Forum samochodowe » Prawo » DMC zestawu z kat. B+E
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu

DMC zestawu z kat. B+E

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
andrzej2

Miasto: labedy

Post2008-05-09, 22:53      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
dojara1313 a dlaczego nie czytasz przepisow do konca?

art.88 ustep 3 pkt 3 mowi:

Cytat:
kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

art.88 ustep 2 pkt 3 mowi:
Cytat:
Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

zas art.2 mowi:

Cytat:
przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

Goraco polecam caly Kodeks drogowy : http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy,-,Kodeks,Ruchu,Drogowego,2.html

Chyba udowodnilem ze jezeli masz PJ kat B, kierujesz pojazdem o DMC nieprzekraczajacej 3,5t i ciagniesz przyczepe lekka robisz to w zgodzie z prawem

pozdrawiam

Reklamy
dojara1313

Post2008-05-11, 22:09      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
Witam ponownie kolegę rzeczywiście masz cześciową rację ale jeżeli chodzi tutaj o pojazd który ma DMC 3,5t to wówczas nie może ciągnąć przyczepki "Lekkiej" gdyż Suma DMC zespołu bedzie 4,25t i to automatycznie dyskfalifikuje ten zespół na jako zgodny z uprawnieniami na kat B. Drogi kolego ostatnio ten temat wykładał egzaminator na pewnych zajęciach w pewnym WORD-zie. Achciałbym ci jeszcze przypomnieć skoro podkreślasz na czerwono pewne wyrwane z konspektu wyrażenia i zarzucasz mi nie dokładne czytanie KRD. To Ja spokojnie mogę ci powiedzieć żę ty nie dokońca sam wiesz co przedstawiasz otuż art.88. ust.2.3.b. właśnie mówi otym co cały czas piszę.Nie czytaj dokładnie lecz zrozumiale pozdr.

andrzej2

Post2008-05-12, 10:31      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
proponuje jeszcze wieksze litery

co do rozumienia.chyba ty nie rozumiesz co oznacza nieprzekraczajacego 3,5t a rownego 3,5t

nieprzekraczajacej oznacza ze dopuszcza sie rowne 3,5t a przekraczajacy to 3,51t Exclamation

ciekawe gdzie jest napisane ze 4,25t to to samo co przekracza 4,25t Laughing

koncze ta jalowa dyskusje skoro nawet przepisy pisane nie maja u ciebie zastosowania tylko pierdy jakiegos wiejskiego egzaminatora.dyletant to dyletant.szkoda czasu

czesciowa racja. buahahahaha Laughing

dojara1313

Post2008-05-13, 11:34      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
prosze bardzo są i większe drogi kolego andrzej2 nie wiem do czego pijesz cały czas chodziło mi o wyrażenie wiewiura 81 który opisuje że można z kat. B kierować zespołem o DMC 4.25t i to uznałem za kompletną bzdurę. A ty jeździsz po mnie a nie przeczytaż wczśniejszych postów. a jeśli chodzi o twoją wypowiedź: "Chyba udowodnilem ze jezeli masz PJ kat B, kierujesz pojazdem o DMC nieprzekraczajacej 3,5t i ciagniesz przyczepe lekka robisz to w zgodzie z prawem" to też bym sie z tym nie zgodził Exclamation Zaałużmy ze DMC pojazdu jest 3t a przyczepa lekka 750kg to absolutnie nie możesz tym zespołem kieroweać z tylko z Kat B sam przytaczasz fragment KD art.88.ust.2.3.b. jest tam ważne wyrażenie "...O ILE ŁĄCZNA DMC..." Shocked

andrzej2

Post2008-05-14, 13:31      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
dojara1313
absolutnie nie jest moim celem jezdzic po kimkolwiek.tak to odebrales? PRZEPRASZAM

nic do naszego sporu nie ma wiewior bo spor idzie o to czy kat B uprawnia do kierowania zes poj o DMC nieprzekraczajacej 4,25t przy zalozenie ze pojazd ciagnie przyczepe lekka.tak?

