Forum samochodowe » Skoda forum » octavia brak mocy problem
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

octavia brak mocy problem

Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
joker66

Post2008-01-09, 15:27      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
witam. posiadam octavie 1,9TDi 110KM z 2004 roku ma przejechane 36 tyś.
i mam taki problem . ostatnio zauważyłem podczas jazdy ze w pewnym momencie przy wyprzedzaniu brakuje jej mocyjak by turbina nie chodziła i chodzi jak zwykły diesel bez turbiny. problem znika po zgaszeniu auta ale po ponoenym odpaleniu pojawia się od prędkości 100km/h a i jeszcze dziś mi sie zapaliła lampka od sterowania silnika. proszę o pomoc>>>

Reklamy
Rysiek

Post2008-01-09, 15:31      octavia. Odpowiedz z cytatem
bylo wiele razy, turbina przechodzi w tryb awaryjny, prawidlowo

musisz jecha i sprawdzic kabelki, czujniki, sterowniki itp wszystko, cos kompowi brakuje, nie dochodzi lub sie zepsula jakas pierdola, dlatego wylacza turbo w awaryjny zeby jej nie zepsuc

Heiduk Audi
A4

Post2008-01-09, 15:51      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
Może filtr paliwa?

Rysiek

Post2008-01-09, 16:01      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
nie raczej, filtr paliwa to usterka mechaniczna i objawy by byly, a tu jest objaw elektroniczny, wylaczanie przez ECU turbo w tryb awaryjny, w 99% z brauk jakichs danych dla bezpieczenstwa, jakis czujnik zepsuty, jakis kabelek sie odlaczyl itp

joker66

Post2008-01-09, 16:29      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
zauwazyłem ze koło turbiny jest spocone miejsce tak jak by troszrczke olej wychodził z tego gumowego przewodu

Rysiek

Post2008-01-09, 20:42      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
trzeba wymienic przewod i sprawdzic, czy olej czegos nie zachlapał, nie jezdzij tak bo ci cos zaleje mi np. kiedys zachlapało rozrusznik i poszedl do kosza

Wlazlo

Post2008-01-10, 22:04      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
Witam Miałem coś takiego w octawi 99r.
zaczołem od filtrów
sprawdzałem przepływomierz
a skonczyłem na czyszczeniu turbiny działo sie tak przy np 120km/h tak jakby tracił 3/4 mocy
jest jeszcze jedna sprawa
jak jezdzisz po mieście
to trzeba przegonic auto po trasie jak ci sie zacina np.przy 130km/h to bujnij sie 125 i przytrzymaj go przy tej predkosci troche i stopniowo zwiekszj szybkość nie wiem gdzie ty to znajdziesz w Polsce taką droge ale ja tak robiłem
spadek mocy spowodowany jest zabijaniem sie turbiny spalinami spowodowane wolną jazdą po mieście
ja miałem dodatkowo wybijaniem prewodu z interkulera gdzyz z zabicia spalinami turbiny przestawił sie zawór i dawał maxymalne cisnienie.
Aha zeby wyciągnąc turbine w octavi trzeba odkrecac półoś nie tak jak w passacie trzy sruby.

joker66

Post2008-01-11, 08:42      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
to miałeś tak jak u mniet.tylko ze mi słabnie przy 110 km/h i oatatnio zapaliła sie lampka od silnika ale troszke pogazowałem i zgasła

Wlazlo

Post2008-01-13, 01:04      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
Te szybkosći co podałem to przykładowe mi róznie łapało za czyszczenie zapłaciłem lekko ponat 200zł dziwne ze po moim opisie rysiek ci nie napisał ze czyszczenie nic nie da i nie skierował cie na kompa ale szanuje jego zdanie.pozdrawiam. Aha poszukaj sobie gdzies kiedys sam opisywałem ten sam problem z turbiną.

