A może jeszcze w rozmowę gaz włączyć ?
Skoro wypowiadali się znawcy tematu, to teraz wypowie się laik.... ale jeżdżący Evo 9 na codzień

, a kiedyś parę razy subaru imprezą (dłuuugo wahałem się co w końcu kupić).
Co do jazdy na codzień, to i Evo i Subaru mają swoje wady i zalety. Sprzęgło bzdura. Pracuje bardzo precyzyjnie i nie jest wcale twarde. Zawieszenie jest, ale za to gdzie TT-ki (nawet 3,2L), czy inne "prostolinijne" wozy zaczynają zwalniać, kierowca evo czy subaru ma duży margines bezpoieczeństwa, a to ważne, w samochodzie, który przeciętnie przyspiesza 2x szybciej niż inne w ruchu ulicznym i bez problemy wyciąga 250km/h. Jazda w korkach nie należy do przyjemności ( ciekawe czy w jakimkolwiek aucie należy ?

), ale nie ze względu na sprzęgło, tylko na konieczność kontrolowania operowaniem gazem (trzeba dać szansę rozpędzić się poprzednikowi

)
Na trasie wręcz przeciwnie. Totalna kontrola nad prędkością, co sprawia że wyprzedzanie jest przyjemnością a nie stresem. Trzeba tylko uważać na kierowców wyprzedzanych, bo dostają małpiego rozumu jak widzą sportowy samochód za sobą i zaczynają czasem się popisywać.
Oba auta do najtańszych w eksploatacji nie należą. Ale nie były projektowane pod tym kątem i chyba nie będą.
Co do kultu to racja. To są bezdyskusyjne symbole aut rajdowych i kropka.
Co do zakupienia auta używanego w dobrym stanie, to niestety potwierdzam opinię, że graniczy to z cudem. Sam odżałowałem kasy i kupiłem, po 2 latach szukania w ogłoszeniach, telefonach, itp. nowe auto w salonie. Wiem co mam, poza tym 3 lata gwarancji dają kompoft użytkowania. Kupienie za 78tys. zł używanego auta może wcale nie być tańsze w dłuższym okresie eksploatacji, jeśli egzemplarz okaże się zajeżdżony.
To tyle. Auto daje niesamowitą przyjemność z jazdy. Ale dla specyficznych ludzi, którzy wiedzą, że chcą mieć auto takiego typu. Jeśli się wahają, to lepiej niech kupują Mercedesa, audi, itp. bardziej stonowane rozwiązania motoryzacji

Swoją drogą takimi autami też lubię od czasu do czasu pojeździć, szczególnie w automacie.
Pozdrawiam