czerwonym zaznaczylem tekst abys zwrocil uwage na zwroty, np: nieprzekraczajace itp bo one w prawie stanowia znaczenie kluczowe

Ty twierdzisz ze B nie wystarcza aby moc kierowac poj z przyczepa lekka o DMC zes poj nieprzekraczajaca 4,25t.ja twierdze ze wystarcza i zacytowalem przepisy z KD

zacytuj przepis ktory mowi ze to Ty masz racje bo dotad tylko przedstawiasz swoje interpretacje.

czekam z niecierpliwoscia.mysle ze to pozwoli zakonczyc nasza walke Laughing

pozdro

dojara1313

Post2008-05-16, 15:35      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
witam "wiewiur 81" twierdzi podobnie jak ty drogi kolego, sam przytoczyłeś pewien fragment:art.88.ust.2.3.b radze przeczytać drugą część tego podpunktu zaczynając od słowa "O ILE łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t." Tak więc to wszystko co mam do powiedzenia zycze szerokości i widoczności na naszych polskich drogach.

andrzej2

Post2008-05-16, 16:32      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
no widzisz, teraz juz wiem gdzie bladzisz.

wyjasniam:

Cytat:
Art. 88.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

wskazany przez Ciebie punkt dotyczy sytuacji gdy pojazd ciagnie przyczepe normalna.normalna znaczy o DMC powyzej 750 kg czyli juz nie lekka Exclamation

np:
pojazd ma DMC 2t a przyczepa ma DMC 1,5t, wiec wystarcza PJ kat B
w momencie gdy pojazd ma DMC 2t a przyczepa ma DMC 1,6t jest juz potrzebne PJ B+E

i juz na koniec

Cytat:
Art. 88.

3. Prawo jazdy:

3.kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
ten punkt mowi ze pojazd o DMC nieprzekraczajacej 3,5t moze ciagnac przyczepe lekka czyli przyczepe o DMC nieprzekraczajacej 750kg

sumujac: 3,5t + 0,75t mamy jak byk nieprzekroczone 4,25t wiec wystarcza kat B PJ Exclamation

uuuuffffffff Laughing

pozdrowienia dla tego egzaminatora co wciskal Ci te kity

rowniez szerokosci i widocznosci zycze

Wiewiór81 Były redaktor :)
Suzuki DL650

Miasto: Warszawa - Mokotów

Post2008-05-19, 15:51      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
dojara1313 napisał:
Witam przepraszam wszyskich jezeli uraziłem, za błędy też ale taki juz jestem ze ich dużo sadze... Chodziło mi przedewszyskicm o użytkownika "wiewiór81" kompletnie się z nim nie zgadzam. [b]Kodeks prawo o rucu drogowym art.88 ust.3.b. kategoria B uprawnia do kierowania (...)

A wziąłeś pod uwagę, że mogą to regulować inne przepisy, jak np. Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym?
Dokładną odpowiedź nt. 3,5T + przyczepa lekka masz tu: http://www.v10.pl/prawo/Czy,majac,prawo,jazdy,kat.,B,moge,prowadzic,zespol,pojazdow,o,DMC,rownej,4250,kg,356.html

Pozdrawiam, WR81

misiek-c250

Post2008-09-15, 19:20      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
Witam mam kat BE i jeżdze sprinterm dmc 3,5T na haku ma 3,0T, ciągam lawete o dmc 3,0T. DMC zestawu 6,5T byłem kilka razy kontrolowany i nie było problemu.POZDRAWIM

noho

Post2009-01-09, 08:08      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
B+E
pojazd, o którym mowa w art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. a ustawy, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 1 t, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów przekracza 3,5 t

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem;
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3) kategorii B:

z tego wynika, że jeśli pojazd ciągnący nie przekracza 3.5 t i ciągnie przyczepę bądz lawetę (każdą) o jakieś dopuszczalnej masie (wiadomo ze nie będzie wieksza niż masa pojazdu Smile
a ich łączna masa przekraca 3.5 t to wystarczy kat B+E
a na przyczepkę lekką 750kg wystarczy kat B

dziabag

Post2009-01-11, 09:13      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
Cytat:
co najmniej 1 t

Zainteresował mnie ten fragment, ale przyznam, że takiego zapisu nie znalazłem w Kodeksie Drogowym. Czy nie chodzi Ci o przyczepę inną niż lekką, czyli powyżej 750 kg?
Co do pozostałej części wypowiedzi, mam dokładnie takie samo zdanie. Zresztą swego czasu toczyłem już na tym forum dyskusję na ten temat, podobnie burzliwą, jak ta.