Rysiek

Post2008-01-13, 01:19      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
ta kusilo mnie po takich bzdurach Smile

"spadek mocy spowodowany jest zabijaniem sie turbiny spalinami spowodowane wolną jazdą po mieście " Laughing Very Happy

turbina wiesz jak dziala? napedzana jest spalinami Smile
wiesz kiedy mniej leci spalin? kiedy jedzie sie wolniej Smile

od wolnych obrotów, a nie jazdy, mozna zapiec wtryski, a nie zawalic turbine

zaplaciles 200zl za oczyszczenie lopatek i na 99% przy tej okazji mechanik naprawil dotykiem palca jakas inna pierdole, ktore opisuje co chwila kabelek przy czujniczku wysunal sie troche, czy cos bylo zakryte jakis zaworek odsłonił, ktora to byla przyczyna braku mocy powyzej jakichs tam obrotów

przepałowanie samochodu faktycznie nieraz pomaga, choc raczej chodzi o silniki wolnossące, ale, ze spaliny zawalają turbine jak sie po miescie duzo jezdzi to oczywiscie bzdura dlatego nie odpisywalem bo uznalem ze to oczywiste mylilem sie jak widze Smile

szkoda

Post2008-03-03, 16:03      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
to samo, octavia 110km, diesel 2004 rok 60 tys, zapalila sie kontrolka silnika,spadek mocy przy 120 km/h.
w serwisie poinformowali ze turbina sie konczy, nowa 7000 zl, po moim zapytaniu czy to nie jest przypadkiem wada wrodzona turbiny uznali reklamacje i zaplacilem za robocizne.
A jak to jest z wylaczniem silnika po jezdzie, jest szkola twierdzaca ze trzeba odczekac dluzszy czas by nie spalic turbiny?[/b]

Rysiek

Post2008-03-03, 23:50      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
nie nie spalic, tylko dac sie olejowi rozejsc spokojnie i lopatkom zwolnic i nie dluzszy czas, ale 30-60s wystarczy po ostrej jezdzie to wszystko

nowa turbina nie kosztuje 7000 tylko 5200 w aso, a w sklepie czy u tunera taka sama 1200-2000zl

MARES

Post2008-03-09, 18:18      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
Witaj ! Przypuszczalnie masz problem z przepływomierzem - albo uszkodzony albo wystąpił błąd w komputerze podczas odczytywania danych o masie doładowywanego powietrza...- trzeba podłączyć do kompa diagnostycznego i wyjdzie ...

ppiotr4

Post2009-01-02, 19:42      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
Rysiek napisał:
nie nie spalic, tylko dac sie olejowi rozejsc spokojnie i lopatkom zwolnic i nie dluzszy czas, ale 30-60s wystarczy po ostrej jezdzie to wszystko

nowa turbina nie kosztuje 7000 tylko 5200 w aso, a w sklepie czy u tunera taka sama 1200-2000zl

Witam czy możesz podać mi przykładowy sklep gdzie mogę kupić nową turbinę do skody octavi 1,9 TDI 110km , ewentualnie jakiś dobry zakład regenerujący turbiny. Mam taki problem brak mocy turbinę słyszę gdzieś do około 2500 obr.potem brak czy to wina turbiny czy też może to być jakiś czujnik ? wymieniłem już czujniki; ciśnienie i temperatury powietrza doładowanego oraz N75 nic sie nie zmieniło idę w koszta jak na razie a nic się nie poprawia wymieniłem też wszystkie podciśnieniowe przewody nowa chłodnica intercoolera .Po podpięciu kompa do samochodu przy obrotach 2500 obr ,predkość okiło 120km komputer wskazuje błąd przeładowania . dzieki za pomoc

jacek1982

Post2009-01-14, 15:36      octavia brak mocy problem Odpowiedz z cytatem
witam, czytam te wszystkie posty...i mam taki problem....
Otóż, mam skode octawie 1998r, 1,9 TDI...wszystko było Ok do wczoraj...Przy prędkości 120 km/h traci moc, nie daje rady wyciągnąć więcej..... Przy niższej prędkości jest wszystko dobrze dopiero powyzej 100km zaczyna słabnąć, dojdzie do 120 km/h i dalej ani drgnie.... Wymieniłem dzis filtr powietrza, filtr paliwa, oleju......i niestety wszystko jest tak jak było...
Obawiam się, że padła turbina, po tych wszytskich postach już chyba myśle o najgorszym......mam jednak nadzieję, że tak jak napisał Rysiek, może to zwykła pierdoła, czujnik, sterowniki itp....jak myślicie, czy mogę wykluczyć zmiane turbiny, czy jednak to bedzie mnie czekało.......
Mam jeszcze taki problem, wymieniając filtr paliwa, zauwazylismy z mechanikiem zamarznieta wode..........czy jest mozliwe, ze gdzies w przewodach jest tez zamarzniete i to pwooduje spadek mocy?????

dzieki z góry...

Forum samochodowe » Skoda forum » octavia brak mocy problem Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: