Witajcie.Chciałbym wrzucić gaz do mojej Reni rok 2002 1,4 ;75 km .Jak sądzicie gaz to dobry pomysł bo słyszałem różne komentarze na ten temat.Może gazowaliście to autko.Napiszcie o efektach. Pozdrawiam.
Reklamy
ARON
I've got a Hemi
Wyłącz światła - włącz myślenie! (www.dadrl.pl)
2009-10-23, 09:09 Gaz do Thalii
Przy tak małym silniku jest sens gaz zakładać? Z gazem jest tak, że jak wszystko regularnie robisz (serwisujesz) to jest bez problemów i działają jak należy po warunkiem, że silnik przed montażem będzie w 100% sprawny oraz montaż samej instalacji gaz. przeprowadzony będzie prawidłowo...
Ostatnio zmieniony przez ARON dnia 2009-10-23, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Przy tak małym silniku jest sens gaz palować? Z gazem jest tak, że jak wszystko regularnie robisz (serwisujesz) to jest bez problemów i działają jak należy po warunkiem, że silnik przed montażem będzie w 100% sprawny oraz montaż samej instalacji gaz. przeprowadzony będzie prawidłowo...
masz rację z pojemnością silnika ale cena gazu mówi sama za siebie.
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
Miasto: Warszawa
2009-10-23, 18:24 Gaz do Thalii
Jak napiszesz ile kilometrow robisz rocznie to ci powiem czy ci sie oplaca
przy 12tys km rocznie to nawet bym nie myslal zeby zakladc gaz zwrot kosztow instalacji i montazu po 3-4 latach by u ciebie nastąpił. Zawsze dziwie sie ludziom co zakładają gaz a mało jażdzą szczególnie do małych samochodów. przykladowo pali ci 7/100 czyli rocznie 840 L * 5 pln=4200 gazu w takim wypadku jak pali 7 benzyny spali 9 L /100 czyli u ciebie to wyjdzie 1080 L *2 pln+2160 koszt instalacji ok 4000 wiec dwa lata i dopiero sie zwróci. Oczywiście rozmawiamy o normalnej instalacji sekwencyjnej a nie robionej u pana Tadzia za 2000 bo wtedy trzeba bedzie doliczyć koszt nowego kolektora który po 1000 lub 2000 sie rozwerwie bo np. sie przewodów na czas nie wymieni i auto kichnie. Pozdrawiam ps. decyzja nalezy do ciebie ale ja przy takim przebiegu bym w to niewchodził
ARON
I've got a Hemi
Wyłącz światła - włącz myślenie! (www.dadrl.pl)
2009-10-24, 18:00 Gaz do Thalii
Może akurat właścicielowi nie chodziło konkretnie o zwrot całej instalacji i żeby krócej niż by ten czas amortyzacji nastąpił już sprzedać auto - po prostu oszczędność na dłuższy czas? Wiadomo - wszystko najlepiej opłaca się i tak na dużych silnikach.
a jaką instalację i za ile miałbym wrzucić (chociaż przyznaję że macie rację).
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2009-10-24, 18:46 Gaz do Thalii
A mnie się wydaje że nawet jak by miał nią śmigać jeszcze 10lat w co wątpie auto z 2002 roku to i tak sie nieopłaca i nie licze tu serwisu i kosztów przeglądu bo przy takim przebiegu to wszystkie przeglądy wymiany filtrów gazu , przewodów wysokiego, świec to jest raz w roku wiec i to można przeboleć, ale jesli ktoś robi 12tyś rocznie to naprawde nieopłacalne ostatnio przez dwa miesiące musiałem się gnieść w aucie Suzuki Swift 1.3 benzynka jazda wiekszosc po Warszawie spalanie 6 litrów rewelacja gdyby nie blacha auto nie do zdarcia i spotkałem gościa z takim samochodem przerobionym na gaz co własnie robi rocznie 12-15 tyś i po wszystkich wyliczeniach wyszło na to że się nie opłaca, a uwież mi można tym autem jechać ekonomiczniej ja nieumiem niestety
a jaką instalację i za ile miałbym wrzucić (chociaż przyznaję że macie rację).
co do instalacji napewno bym szukał warsztatu który się tym zajmuje od paru lat i wielu pracowników się niezmieniło co do samej instalacji napewno sekwencyjna kolektor plastykowy i tu niech ci nie wmówią że jak wstawią takie klapki jako zabezpieczenie przed rozerwaniem to cie to uchroni. Ja osobiście w Kangoo 1.4 miałem instalacje OMVL wsadziłem ją jak auto miało przejechane ponad 80tys/km ja przejechałem w przeciągu 4 lat ponad 250tys/km bez większych problemów ale pilnowałem terminowych przeglądów wymian filtrów i świec oprócz padnięcia pompy paliwa i to nie ze wzgledu na mały poziom benzynki tylko ze starości to nic się nie działo z tym że ja dużo robie kilometrów rocznie i dla mnie to była oszczędnośc. Moja propozycja usiądz na spokojnie przelicz jeszcze wszystko i dobrze się zastanów ile czasu jeszcze zamierzasz tym autem sobie jeżdzić bo jesli dwa lata to po co robic nastepnemu prezent a ze wzgledu na instalacje drożej takiego auta nie sprzedasz.
burm192 widzę że jesteś znawcą i masz doświadczenie chyba mnie przekonałeś wielkie dzięki za dyskusję poważnie się zastanowię nad gazem pozdrawiam.(chociaż tematu nie zamykam)
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2009-10-25, 12:38 Gaz do Thalii
może znawcą to za dużo powiedziane ale na gazie już troche przejechałem kilometrów i nie jednym autem, gdybyś rocznie przejechał ok 20-25tyś. to bym ci telko napisał żebyś starannie wybrał warsztat montujący gaz i nie łapał się na najtańszą oferte ale przy tych kilometrach naprawde gra nie warta świeczki no chyba ze to by był nowy samochód i byś planował jeżdzić nim ok 5 lat. pozdrawiam
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2009-11-01, 14:16 Gaz do Thalii
elo ryszard dowiedziałem sie ile taka już dobra instalacja do twojego auta by kosztowała teraz tylko ile jeszcze zamierzasz tym autem śmigać bo najmłodsze już nie jest jeśli ze dwa lata to instalacja ci się zwróci tylko czy ci ktoś potem uwierzy że ty tylko tyle kilometrów zrobiłeś mając instalacje
Witaj burm. To ile kosztuje taka instalacja i w którym mieście ,a autkiem mam zamiar śmigać ze trzy lata chyba że w totka wygram
burm192
Chrysler
Grand Voyager 3.3V6
2009-11-01, 18:13 Gaz do Thalii
Jak wygrasz w totka to wtedy nie będziesz patrzył czy wsadziłeś gaz dopiero co i czy ci się zwrócił . Instalacja powinna kosztować do 2500 miasto Ożarów Maz. ok. 20km od Warszawy jeśli 3 lata spokojnie ci się zwróci a jeśli wstawisz to napewno nie bedziesz jeżdził 12 tyś/km rocznie tylko zaczniesz wtedy robić więcej kilometrów więc i zwrot bedzie szybszy. Pozdrawiam
ps. pamiętaj że gaz lubi regularne wymiany filtrów świec a napewno nie będziesz miał problemów to nie są pierwsze instalacje które potrafiły narozrabiać