A tak na marginesie: proponuję zapytać o to funkcjonariusza pierwszego lepszego patrolu drogówki. Napewno Wam nie odmówią.

Pozdrawiam.

Kajos Seat
Cordoba SX 2 drzwi

Miasto: Chodziez

Post2009-01-11, 21:24      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
Funkcjonarusze drogowki sami nie wiedza jak jest
Jedni mowia tak a inni inaczej Smile
Porobili jakis bubel prawny
Kiedys bylo prosto-pow 750kg DMC obowiazywalo E

ja pawel

Post2009-02-01, 23:56      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
cześć a powie mi ktoś mając prawko C+E w dowodzie rejestracyjnym "maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem" 1600kg -czy moge ciągnąć przyczepe o DMC (dopuszczalna masa całkowita)np.2000kg lub 2500kg oczywiście nie przekraczając 1600kg masy rzeczywistej ?

euzebiox

Post2009-02-02, 10:15      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
Boże nie mogę przepatrzeć im więcej tutaj szanowne gremium pisze i mąci tym mniej z tego wynika:

Prawo jazdy KAT. B uprawnia:

a) do kierowania pojazdem mechanicznym o DMC nie większej niż 3,5 tony (za wyjątkiem autobusów i motocykli)

b) uprawnia do kierowaniia zespołem pojazdów o DMC max. 3,5 T w przypadku gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego i ciągnionego nie przekracza 3,5 T a pojazdem ciągnionym jest przyczepka lekka jednoosiowa do 750kg
,czyli maxymalnie pojazd ciągnący 2,75 T +750kg przyczepka = nie więcej niż 3,5 T
Do prowadzenia tego zespołu pojazdów uprawnia prawo jazdy KAT B !

Następnie prawo jazdy KAT B+E uprawnia:

a) do kierowania zespołem pojazdów o DMC nie przekraczającej 3,5 T w przypadku gdy pojazdem ciągnionym jest przyczepa ciężka powyżej 750kg. Przykładowo pojazd ciągnący do 1900kg+ przyczepa do 1600kg.Taki zespół pojazdów z przyczepą ciężką nie może przekraczać 3,5T !!!!

b) do kierowania zespołem pojazdów o DMC nie przekraczającej 4,25 T w przypadku gdy masa pojazdu ciągnącego nie przekracza 3,5 T a pojazdem ciągnionym jest przyczepka lekka o masie do 750kg.(Stąd ta nietypowa wartość 3,5 T + 0,75 T = 4,25 T.) Tylko w takim przypadku mając uprawnienia KAT. B + E można zwiekszyć masę całkowitą zespołu pojazdów do 4,25 T !!!!

euzebiox

Post2009-02-02, 16:24      DMC zestawu z kat. B+E Odpowiedz z cytatem
zadzwoniłem niedawno z ciekawości do jednej ze szkół nauki jazdy to pani która prowadziła zapisy plątał się język jak się zapytałem co ja będę mógł prowadzić z kategorią B + E . Takie szkoły "naÓki" jazdy jak widać i tacy później kierowcy,egzamin (mimo iż w 98 roku zdałem jako jedyny z całej 20 osobowej grupy!-reszta nie przeszła nawet testów!) uważam za "bułkę z masłem" w porównaniu choćby z najłatwiejszym moim egzaminem na uczelni wyższej,ale władza wie że jedynym słusznym rozwiązaniem jest wtykać kolejne fotoradary,a ja twierdzę że to tylko dochodowe rozwiązanie.

Forum samochodowe » Prawo » DMC zestawu z kat. B+E Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do: