Moje auto gaśnie w czasie jazdy. Mam opel astra 1996 1,4 benzyna, gaz. zaczęło się od bardzo częstego gaśnięcia na benzynie. Odpalał przejechał jakieś 200, 300 metrów i zapalały się wszystkie kontrolki silnik gasł, po przełączeniu na gaz, jechał bez problemu. Oddałam do mechanika wymienił mi filtr i autko zaczęło jeździć na benzynie wyłączało się ale bardzo rzadko, w trasie jechało bez problemów za to na gazie po dłuższej jeździe zaczął się wyłączać. Dwa dni po wymianie filtra auto przestało mi odpalać i jeździć na benzynie, teraz jeżdżę tylko na gazie. Dziś w trasie zauważyłam, ze samochód gaśnie w momencie hamowania z dużej prędkości, przy hamowaniu silnikiem wszystko było ok, ale jak hamowałam normalnie od razu mi się wyłączał. Drugi problem, nie wiem czy związany z tym, to to że od momentu kiedy zaczął mi gasnąć, mam wrażenie że auto się przegrzewa. Czasami po przejechaniu kilku kilometrów jest straszny smród z silnika tak jak po ostrym przygazowaniu go, silnik jest bardzo ciepły, a kontrolka dochodzi mi do 100, przy jeździe w trasie tego problemu nie ma. Jeżeli chodzi o kontrolkę która dochodzi do 100 zauważyłam, że tak się dzieje w okresie wakacyjnym gdy jest ciepło, zimą nie ma tego problemu, tylko skąd ten smród??? Wcześniej tego nie było. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Reklamy
bogi5795
2009-05-12, 10:27 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
moim zdaniem trzeba wymienić czujnik hala zwany też impulsator, można go wykręcić i przemyć w benzynie ekstrakcyjnej jeśli cokolwiek zmieni czyszczenie to będzie ok po wymianie, to moja sugestia!!!
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
a wiesz na jakiej zasadzie działa czujnik halla..... tu nie wystarczy wrzucic 2ki i szarpnac autem..... prosze poczytaj troche prasy branżowej jak chcesz miec jakac konkretna wiedze albo czytaj i ucz sie z tego co inni pisza moze nie zawsze logicznie i zrozumiale ale cos sie wychaczy czasem interesujacego..... ludzie czytaja pózniej takie brednie i przyjezdzaja na warsztat i opowiadaja to co przeczytali na forum a mi sie nogi uginaja i traci sie czas na wyłozenie klientowi czemu jest konieczna wymiana elementu na 1.500zł a nie na 40zł bo na forum przeczytał ze to bedzie to....
choc nie wymienia sie takich elementów bez porozumienia z klientem.... ale sa takie warsztakty które z checi zysku tak robia a jak nie zaplacisz to nie wydadza ci pojazdu choc nie maja prawa ci go przetrzymywac bez twojej zgody poniewasz jest to twoja własnosc i wydac samochód musza!!!!
bogi5795
2009-05-14, 19:48 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
mechanik arczan 84-24 wszędzie Cię pełno i krytyka nic konkretnego nie doradzasz.
na jednym z forum opisywałem usterkę w moim aucie i zamieszczę link tu, jak ty chociaż wymienisz to co może być przyczyną tej usterki.
- corolla 1.8 16V 130KM 142 tyś. silnik rozgrzany auto na wolnych obrotach, gdy kręcę kierownicą w prawo lub lewo obroty pływają, po przełączeniu na gaz ciężko się rusza z miejsca.
- wymień części które mogą być tego przyczyną.
czekam!!!!!
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
a moze bys mi napisał czy wspomaganie elektryczne czy hydrauliczne.... i jaka instalacja gazowa... czy moze na parowniku czy na wtrysku... która generacja.... wiesz ja wrózką jeszcze nie jestem....
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-05-14, 22:26 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
Bogi jak nie jestes mechanikiem to sie zastanów co piszesz i do kogo,włacz 2-ke i noga popchaj samochód to nie epoka flinstonów!!! i to w dodatku diesla
Ile samochodów w swoim zyciu naprawiłes ?
Jestes mechanikiem?
