontrujace a i tak sie rozkreciły i popuscił sie resor....
dalton
2009-04-12, 11:42 gaśnie bmw 530 z 99
Arczan powiedz mi czy to możliwe że jeśli wymieniałem sprężyny 3 dni temu no może 5,ponieważ prawa mi poszła że po tak krutkim okreśe znowu dobiegają dziwne dzwięki właśnie z prawej strony jak skręcam wolno jadąc,a może mechanior coś z paskudził.pod kreśle że amorki są słabe.Jakie jest twoje zdanie na ten temat.
mechanik arczan 84-24
Mercedes
słuchaj zawieszenie w bmw poczawszy od E32 idac przez e34 e38 i e39 jest to specyficzne zawieszenie.... dlatego ze nawet gdy masz wyj...ne wachacze (nie lekko wybite )to na przegladzie ci to nie wyjdzie.... zawieszenie bedzie ci sie tłukło ze na polu bedzie to słychac a diagnosta powie ci ze zawieszenie jest dobre.... tak jest to skonstruowane!!wiec w reku jak masz wachacz to moze nawet wydawac sie dobry ale bedzie miec jednak mały juz luz i bedzie na małych dziurkach podstukiwac...... niby zawieszenie jest proste.... dwa wachacze łącznik stabilizatora Mc-person i to wszystko ale potrafi czasami przyspozyc problemu.... w tej e39 co robiłem zawieszenie to wyobraz sobie ze była wybita zwrotnica... a dokładnie gniazdo do osadzania wachacza i waliło tak ze miałem wrazenie ze zaraz zawieszenie odpadnie!! mozesz miec zuzyte juz poduszki na górnej czeci amorka i nie bedzie juz to miało takiego tłumienia jak miec powinno.... jaki to rodzaj stuku jest??