I niebadz taki madry z tą corolla bo nikt na tym forum jej nie widział oprucz ciebie wiec sie nie przechwalaj bo my mozemy snuc tylko domysły co to moze byc.Takich przypadków czy ja czy arczan mozemy dac Ci setki.
Wiec jesli masz teraz doła to najlepiej zakop sie w nim i nie pisz takich postów wiecej.Nara
franiu
2009-05-14, 23:37 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
A biedny Agiss niczego sie nie dowiedzial
audi
A6 c6
2009-05-14, 23:50 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
Nie biedny tylko biedna bo to Kobietka jest.
No i jej na priva wysłałem moje domysły ale nie odpowiedziała
Tak to jest z nowymi uzytkownikami
Ps.A jesli chodzi o Arczana to powinien zmienic nick na Arczan 84-25 co by nie mówic latka leca hehe
bogi5795
2009-05-15, 09:34 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
wspomaganie hydrauliczne, a gaz odpuście sobie bo już wam miękną kolana.
ja mechanikiem nie jestem, wiem tyle co wyczytam na forum a forum jest dla każdego i każdy możne wpisać swoje spostrzeżenia i sam zadecyduje czy b to b i czy w jego chlewiku pasuje!!!
audi
A6 c6
2009-05-15, 12:00 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
Ja ciebie pamietam było podobne forum ale wtedy pisałes ze tylko jak skrecasz w chyba lewo to silnik gasnie czy nie tak?
A u Ciebie to to wydaje mi sie ze to pompa od wspomagania lub maglownica moga tez a zreszta chciałes przykłady to masz:
-Zbyt mało oleju w układzie hydraulicznym mechanizmu wspomagającego.
-Zapowietrzony układ hydrauliczny.
-Zawór regulacyjny w pompie pozostaje zawieszony względnie jest zatkany.
-nastąpiło pęknięcie filtra i zatkanie otworu przewodu ssącego.
-Zatkany filtr, niedrożne przewody.
-Tłok zaworu jest nieszczelny względnie nie zamyka zaworu.
-Uszkodzony jest pierścień uszczelniający w pokrywie pośredniej.
-Uszkodzone są pierścienie uszczelniające Tłok.
-Brak ciśnienia w dolnej przestrzeni cylindra.
-Nieszczelny jest dolny lub górny ogranicznik hydrauliczny skrótu.
-Brak ciśnienia w górnej przestrzeni cylindra.
-Uszkodzony jest pierścień uszczelniający rozdzielacza hydraulicznego śruby przekładni kierowniczej.
-Ogranicznik hydrauliczny działa zbyt wcześnie.
-Uszkodzony jest pierścień rowkowy w pokrywie pośredniej względnie utracił sprężystość.
-Niewłaściwe ustawienie ogranicznika hydraulicznego skrótu, przekładnia kierownicza ustawia się sama w położeniu końcowym po puszczeniu koła kierownicy.
Jesli problemy sa tylko podczas skrętu w lewo, względnie tylko w prawo to:
-Zawór ogranicznika hydraulicznego reaguje przedwcześnie.
-Uszkodzone wewnętrzne elementy uszczelniające.
PS.I tak pewnie powiesz ze wyczysciłes czujnik hala i po problemie
bogi5795
2009-05-15, 18:20 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
czujnik hala jeśli jest uszkodzony to auto gaśnie podczas jazdy i po jakimś czasie może jechać, albo nie można go uruchomić zimnego lub ciepłego silnika.
- nie wymieniłeś usterki!!! pamiętaj że to TOYOTA!!!
Ostatnio zmieniony przez bogi5795 dnia 2009-05-15, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
audi
A6 c6
2009-05-15, 19:02 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
Bogi ja mam Cie daleko w d... nic wiecej nie napisze
bogi5795
2009-05-15, 19:45 Moje auto gaśnie w czasie jazdy
nie masz powodu że by się tak złościć pamiętaj że prawdy są zawsze trzy Twoja prawda moja prawda i gówno prawda ...
usterkę opiszę !!!
mechanik arczan 84-24
Mercedes
ty gosciu naucz sie wpierw czytac..... to po 1-wsze!!po 2-ie to Agisss napisal/a ze jak auto gasło i przełaczyła na gaz to jechało..... to co WG.twojej teorii halotron nie działa w trakcie jazdy na gazie...... ????!!? wiesz gdzie sie znajduje halotron????